Liczba porcji12
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek
  • 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 5g sody
  • 10g proszku do pieczenia
  • 300g maki
  • 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200ml mleka 3,2%
  • 125g masła
  • 16g cukru waniliowego
  • 160g cukru
  • 2 jajka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i przesiać przez sito.

  • 2

    Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Całość mieszamy na jednolitą masę

  • 3

    Dodajemy drobno posiekaną czekoladę E.Wedel i pokrojone w kostkę wybrane cukierki z Mieszanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków galaretek).

  • 4

    Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut.

  • 5

    Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą E.Wedel i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Dorota Szulc 13 marca 2016 23:16
    Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej - w mojej wersji potrójnie czekoladowe babeczki w myśl idei z torby na zakupy sygnowanej marką E.Wedel. Znacie ten moment, kiedy idziecie na zakupy i jedyne co przychodzi Wam do głowy, kiedy zadajecie sobie pytania na co macie ochotę, to właśnie czekolada? Jeśli tak to muffiny czekoladowe są właśnie tym, o czym marzycie. Sam muffin ma głęboki smak czekolady, dzięki Kakao z Ghany firmy E.Wedel. Akurat to Kakao jest bardzo szlachetne i delikatne jednocześnie, dlatego w zasadzie można śmiało używać go do wszystkiego. Zależnie od tego, czy wolimy smak czekolady gorzkiej lub mlecznej możemy regulować słodycz dodając więcej lub mniej cukru i kakao. Ja uwielbiam czekoladę gorzką, dlatego dałam tego cukru nieco mniej, a kakao więcej, natomiast nie żałowałam czekoladowych dodatków. Babeczki są konsystencji piankowego ciasta, pokochają je przedstawiciele każdego pokolenia. Wystarczy poupychać do środka najlepsze czekolady- dla mnie to była gorzka, biała i karmelova, ulubione cukierki z Mieszanki Wedlowskiej ( w mojej wersji wieczne i niezastąpione Bajeczne oraz Pierroty ), zetrzeć nieco białej czekolady dla ozdoby i gotowe :) Można ruszać na podbój serc i kubków smakowych, nawet tych z największymi wymaganiami!
  • Karolina Rabińska 13 marca 2016 21:29
    Czy deser musi być czekoladowy? Według mnie tak. Gdy poczuje nagłą ochotę na coś słodkiego, najszybszym rozwiązaniem są muffiny. 30 min i dostaję pyszne i ciepłe ciastko. Na koniec wystarczy polać je rozpuszczoną czekoladą – niezwykle efektowny wygląd gwarantowany. Jest tylko jeden problem, znikają w tajemniczy sposób… :)
  • Olga Macura 13 marca 2016 19:16
    Polecam, przepis naprawdę rewelacyjny. Muffinki są puszyste i wilgotne, z dodatkiem cukierków i czekolady rozpływającej się w ustach. Bardzo ładnie wyrastają i są proste w wykonaniu. Po upieczeniu udekorowałam je polewą ze stopionej czekolady Karmellove (dodałam 3 kostki gorzkiej czekolady) i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej. Fantastycznie smakują jeszcze lekko ciepłe. Zróbcie i delektujcie się smakiem tych cudownie czekoladowych muffinek.
  • Agnieszka Tlałka 13 marca 2016 16:56
    Pamiętam to jak dziś, te motylki w brzuchu, gdy miałam się spotkać z moim - wtedy chłopakiem. Na tę okazję postanowiłam upiec babeczki. Włożyłam w nie całe swoje serce i cząstkę duszy. I jak to się mówi ? Przez żołądek do serca. Mąż zawsze powtarza mi, że jakiś czarów użyłam :) Teraz kiedy tylko mam okazję piekę babeczki lub muffinki. Dla pięknych wspomnień, dla męża, a teraz i dla 2- letniego łasucha. Dziś zakochałam się w Waszych babeczkach, napełnionych miłością do czekolady i cukierków Mieszanki Wedlowskiej (których zabrakło do udekorowania, a pustych papierków nie wypada wstawiać ;) Babeczki są mocno czekoladowe, z góry chrupkie, wewnątrz miękkie i puszyste, a cukierki są fajną smakową niespodzianką. Dodatkową zaletą jest ich ilość - z przepisu wyszło mi ich aż 20 !!!
  • Justyna Grzyb 13 marca 2016 15:04
    Liryczne, bajecznie czekoladowe muffinki dla każdego Nyguska.
  • Piotr Żarów 13 marca 2016 13:46
