Elegancka, tajemnicza i wyśmienita – polewa czekoladowa to coś więcej, niż zwykła dekoracja. W końcu niejednokrotnie mówi się, że jemy także oczami – a pierwsze wrażenie jest najważniejsze.


Jeżeli chcemy uzyskać odpowiednie wrażenie – powinniśmy zadbać o wszystkie etapy przygotowywania naszej polewy.

Uruchom wyobraźnię:

Nie zawsze błyszcząca i ciemna polewa czekoladowa będzie najlepszym rozwiązaniem:
  • Jeżeli planujesz bogatą dekorację – matowa polewa będzie stanowić ciekawe i dyskretne tło.
  • Eksperymentuj z kolorami – różne rodzaje czekolady pozwolą Ci uzyskać odcienie od głębokiego brązu po kremową biel.
  • Wszelkie dodatki i dekoracje wzbogacają powierzchnię ciasta – czasem jednak warto zaufać prostocie, podkreślając tym samym doskonały smak i aromat naszego dzieła.
  • Nie ograniczaj się do wyglądu – kropla aromatu cytrusowego, rumowego lub miętowego odmieni zapach polewy, a odrobina soku wzbogaci smak.

Nie śpiesz się

Samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy od podstaw (z wykorzystaniem sypkiego kakao) daje olbrzymią satysfakcję i zapewnia kontrolę nad jej składem, ale też pochłania czas.

Warto użyć gotowej czekolady – o ile mamy pewność, że spełnia wszystkie nasze wymagania. Uniwersalną propozycją będzie czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao – w zależności od oczekiwanego efektu możemy także wybierać inne gatunki. Zrezygnujmy jednak z czekolad nadziewanych – nie zawsze wyglądają atrakcyjnie po podgrzaniu.

Wszystkie składniki powinny być świeże i dobrej jakości – każde odstępstwo od tej reguły łatwo będzie zauważyć