Aksamitny Sernik z Białą Czekoladą i Żurawiną
8
9 godz. 5 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Aksamitny Sernik z Białą Czekoladą i Żurawiną

Rozpływający się w ustach sernik, o wspaniałej kremowej konsystencji i cudownym smaku białej czekolady z dodatkiem świeżej żurawiny. Czy może być coś lepszego? Taki sernik aż chce się piec! Ale uwaga, bo bardzo szybko znika z talerzy! Od razu przygotuj więc większą ilość porcji, żeby nie zabrakło go dla żadnego z Twoich gości. Ten sernik będzie im smakować!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Połączenie białej czekolady z sernikiem, na wierzchu którego wdzięczy się świeża żurawina – aż ślinka cieknie na samą myśl! Jeśli potrzebujesz kilku wskazówek jak przygotować sernik idealny sprawdź porady, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Jak dobrze schłodzić sernik?

Nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu – to grozi opadnięciem! To trochę tak, jakby ktoś w weekend gwałtownie wyrwał Cię spod ciepłej kołderki i brutalnie zderzył z rzeczywistością – ani człowiek, ani sernik tego nie lubią. Jak więc sprawić, by sernik z białą czekoladą nie opadł po upieczeniu, wyglądał i smakował doskonale?

  • Po wyłączeniu piekarnika nie spiesz się z uchylaniem drzwiczek. Zrób to dopiero po upływie 15 minut;
  • Gdy już uchylisz drzwiczki, pozwól sernikowi posiedzieć jeszcze w piekarniku do momentu, gdy osiągnie temperaturę pokojową;
  • Sernik najlepiej chłodzi się w lodówce. Możesz zostawić go tam na całą noc, bo wtedy jest najlepszy. Ale jeśli chcesz spróbować swojego wypieku wcześniej, możesz wyjąć go z lodówki już po 2-3 godzinach;
  • Gdy dekorujesz sernik żurawiną, nie ma znaczenia, czy podasz ją na ciepło, czy na zimno. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Spód ciasteczkowy w serniku niejedno ma imię

Ciastka, ciasteczka, herbatniki, krakersy – spód do sernika możesz wyczarować na wiele sposobów. W głównym przepisie zaproponowaliśmy spód na krakersach z masłem orzechowym, ale to nie jest jedyna opcja, którą możesz wykorzystać. Co jeszcze możesz dodać jako spód do idealnego sernika? Oto kilka pomysłów:

ciasteczka maślane i wiórki kokosowe – to pyszna i delikatna alternatywa dla herbatników. Pokrusz ciasteczka (150 g), wymieszaj je z wiórkami (ok. 50 g), a płynne masło (100 g) niech Ci posłuży za spoiwo. Na takim spodzie aż się chce piec sernik;

klasyczne herbatniki – znany i lubiany sposób: 200 g sproszkowanych herbatników, do tego stopione masło (100 g) i mamy prosty i pyszny podkład pod masę serową;

płatki owsiane – możesz je zmielić i wykorzystać w podobny sposób, jak ciasteczka.

Każdy z powyższych pomysłów możesz uzupełnić ulubionym rodzajem orzechów (bardzo dobrze sprawdzą się nerkowce, orzechy włoskie, ziemne i laskowe). Dodaj też kakao, jeśli chcesz uzyskać ciemniejszą barwę i głęboki smak. Ważne jest to, by wymieszane składniki miały konsystencję jak mokry piasek, wtedy zyskujesz pewność, że spód się nie rozpadnie. Dobrze dociśnij je do dna tortownicy, a następnie schłodzić. Wówczas masa serowa będzie miała solidną podstawę i sernik z żurawiną i białą czekoladą wyjdzie idealnie.

Brownie jako spód do sernika? Pychota!

Co powiesz na sernik z żurawiną i białą czekoladą na spodzie z brownie? Brzmi dobrze, prawda? Oto jak możesz przygotować do sernika spód z brownie:

Składniki:

  • 3 jaja
  • 160 g Czekolady Gorzkiej 64% E.Wedel
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Przygotuj blaszkę, najlepiej tortownicę (26 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia;
  4. Wbij jajka do miski i utrzyj z cukrem. Do masy wlewaj powoli czekoladę;
  5. Do masy przesiej mąkę z kakao i dokładnie wymieszaj całoćć mikserem;
  6. Przelej brownie do tortownicy i piecz przez około 20 minut.

Po tym czasie wylej na brownie masę serową i wstaw do piekarnika od razu na niższą temperaturę (140°C). Po wystudzeniu polej ciasto żurawiną. Sernik z żurawiną i białą czekoladą na spodzie z brownie może być lekko nierówny w środku ze względu na połączenie ze sobą dwóch ciast. Nie przejmuj się tym jednak, bo smak sernika z brownie na pewno będzie wyjątkowy i na długo zapadnie w Twojej pamięci.

Smacznego!

Sernik z żurawiną i białą czekoladą w alternatywnym wydaniu

Pod słowem "alternatywna" kryje się zmiana na tyle duża, by sernik nabrał innego charakteru i smaku. Jeśli masz więc ochotę na sernik w innym wydaniu, oto on. Z pewnością zechcesz wypróbować go w swojej kuchni. Jak przygotować sernik z żurawiną i białą czekoladą w postaci tartaletek?

