Blondie – białe brownie
3
1 godz.
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Blondie – białe brownie

Brownie z białej czekolady staje się coraz bardziej popularne. To słodkie i pyszne ciasto czekoladowe zachwyci każdego fana białej czekolady! Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż brownie ciemne, przy okazji testowania przepisów sprawdź koniecznie ten, a nie zawiedziesz się.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Na białe brownie przepisy są podobne do tych na brownie ciemne, główna różnica co do zasady polega na kolorze dobranej czekolady. Sprawdź jednak, co możesz zrobić i co dodać, by wyciągnąć z tej odmiany jak najwięcej smaku i przyjemności.

Dodatki do brownie z białą czekoladą

Nie są to tylko wiórki kokosowe i maliny, możliwości masz naprawdę wiele. Brownie białe idealnie uzupełniają:

  • aromat waniliowy – dodaj kilka kropel, by ciasto zyskało waniliową nutę, która podkreśli smak białej czekolady;
  • borówki, jagody i inne owoce leśne – biała czy ciemna czekolada w przypadku brownie bardzo lubi się z owocami, dodawaj je więc bez obaw;
  • biała czekolada – brzmi banalnie, ale... posiekaj 50-70 g białej czekolady i dodaj ją do masy przed przelaniem do blaszki. Ciesz się niesamowitym smakiem ciasta z kawałkami czekolady, które dosłownie i w przenośni rozpływają się w ustach;
  • gorzka lub mleczna czekolada – możesz zastąpić białą czekoladę również innymi rodzajami tabliczek. Podobnie jak w punkcie powyżej – posiekaj na kawałki i dodaj do masy;
  • suszone owoce, orzechy – tym również możesz urozmaicić swoje brownie z białej czekolady.

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Choć to podstawowy i powszechnie używany składnik, nie każdy mąkę pszenną lubi, może lub chce jeść. Oczywiście, w czasach rozwoju cukiernictwa pojawiły się liczne innowacje oraz zaczęły się przenikać tradycje kulinarne różnych kultur, co przyczyniło się do rozpowszechnienia przekształconych wersji klasycznych przepisów. W przypadku brownie najczęściej proponowanym zamiennikiem mąki są mielone orzechy.

Na białe brownie najlepiej jest wykorzystać mąkę migdałową, która nie jest niczym innym niż mielonymi migdałami. Możesz ją więc przygotować samodzielnie, mieląc migdały lub płatki migdałowe. Jedyne co potrzebujesz to właśnie orzechy i malakser. Migdały warto wcześniej lekko sprażyć na patelni.

Mąka migdałowa bardzo dobrze zastępuje mąkę pszenną w wypiekach, nadając jej charakterystycznej, wilgotnej konsystencji. Aby użyć jej do podanego wyżej przepisu, użyj około 130 gramów tego składnika.

Wierzch brownie z białą czekoladą

Dobre ciasto (brownie nie jest tu wyjątkiem) jest dopracowane od spodu do... wierzchu. Jeśli szukasz pomysłu na dekorację swojego brownie, może przypadnie Ci do gustu jedna z poniższych propozycji?

Polewa

Pierwsza, niemal odruchowa myśl w refleksji nad tym, czym "przykryć" ciasto czekoladowe. Więcej czekolady na brownie to zawsze bardzo dobry pomysł. Najprostszy sposób to roztopić czekoladę z masłem i polać wierzch ciasta, gdy polewa przestygnie. Nie ma tu jedynej słusznej tabliczki – biała, mleczna, delikatnie gorzka czy o wysokiej zawartości kakao – wybierz taką czekoladę, jaką lubisz.

Jeśli chcesz nadać polewie nieco połysku, zastąp masło olejem kokosowym. Wymieszaj dokładnie składniki i udekoruj swoje brownie.

Posypka

Tu przedstawiamy opcję dekoracji brownie dla bardziej zabieganych. 

Na wierzch ciasta sprawdzą się:

  • cukier puder,
  • kakao,
  • płatki migdałowe,
  • starta czekolada.

Płynne i półpłynne dodatki

Na tym oczywiście Twoje opcje się nie kończą. Jeśli masz chęci i trochę czasu, jako dodatek do brownie możesz wykorzystać:

  • konfitury i powidła,
  • masło orzechowe,
  • sosy owocowe,
  • karmel,
  • bita śmietana,
  • krem, na przykład najprostszy z możliwych: bitą śmietanę wymieszaną z mascarpone.

Przechowywanie brownie z białą czekoladą

Jeśli zostało Ci trochę brownie, przechowuj je w lodówce. Zazwyczaj można je przechowywać nawet do około 5 dni, w zależności od tego, jakie zostały dodane do niego dodatki. W przypadku orzechów lub owoców, jak i posypek czy różnego rodzaju sosów i polew można je bezpiecznie zjeść po kilku dniach od pieczenia. Jeśli jednak postawiłeś na krem na bazie nabiału – najlepiej zjedz je w ciągu dwóch dni. Dłuższy czas grozi zepsuciem się kremu.

Jeśli chcesz cieszyć się swoim brownie z białą czekoladą dłużej, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z rozmaitych pysznych dodatków, rada jest prosta: trzymaj je osobno, a ciasto czekoladowe dekoruj – na przykład kremem lub bitą śmietaną – bezpośrednio przed podaniem.

Brownie białe można mrozić, o ile nie ma dodatków. W tym celu umieść je w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażarki. W ten sposób może być przechowywane do 1,5 miesiąca.

 

Komentarze