Jak upiec kasztany?
Kasztany kojarzą się nam przede wszystkim z jesienią, opadającymi liśćmi z drzew i jesiennym słońcem. Świeże jadalne kasztany można jeść na surowo, tuż po zbiorach, zupełnie jak orzechy. Kupując te z supermarketów czy z targowisk, zazwyczaj trafia się na nieco już stwardniałe, które wymagają obróbki termicznej, czyli pieczenia lub smażenia. Najlepiej smakują jednak te wprost z piekarnika.
Pieczenie czy smażenie kasztanów – co wybrać?
Pieczenie kasztanów ma dwie podstawowe zalety – jest wygodniejsze, nie trzeba nieustannie stać przy patelni. Nie ma także konieczności dodawania do nich tłuszczu, wystarczy nasmarowana lub wyłożona papierem do pieczenia blaszka.
Sprawdź również:
Przepis na muffinki czekoladowe
Kasztany w czekoladowej polewie, wykonanej z najwyższej jakości czekolady, będą stanowiły idealną przekąskę podczas romantycznej kolacji. Jest to bowiem wariacja wyjątkowa, niebanalna i niecodzienna – dlatego warto zachwycić swoich bliskich i przygotować pieczone kasztany w czekoladzie.