Ten przepis na polewę jest prosty i zawsze się udaje. Dodatek miodu sprawia, że polewa nabiera subtelnego smaku i pozytywnie zaskakuje swoją słodyczą. Jeśli szukasz dodatkowych wskazówek dotyczących tej receptury oraz chcesz znaleźć garść inspiracji, czytaj dalej. Eksperymentując z różnymi dodatkami, możesz łatwo dostosować ten przepis do swoich ulubionych słodkości i zaskoczyć gości niebanalnymi kombinacjami smakowymi.
Co zrobić, by wyszła Ci idealna polewa czekoladowa?
Z polewą nie tylko pierniczki, ale każdy deser smakuje lepiej. Warto więc zadbać o to, by ten ważny dodatek przygotować z dbałością o szczegóły.
Polewa potrzebuje czasu
Jeśli tylko możesz, nie spiesz się przy jej przygotowywaniu. Dzięki wolnemu podgrzewaniu składników uwolni się więcej aromatów. Co więcej, dając im czas, czekolada lepiej połączy się z dodatkami.
Łączenie składników
Koniecznie zadbaj o to, by polewa była bardzo dobrze wymieszana, a składniki niemal się przenikały. By dobrze je połączyć, możesz wymieszać kakao z cukrem pudrem i przesiać je przez sitko. Następnie zadbaj, by wszystko dobrze wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Najlepiej nada się do tego drewniana łyżka lub kopystka.
Jak wygodnie rozprowadzić polewę na pierniczki?
Tutaj masz kilka możliwości. Najprościej jest zanurzyć je w czekoladzie. Możesz też ułożyć pierniczki na kratce do pieczenia i dekorować je polewą lub rozprowadzić cienką warstwę za pomocą pędzelka.
Polewa czekoladowa — klimatyczne dodatki
Polewa sama w sobie stanowi dodatek do pierniczków. Możesz ją jednak nieco urozmaicić lub uczynić bazą do kolejnych dekoracji. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów do wykorzystania.
Pomarańcza z czekoladą
Trudno o bardziej świąteczną mieszankę niż czekolada i pomarańcza. By umieścić cytrusy w swojej polewie, możesz dodać do czekolady kandyzowaną skórkę pomarańczy. Jeśli masz owoce w całości, możesz dodać trochę soku i dodatkowo otartą skórkę.
By skórka wydzielała więcej zapachu, dodaj do niej trochę cukru i poprzecieraj między palcami. Doprowadzi to do uwolnienia z niej olejków. W praktyce oznacza to piękny i długotrwały zapach z naturalnego źródła.
Wierzch z charakterem
Jeśli masz ochotę dodatkowo urozmaicić smak polewy, możesz posypać ją przyprawami. Będzie to bardzo ładnie wyglądać i nada ciekawych nut smakowych bez konieczności dodawania ich do ciasta. Możesz więc przesiać przez sitko na pierniczki:
- cynamon;
- kardamon;
- chilli (bardzo ostrożnie z ilością);
- imbir mielony.
Z takich większych dodatków — możesz posypać polewę także siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Dekoracje do zatopienia w polewie
Chcesz na polewie umieścić nieco więcej elementów? Na przykład lukrowane ozdoby lub gotowe dekoracje? Najlepiej zrób to jeszcze gdy polewa jest dość rzadka. Później odłóż pierniczki na jakiś czas, aż zastygną i podawaj swoim gościom i domownikom.
Masz ochotę udekorować pierniczki własnoręcznie w oryginalny sposób? Możesz wykorzystać do tego czekoladę mleczną, karmelową lub białą. Po prostu umieść tabliczkę w naczyniu z gorącą wodą. Gdy się rozpuści, odetnij róg i twórz fantazyjne wzory na pierniczkach z zastygniętą polewą.
Kolorowy lukier na wierzch
Chcesz dodać kontrastowe ozdoby na polewę z czekolady? Świetnie sprawdzi się lukier. By łatwo się nim rysowało, dobrze będzie zdecydować się na lukier królewski.
Składniki
- 2 białka jaj;
- 200 g cukru pudru;
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie
- Ubij białka na sztywno.
- Pod koniec dodawaj powoli cukier puder i sok z cytryny.
Jak widzisz, receptura nie jest skomplikowana. Nie trzeba wiele, by cieszyć się pięknym efektem. Sok z cytryny sprawi, że lukier będzie śnieżnobiały. Jeśli wyda Ci się za rzadki — dodaj trochę więcej cukru pudru.
Teraz najciekawsza część, kolory. Tu po prostu podziel lukier na tyle porcji, ile kolorów potrzebujesz i użyj barwników spożywczych. Pamiętaj, że są one bardzo intensywne. Kilka kropel w zupełności wystarczy, zwłaszcza przy śnieżnobiałej bazie.
Jeśli chcesz, możesz też użyć owoców i warzyw do barwienia lukru. Tu sprawdzą się:
- zmiksowane liście mięty lub odrobina ugotowanego szpinaku — kolor zielony;
- sok z marchwi — kolor pomarańczowy;
- kurkuma — kolor żółty;
- sok z granata, wiśni, malin, buraków — różne odcienie czerwieni;
- czerwona kapusta — kolor fioletowy;
- czerwona kapusta i soda oczyszczona - kolor niebieski.
Tak przygotowany lukier możesz nakładać za pomocą szprycy cukierniczej. Da Ci ona gwarancję precyzji i pewność, że wyjdą wzory, jakich sobie życzysz.
Pierniczki z marmoladą — przepis
Znasz już kilka sposobów na udekorowanie pierniczków i, co ważniejsze, przepis na polewę czekoladową — smaczną i lekko połyskującą. Jeśli masz ochotę na nadziewane pierniczki, poniżej znajdziesz recepturę. Przygotuj produkty z listy i działaj!
Składniki
- 300 g mąki pszennej;
- 150 g cukru;
- łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 jajka;
- 80 ml ciepłego mleka;
- łyżka masła;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki przyprawy do pierniczków;
- marmolada do nadziewania (ulubiony smak).
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 180˚C, grzanie góra-dół;
- Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej szeroką i płaską. Wyłóż ją papierem do pieczenia;
- W garnku rozpuść miód, by był płynny;
- W niewielkiej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do pierniczków. Dodaj miód i wymieszaj. Gdy miód przestygnie, dodaj cukier, jedno jajko i masło. Mieszaj jeszcze przez chwilę, po czym przystąp do zagniatania ciasta;
- Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj jetak by miało około 1 cm grubości, a następnie wykrawaj z niego pierniczki za pomocą foremek;
- Ułóż ciasteczka na blaszce, zachowując 2-centymetrowe odstępy. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut;
- Po wyjęciu ciastek z piekarnika czas na nadziewanie. Umieść marmoladę w szprycy i wstrzykuj w ciasteczka porcje o wielkości łyżeczki.
Nadziewanie pierniczków
Nie zwlekaj z umieszczaniem marmolady w pierniczkach. Jeśli stwardnieją, będzie trzeba czekać kilka tygodni, aż zmiękną po leżakowaniu. Możesz też użyć powideł, ale zadbaj o to, by były gładkie. Wtedy z łatwością przejdą przez szprycę. Jeśli nie masz pewności, czy konsystencja jest odpowiednia, zblenduj je.
Komentarze