    Muffinki czekoladowe napełnione miłością i radością od Wedla! Deser ten cieszy oczy i podniebienie. Nieziemski czekoladowy smak, prosty przepis sprawiają, że chętnie po niego sięgam na każdą okazję. Zawsze pięknie wychodzą! :)
  • Joanna Kik 13 marca 2016 13:36
    Czekolada Wedlowska humor poprawia, Dziecięcą radość nam wielką sprawia. Z nią tworzymy słodkie pyszności, Wnet nikt na nikogo się nie złości. Wszystkie składniki z przepisu dajemy, I stworzone słodkości smakujemy. W tych muffinkach są Wedlowskie smakołyki, Ani grama na ich temat krytyki, Są Sezamki, Kakao i Gorzka Czekolada, Jest pysznie! - Wedel to sprawia. Na pewno przepis powtórzymy, Bo my po prostu Wedla lubimy!
  • Wiesława Tomaszewska 12 marca 2016 20:28
    "Mamusiu, twoje babeczki na pewno są przepyszne, ale my zaczniemy od cukiereczków Wedla :) Bajeczne są najlepsze. " W dniu kobiet Dominisi i Klaudusi nie mogło zabraknąć łakoci Wedla i muffinek czekoladowych w wykonaniu mamy.
  • Karolina Podlewska 12 marca 2016 16:33
    Smak gorzkiej czekolady przełamany słodyczą mieszanki wedlowskiej zaspokoi każdy gust ! Moje dzieci to lubią ! A nawet ja podjadam, gdy nikt nie patrzy ;)
  • Monika Rączka 11 marca 2016 21:54
    W zimny, piątkowy wieczór nie ma nic lepszego jak dobra książka, kubek gorącej kawy z mlekiem i wspaniała muffinka prosto z pieca. Jej smak wnosi ciepło w szare i pochmurne dni. Muffinki mają to do siebie, że znikają jeszcze szybciej niż je się piecze. Kawałki gorzkiej czekolady w puszystym cieście z delikatna nutą wanilii i karmelu sprawiają, że nawet dorosły człowiek przypomina sobie dziecięcą radość.
  • Sylwia Zuchniak 11 marca 2016 19:40
    Jestem zakochana w babeczkach, zwłaszcza tych czekoladowych, dlatego ten przepis od razu mnie zaintrygował. Ciasto jest pyszne, bardzo kakaowe, lekko puszyste z delikatnie chrupiącą skórką. Czekolada rozpuszcza się w ustach, a kawałki cukierków (w moim wypadku Bajecznych, Liryków i Bałamutek), są słodką i zachwycającą niespodzianką dla każdego, kto próbował moich wypieków. Muffiny warto polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać wiórkami "karmelowej", by dodać im jeszcze bardziej czekoladowego charakteru. To idealny pomysł na deser lub podwieczorek do kawy bądź gorącej czekolady, a także na każdy mniej szczęśliwy dzień, by oswobodzić endorfiny i znów tryskać energią!
  • Sylwia Zuchniak 11 marca 2016 19:40
    Jestem zakochana w babeczkach, zwłaszcza tych czekoladowych, dlatego ten przepis od razu mnie zaintrygował. Ciasto jest pyszne, bardzo kakaowe, lekko puszyste z delikatnie chrupiącą skórką. Czekolada rozpuszcza się w ustach, a kawałki cukierków (w moim wypadku Bajecznych, Liryków i Bałamutek), są słodką i zachwycającą niespodzianką dla każdego, kto próbował moich wypieków. Muffiny warto polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać wiórkami "karmelowej", by dodać im jeszcze bardziej czekoladowego charakteru. To idealny pomysł na deser lub podwieczorek do kawy bądź gorącej czekolady, a także na każdy mniej szczęśliwy dzień, by oswobodzić endorfiny i znów tryskać energią!
  • Aniela Mainardi 11 marca 2016 15:48
    Muffinki są bardzo czekoladowe, miękkie w środku i otoczone chrupiącą skórką. Przygotowanie jest wyjątkowo proste, dzięki czemu świetnie się sprawdza na niespodziewanych gości!
  • dwie kreatywne studentki dietetyki :) 9 marca 2016 20:11
    Studentki dietetyki też lubią czasem pogrzeszyć, dlatego między zajęciami i nauką postanowiłyśmy wyczarować takie oto cuda. Podeszłyśmy do zadania profesjonalnie i same na sobie chciałyśmy sprawdzić jakich dobroci odradzamy naszym pacjentom. Zapach unoszący się w pracowni technologicznej nie mógł zostać nam obojętny, dlatego diagnoza jest jedna: nieziemski smak i zapach czekoladowych muffinek z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej wart jest każdych dodatkowych kalorii!
  • Karolina Penar 9 marca 2016 17:52
    Proste, szybkie i pyszne muffinki, które zasmakują każdemu podniebieniu. Mocno czekoladowe wnętrze w połączeniu z polewą, cukierkami i dodatkiem ptasiego mleczka sprawią, że poczujesz się jak w siódmym niebie :)
  • Justyna Chlebda 7 marca 2016 20:58
