Prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe
5
40 min
10 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Chcesz upiec szybkie i proste ciasto, ponieważ znajomi wpadają z wizytą? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Poznaj przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zachwyca swoim smakiem. Mięsiste i jednocześnie wilgotne, będzie prawdziwą przyjemnością dla niejednego podniebienia. Przepis na szybkie ciasto z czekolady pochodzi od mistrzów cukiernictwa – tym bardziej warto go wypróbować.

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Nic nie smakuje tak dobrze jak szybkie ciasto czekoladowe z powyższego przepisu. Chociaż nie jest to typowe brownie, wypiek zachwyca swoją “ciężkością”. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać składniki bardzo dobrej jakości, ponieważ od tego zależy, czy będzie to faktycznie szybkie i dobre ciasto z czekolady.

To szybkie ciasto czekoladowe jest nie tylko błyskawiczne, ale i proste w przygotowaniu. Nie wymaga właściwie żadnego przygotowania cukierniczego, dlatego z powodzeniem przygotujesz je nawet wtedy, gdy stawiasz w kuchni „pierwsze kroki”.   

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – jak uniknąć zakalca?

Powyższy przepis na szybkie ciasto z dużą ilością czekolady jest prosty i szybki w przygotowaniu. Chociaż z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy – niezależnie od poziomu umiejętności cukierniczych, warto poznać kilka wskazówek. Dzięki nim dowiesz się, jak przygotować szybkie i proste ciasto bez zakalca.

  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Aby szybkie i dobre ciasto z czekoladą wyszło idealne, składniki nie mogą być zimne. Dlatego ważne jest ich wyjęcie z lodówki odpowiednio wcześnie. Warto szczególną uwagę zwrócić na masło – gdy będzie twarde, nie utrze się ono dobrze z cukrem.

  • Mieszanie tylko do połączenia składników

Jak podaje przepis na szybkie ciasto czekoladowe, jednym z ostatnich etapów jest wymieszanie składników do połączenia. Nie należy robić tego zbyt długo, ponieważ wydłużone miksowanie prowadzi do napuszenia ciasta. W efekcie wypiek bardzo szybko rośnie pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie opada.

  • Mieszanie tylko w jednym kierunku

Aby szybkie ciasto czekoladowe nie było zakalcem, wszystkie składniki – już po dodaniu mąki – należy mieszać tylko w jednym kierunku. Wynika to ze specyfiki mąki – zawarty w niej gluten ma kształt włókienek. Mieszając w różne strony, dochodzi do ich rozerwania, co może być przyczyną nieudanego wypieku.

  • Konieczność przesiania suchych składników

Jeśli przepis na szybkie ciasto czekoladowe zakłada konieczność przesiania suchych składników, należy się tego trzymać. Nie dlatego, aby wydłużyć proces przygotowania wypieku, ale by właśnie uniknąć zakalca. Przesiewanie napowietrza składniki, więc szybkie i proste ciasto jest lżejsze i bardziej puszyste. Ponadto w ten sposób można uniknąć powstawania grudek mąki. 

Jak udekorować szybkie ciasto czekoladowe?

Podstawowy przepis na szybkie ciasto z czekolady przewiduje dekorację polewą czekoladową. Jednak wcale nie musisz się ograniczać do tej formy ozdoby – ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Oto kilka propozycji:  

  • Ozdoby z bitej śmietany

Szybkie ciasto czekoladowe będzie przypominać klasyczną “wuzetkę”, jeśli każdy kwadrat udekorujesz kleksami z bitej śmietany. Ubij więc kremówkę na sztywno, a następnie umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskaj szprycą kwiatki lub inne ozdoby.

  • Posypka z cukru pudru

Chociaż przepis na szybkie ciasto zakłada dekorację polewą czekoladową, możesz z niej zrezygnować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypiek posypać cukrem pudrem.

  • Lukier kawowy

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i kawy, połącz swoje upodobania. Ciasto możesz udekorować lukrem kawowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalanej 3 łyżkami gorącej wody. Stopniowo dodawaj cukier puder aż do momentu uzyskania lukru o odpowiedniej konsystencji. Wysmaruj wierzch wypieku, a szybkie i proste ciasto nabierze unikalnego smaku.

