Suflet czekoladowy
5
12 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Suflet czekoladowy

Czekoladowy suflet z dodatkiem gorzkiej czekolady to jeden z tych deserów, które choć niepozorne, kryją w sobie pyszną niespodziankę. Delikatne ciasto z wilgotnym wnętrzem, które rozpływa się w ustach, jest prawdziwą gratką dla miłośników czekolady. Masz ochotę zrobić super pyszny suflet czekoladowy, który pięknie wyrośnie i zachwyci wszystkich smakiem? Do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Suflet czekoladowy to absolutna gratka dla miłośników słodyczy i wykwintnych deserów. To również delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach cudo, które sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o nim. Masz ochotę przygotować suflet, który na pewno wyjdzie?

Jak zrobić suflet czekoladowy idealny?

Chcesz, aby Twój wypiek za każdym razem prezentował się nienagannie? Marzy Ci się brązowa skorupka, która delikatnie pęka, ujawniając ukryte bogactwo wilgotnego, czekoladowego wnętrza? Na to koniecznie zwróć uwagę:

Wybierz wysokiej jakości czekoladę

Czekolada to kluczowy składnik, który wpływa na smak i konsystencję deseru. Może ona również sprawić, że jego wnętrze będzie bardziej wilgotne. Do tego przepisu wybierz koniecznie czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Świetnie sprawdzi się tu np. Czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel lub Czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel.

Uważaj na czas pieczenia

Suflet jest jednym z tych deserów, których pieczenie wymaga precyzji. Piekarnik musi być dobrze nagrzany, ale nie przegrzany. Suflet czekoladowy rośnie bardzo szybko, ale jeśli wydłużysz niepotrzebnie czas pieczenia, straci on swoje delikatne wnętrze.

Przygotuj foremki

Suflety czekoladowe wymagają specjalnych foremek, które mają wysokie ranty, aby ciasto mogło się odpowiednio podnosić podczas pieczenia. Wysmaruj foremki masłem i posyp je kakao, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

Ogrzej składniki

Aby jeszcze bardziej zwiększyć szanse na udane przygotowanie sufletu czekoladowego, warto zwrócić uwagę na temperaturę składników. Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Zbyt zimne składniki mogą przyczynić się do powstania sztywnej konsystencji masy, co wpłynie na ostateczną teksturę deseru.

Delikatnie łącz składniki

Gdy dodajesz rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej, rób to stopniowo i delikatnie, mieszając jednocześnie, aby uniknąć zbyt gwałtownego ubicia masy. To pozwoli zachować lekkość i puszystość sufletu po upieczeniu.

Jak podawać i z czym komponować suflet czekoladowy?

Suflet czekoladowy to sam w sobie rarytas i wyjątkowo pyszny deser. Nie wymaga więc wielu dodatków, a najlepiej smakuje w otoczeniu prostych kompozycji:

Gałka lodów waniliowych

Kombinacja ciepłego sufletu czekoladowego z zimnymi lodami waniliowymi stworzy idealne doświadczenie smakowe, które jeszcze lepiej będzie wyglądać w towarzystwie sosu czekoladowego.

Świeże owoce

Suflet czekoladowy świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi owocami, takimi jak maliny, truskawki lub jeżyny.

Bita śmietana

Ta tradycyjna kombinacja zawsze sprawdza się jako doskonała oprawa dla sufletu czekoladowego. Udekoruj bitą śmietaną wierzch swojego sufletu.

Cukier puder

Wystarczy, że udekorujesz swój suflet odrobiną przesianego cukru pudru, aby nadać mu dostojny wygląd i cudowny smak.

Wytrwane wino

Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej elegancji i smaku do swojego sufletu czekoladowego, spróbuj podać go z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina. Połączenie intensywnego smaku czekolady z bogatym bukietem z pewnością zachwyci Twoich gości.

Sól morska

Alternatywnie, dla miłośników kontrastów smakowych, polecamy podać suflet czekoladowy ze szczyptą soli morskiej na wierzchu. Słodko-słony smak tej kombinacji zaskoczy Twoje kubki smakowe i doda nowego wymiaru do tradycyjnego deseru.

Skąd wziął się suflet czekoladowy?

Suflet czekoladowy, choć kojarzony z elegancją i wyrafinowaniem, ma swoje korzenie w prostocie. Pierwsze wzmianki o suflecie pochodzą z XVIII wieku, kiedy to francuscy kucharze zaczęli eksperymentować z połączeniem jajek, cukru i czekolady. Dzięki tej prostej kombinacji powstał deser, który do dziś zachwyca podniebienia smakoszy na całym świecie.

To jednak nie do końca jest suflet, taki jaki znamy dzisiaj. Początkowo suflety miały raczej formę puszystych ciasteczek czekoladowych podawanych ze słodkim sosem. Dopiero w połowie XIX wieku zaczęto mówić o książkowych recepturach, które zawierały suflet z wilgotnym, puszystym wnętrzem.

Suflet czekoladowy, a fondant czekoladowy

Suflet czekoladowy i fondant czekoladowy to dwa różne desery, choć oba są związane z czekoladą. Oto różnice między nimi:

  • Suflet czekoladowy: ma delikatną, puszystą teksturę wewnątrz, z lekką, chrupiącą skorupką na zewnątrz. Tekstura sufletu jest bardziej podobna do lekkiego, puszystego ciasta czekoladowego.

Fondant czekoladowy: po przekrojeniu fondant czekoladowy powinien mieć płynne, rozpływające się i aksamitne wręcz wnętrze.

Komentarze