    Dzień KOBIET, dzień KOBIET niech Każdy to powie że jutro jest DZIEŃ KOBIET a z tej okazji każda Babeczka dostanie swoją babeczkę :D
  • Justyna Chlebda 7 marca 2016 20:57
    Dzień KOBIET, dzień KOBIET niech Każdy to powie że jutro jest DZIEŃ KOBIET a z tej okazji każda Babeczka dostanie swoją babeczkę :D
  • Aleksandra Szeluga 7 marca 2016 20:39
    Babeczki piekę już jakiś czas :) ale pierwszy raz wyszły mi tak puszyste i czekoladowe.:) Zrobię je na urodziny mojego przyszłego męża, będzie zachwycony :) Dziękuje :)
  • Teresa Płusa 7 marca 2016 14:34
    Zachęcona pięknym zdjęciem muffinek czekoladowych i tym, że uwielbiam cukierki z Mieszanki Wedlowskiej spróbowałam odtworzyć powyższy przepis. Samo przygotowanie muffinek sprawiło mi wiele przyjemności. Zabawa z krojeniem czekolady i cukierków, odmierzanie składników, wkładanie ciasta do papilotek oraz oczekiwanie, aż muffinki wyrosną wzbudziły we mnie dziecięcą radość. Z Mieszanki Wedlowskiej mogłam stworzyć kreatywną dekorację, na widok której moje kubki smakowe oszalały. Wyszło mi puszyste ciasto z widoczną w środku rozpływającą się mleczną czekoladą i kawałkami cukierków. Muffinki pięknie wyrosły, ich skórka jest przyjemnie chrupiąca i lekko popękana. Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przede wszystkim słodkie i pyszne. Każdy kęs to bajeczna przygoda, wiśniowa lub pomarańczowa rozkosz, kawowa przyjemność czy chwila uniesienia z orzechowym Pierrotem. Na pewno i Ty znajdziesz swój ulubiony smak. Według tego przepisu udało mi się upiec 19 muffinek czekoladowych.
  • Daria Diering-Kurdyk 7 marca 2016 09:10
    Wybrałam muffiny, ponieważ wszyscy w domu je uwielbiają. Często z nimi eksperymentuje, dodaje zazwyczaj to co mam w kuchni, a zawsze coś dobrego się znajdzie. Muffinki z Mieszanką Wedlowską, gorzką czekoladą i gorzkim kakao wyszły obłędne! Wydawać by się mogło, że będą bardzo słodkie, ale gorzka czekolada i kakao świetnie się komponują ze słodkimi cukierkami, co daje efekt że muffiny są idealne :).
  • Teresa Płusa 6 marca 2016 16:34
    Zachęcona pięknym zdjęciem muffinek czekoladowych i tym, że uwielbiam cukierki z Mieszanki Wedlowskiej spróbowałam odtworzyć powyższy przepis. Samo przygotowanie muffinek sprawiło mi wiele przyjemności. Zabawa z krojeniem czekolady i cukierków, odmierzanie składników, wkładanie ciasta do papilotek oraz oczekiwanie, aż muffinki wyrosną wzbudziły we mnie dziecięcą radość. Z Mieszanki Wedlowskiej mogłam stworzyć kreatywną dekorację, na widok której moje kubki smakowe oszalały. Wyszło mi puszyste ciasto z widoczną w środku rozpływającą się mleczną czekoladą i kawałkami cukierków. Muffinki pięknie wyrosły, ich skórka jest przyjemnie chrupiąca i lekko popękana. Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przede wszystkim słodkie i pyszne. Każdy kęs to bajeczna przygoda, wiśniowa lub pomarańczowa rozkosz, kawowa przyjemność czy chwila uniesienia z orzechowym Pierrotem. Na pewno i Ty znajdziesz swój ulubiony smak. Według tego przepisu udało mi się upiec 19 muffinek czekoladowych o cudownym zapachu unoszącym się w całym mieszkaniu. Nawet sąsiad zadał mi pytanie: „Co pani dzisiaj piecze?”, bo tak cudownie pachniało. Z wielką przyjemnością poleciłam mu przepis na Wedlowskie Muffinki.
  • Justyna Sikora 4 marca 2016 14:55
    kiedy jeszcze zima za oknem to wygladamy kwiatów i wiosny. i utaj są czekoladowe wiosenne kwiatuszki.
  • Anna Mach 2 marca 2016 14:30
    Muffinki? Kocham te babeczki w każdej postaci. Spośród wielu przepisów wybrałam właśnie ten jeden, który okazał się być strzałem w dziesiątkę. Wyszły przepyszne- miękkie, puszyste i wilgotne. Dopełnieniem są kawałeczki cukierków z Mieszanki Wedlowskiej, które dodają babeczkom wyrazistości. Całość ozdobiłam jeszcze dodatkowo kremem karmelowym. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować tę recepturę. Szybki, prosty, rewelacyjny przepis, a efekty niesamowite! Pamiętajcie jednak, że muffinki znikają ze stołu z prędkością światła, dlatego polecam Wam zrobić od razu dodatkową porcję. Te muffinki, to moja recepta na udany dzień! :)
  • Anna Dziedzic 25 lutego 2016 21:05
    Muffinki cukierkowe z kawałkami czekolady Wedel :) przepyszne