Jak zrobić idealne ciasto genueńskie?
Ciasto genueńskie, nazywane również francuskim, to puszysty i lekki biszkopt, do którego przygotowania używa się niewielkiej ilości tłuszczu. Ten tradycyjny deser z pogranicza Francji i Włoch warto przygotować również na co dzień. Zobacz, jak je zrobić!
Ciasto genueńskie to jeden z klasycznych deserów, przygotowywany od wieków we włoskich, ale i francuskich domach. Jego nazwa pochodzi oczywiście od Genui, a więc miasta na północy Włoch, które zasłynęło z jego produkcji. Warto wiedzieć, że powstaje z połączenia lekkiego, puszystego biszkoptu czekoladowego oraz gęstego musu czekoladowego, który jest układany na tymże biszkopcie grubą warstwę. Czy może być jeszcze bardziej czekoladowo? O pobicie intensywności czekoladowego smaku, jakim wyróżnia się ciasto genueńskie jest bardzo trudno. Dlatego to przepis dla wszystkich prawdziwych czekoladoholików. Aby jednak ciasto Ci wyszło, musisz zadbać o przestrzeganie kilku zasad. Dlatego warto sprawdzić proste, ale przydatne tricki. Zobacz, o co zadbać i na co uważać podczas „czarowania” w kuchni!