Kruche ciasto pod sernik

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Przygotuj mąkę, masło w temperaturze pokojowej i cukier w proporcjach: 3:2:1. Czyli na 300 g mąki będzie Ci potrzebne 200 g masła i 100 g cukru.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Wymieszaj wszystkie składniki rękami aż do ich połączenia;
  3. Następnie zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste to znak, że jest gotowe do dalszych działań.
  4. Zagniecionym ciastem wyściel formy na tartaletki i piecz je przez około 10-15 minut.

Do ostudzonych tartaletek z kruchego ciasta wlej masę serową. Włóż serniczki ponownie do piekarnika (140°C). Tym razem czas pieczenia będzie zależał od wielkości tartaletek i rodzaju piekarnika. Jak sprawdzić czy są już gotowe? Po 45-60 minutach delikatnie dotknij masę serową palcem. Jeśli lekko się wgniecie, serniczki są już wystarczająco wilgotne, sprężyste i gotowe do jedzenia. Jeśli masa osiądzie na Twoim palcu – serniczki muszą jeszcze się piec.

Z czym podać serniczek na kruchym spodzie?

Oprócz żurawiny, na wierzch sernikowych tartaletek doskonale sprawdzą się:

  • musy z innych owoców niż żurawina – wykorzystaj maliny, truskawki, poziomki;
  • kompozycje z owoców – wybierz mandarynki, borówki, kiwi, granat - co tylko Ci smakuje Ci najbardziej. Możesz udekorować każdą tartaletkę innym owocem, lub zrobić miks i ułożyć taką mieszkankę na każdym serniczku;
  • lody – pasują do każdego ciasta, tutaj też świetnie się sprawdzą;
  • miód – pyszny dodatek, zwłaszcza gdy używasz nieco kwaśnych owoców do dekoracji, takich jak kiwi czy granat;
  • czekolada – serniczki co prawda zawierają białą czekoladę w masie, ale możesz zetrzeć dodatkową tabliczkę np. mlecznej czekolady i posypać nią wierzch ciasteczek.

Jak widzisz, lista dodatków, które pasują do mini serniczków jest dosyć spora i możesz ją jeszcze rozszerzyć! Udekoruj sernikowe tartaletki miętą, dodaj orzechy lub płatki migdałów. Możesz też przygotować do nich galaretkę, albo dodatkowy krem na wierzch. Przejrzyj lodówkę i szufladę lub szafkę na przekąski i sprawdź, może akurat coś Ci się jeszcze do sernika będzie pasowało. Tutaj jedyne ograniczenie stanowi Twoje wyobraźnia.

Twaróg – jak przygotować idealny wkład do sernika?

Zabierasz się do pieczenia, ale nie masz pod ręką twarogu sernikowego? Brzmi nieco problematycznie, ale w kuchni nie istnieje coś takiego jak składnik nie do zastąpienia. Możesz skorzystać ze zwykłego twarogu. Koniecznie wybierz tłusty i dobrej jakości.

Przed rozpoczęciem pieczenia musisz jednak taki twaróg dokładnie zmielić. Możesz to zrobić maszynką ze specjalnym sitkiem do sera lub mięsa. Nie masz maszynki? To nie problem. Na szczęście jest wiele alternatywnych sposobów na zmielenie sera, a wśród nich:

  • tłuczek do ziemniaków – sprawdzi się taki z dziurkami, choć jego wykorzystanie zajmie Ci trochę czasu i siły;
  • blender – bardzo proste i szybkie rozwiązanie, najlepsza alternatywa dla maszynki;
  • sitko – jeśli masz gęste sitko w kuchni, możesz przez nie przetrzeć twaróg;
  • widelec – jeśli nie masz absolutnie nic innego, sprawdzi się również zwykły widelec, ale pochłonie on trochę więcej siły niż użycie tłuczka.

Jak widzisz, jest kilka sposobów na przygotowanie twarogu do sernika. Nie przejmuj się więc, gdy nie znajdziesz twarogu sernikowego w swoim sklepie.

Jak przechowywać sernik z żurawiną i białą czekoladą?

Odpowiedź na to pytanie nie jest niestety jednoznaczna. Jedyny pewniak to przechowywanie gotowego sernika w lodówce. Sernik (jak sama nazwa wskazuje) składa się przede wszystkim z nabiału i poza lodówką może ulec zepsuciu już po kilkunastu godzinach. A jeśli na zewnątrz jest wysoka temperatura, nawet szybciej. Jeśli jednak przygotowujesz sernik zimą, możesz go trzymać na balkonie.

Czas przechowywania sernika

Jeśli został Ci sernik z dodatkami, takimi jak bita śmietana czy mus owocowy, zjedz go najpóźniej następnego dnia, bo namoknie i będzie niesmaczny. Jeśli jednak dekorujesz sernik przed podaniem, takie ciasto bez dodatków może leżeć w lodówce nawet tydzień.

Mrożenie sernika

Jeśli sernik jest z dodatkami, nie możesz go zamrozić. Sernik bez dodatków możesz mrozić w szczelnie zamkniętym pudełku przez miesiąc, maksymalnie 1,5 miesiąca.

Musisz spróbować naszego specjału którym jest, sernik z białą czekoladą!

Komentarze