Szybkie i dobre ciasto czekoladowe jest w zasięgu Twoich możliwości. Skompletuj składniki, by przystąpić do pieczenia i przekonaj się, że szybkie i dobre ciasto jest na wyciągnięcie Twojej ręki

Proste ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów

Wiesz już, że przepis na ciasto czekoladowe to prosty sposób na wypiek, który zawsze się udaje. Z łatwością podasz go, gdy pojawią się niespodziewani goście lub Twój zapas słodkości się wyczerpał i trzeba zrobić coś nowego.

Najlepsze ciasto czekoladowe to takie, które zrobisz od serca i poczęstujesz kogoś, kto docenia Twoje wypieki. Sprawdź jak urozmaicić ten przepis na szybkie ciasto czekoladowe, a już zawsze będziesz mieć pod ręką pomysły na domowe wypieki.

Zacznij od orzechów, które masz w kuchni. Potraktuj przepis na to najprostsze ciasto czekoladowe, jako bazę do dalszych słodkich eksperymentów.

Możliwe, że w kuchennych szafkach trzymasz różne orzechy, niekoniecznie w dużej ilości. To nic. Każda mieszanka się sprawdzi. Wystarczy, że wsypiesz je do dużej miski, wymieszasz i dodasz do ciasta.

Pyszne ciasto czekoladowe - jak dodawać orzechy do ciasta?

To proste. Możesz dodać je w całości lub po rozdrobnieniu jeszcze na etapie szykowania masy ciasta. Wtedy cały wypiek nabierze dodatkowego orzechowego smaku.

Drugim sposobem jest przygotowanie posypki z orzechów. To świetne rozwiązanie, gdy masz ich niewiele, a chcesz urozmaicić swój przepis.

Wrzuć orzechy do blendera lub młynka. Dobierz grubość mielenia lub rozdrabniaj przez parę sekund w blenderze. Gotową posypkę rozprowadź na wierzchu ciasta.

Jeśli przygotowałeś polewę czekoladową, dodaj orzechy nim ostygnie. Dzięki temu dobrze się "przylepią".

Orzechowa posypka świetnie pasuje do bitej śmietany, którą możesz  połączyć z innymi dodatkami. Spróbuj wymieszać ją np. ze słodką cukrową posypką.

Ciasto czekoladowe. Wilgotne i smakowite - o czym należy pamiętać?

Wiesz już jak uniknąć zakalca, ale jak upiec ciasto czekoladowe, by środek nie był suchy? Co robić, by ciasto było lekko wilgotne, podobne do uwielbianego przez miłośników dobrych wypieków - brownie?

Zastosuj się do wskazówek z przepisu i opisu w rozwinięciu. Dodatkowo pilnuj czasu pieczenia i temperatury. Wiele zależy od Twojego piekarnika, ale jeśli skrócisz czas pieczenia i obniżysz temperaturę, możesz uzyskać przyjemnie wilgotne ciasto czekoladowe.

Aby mieć pewność, że nie upieczesz zakalca, uzbrój się w drewniany patyczek i zacznij sprawdzać wypiek po 30 minutach. Kontroluj czas i temperaturę, aż uzyskasz oczekiwany efekt. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę w celu uzyskania chrupkiej skorupki.

Szybkie ciasto czekoladowe - idealne do kawy

To sprawdzony przepis, gdy goście już jadą, a Ty nie masz nic słodkiego w domu. Z tym ciastem uwiniesz się raz-dwa. Ciasto czekoladowe jest tak pyszne, że wystarczy zaparzyć do niego dzbanek aromatycznej kawy.

Świetnym pomysłem jest przygotowanie polewy kawowej lub oprószenie ciasta kawałkami ziaren kawy. Zmiel grubo, garść ziaren dobrej kawy i oprósz nimi ciasto (najlepiej jeśli wcześniej dodasz polewę lub bitą śmietanę). Możesz dodać grubomieloną kawę do masy. Efekt może Cię zaskoczyć...

Smacznego.

Komentarze