Mus Czekoladowy
2
3 godz. 40 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Mus Czekoladowy

Inspiracją dla naszego musu był niemal stuletni przepis na krem z surową śmietanką, w którym czytamy: „10 deka czekolady Wedla rozpuścić w rondelku z paru łyżkami słodkiej śmietanki, lub tyleż młodej śmietany (...)” – co to takiego ta „surowa” lub „młoda” śmietanka? Dzisiaj mówimy o niej śmietanka słodka i jest otrzymywana w procesie odwirowania mleka surowego. Śmietana natomiast, albo inaczej śmietana kwaśna, powstaje ze słodkiej – w procesie fermentacji mlekowej. Obie wykorzystujemy w kuchni do przygotowania różnych deserów.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli lubisz bardzo wytrawne smaki, użyj Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Jeśli słodsze – Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Komentarze