Keto polewa czekoladowa
10 min
20 porcji
Łatwe
Inne

Keto polewa czekoladowa

Jesteś na diecie keto? A może ktoś z gości poinformował Cię o tym, a Ty nie masz pojęcia, co kryje się pod pojęciem diety ketogenicznej? Bez obaw, spieszymy z pomocą! Jeśli szukasz przepisu na polewę czekoladową (i mały bonus), jesteś we właściwym miejscu. Zbierz składniki i działaj.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Polewa czekoladowa to przysmak, którym można delektować się na wiele sposobów i w różnych wariantach, dostosowanych do poszczególnych diet. Dziś skupimy się na diecie ketogenicznej. Jeśli jesteś ciekawy dalszych inspiracji, czytaj dalej.

Dieta ketogeniczna — co to znaczy?

Najprościej mówiąc, dieta ketogeniczna to ograniczenie węglowodanów w diecie do minimum, co zmusza organizm do przestawienia się na spalanie tłuszczu jako głównego źródła energii. Dzięki temu procesowi w organizmie zaczynają powstawać ketony, które stają się nowym źródłem paliwa dla mózgu i mięśni.

Polewa czekoladowa — alternatywne składniki

Jeśli chcesz, możesz delikatnie zmienić recepturę na keto polewę. Uważaj jednak, by nie przekroczyć żadnych zasad diety. Szukając bezpiecznych rozwiązań, możesz rozważyć kilka opcji:

  • podmiana tłuszczu— masło możesz zastąpić, na przykład przez olej kokosowy. 1,5 łyżeczki wystarczy na podane proporcje;
  • słodzik— polewę możesz posłodzić nie tylko ksylitolem, ale też erytrytolem i stewią. 
  • trochę mleka— możesz dodać wodę, ale nie jest ona składnikiem niezastąpionym. 60 ml mleka sprawdzi się tutaj równie dobrze.

Do swojej polewy możesz też dodać żelatynę. Będzie dzięki temu bardziej błyszcząca i zdecydowanie bardziej zbita. Do podanej proporcji wystarczy nawet łyżeczka. By dodać żelatynę do polewy, zmocz ją łyżką (lub dwiema) wody i odstaw do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj zawiesinę i dodaj do polewy (najlepiej już zdjętej z ognia, nie wrzącej), cały czas mieszając.

Do czego możesz wykorzystać keto polewę czekoladową?

Jak widzisz, polewa czekoladowa to smakołyk, który doskonale się sprawdza także w wersji bez dodatku cukru. Taka porcja polewy może być także cennym dodatkiem, na przykład:

  • do naleśników;
  • do ciasta;
  • do deserów (m.in. lodów);
  • do racuchów i placuszków.

Opcji jest dużo i każdą z nich można przygotować w wersji bez laktozy, z masłem lub tłuszczem roślinnym, słowem — jak lubisz. Możesz przygotować również polewę w różnych wariantach, a dużym atutem jest to, że średnio po kwadransie polewa czekoladowa jest już gotowa do polewania deserów i cieszenia się ich smakiem.

Keto sernik — król deserów na diecie keto

Jeśli masz ochotę na dobre ciasto bez cukru, takie, które możesz sobie zjeść ze znajomymi, a jak coś zostanie, schować w lodówce na później, sernik będzie dobrym wyborem. Zarówno smak, jak i aromat przypadną Ci do gustu.

Składniki

  • 120 g orzechów laskowych;
  • 160-170 g masła;
  • 170 g erytrytolu;
  • 5 jajek;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 500 g twarogu na sernik z wiaderka;
  • 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 50 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel;
  • porcję polewy czekoladowej naszej receptury

Sposób przygotowania

  1. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej tortownicę o średnicy 25-26 cm;
  2. Przygotuj spód do sernika. Orzechy zmiel na proszek w malakserze. Umieść je w misce. Pokrój masło na kawałki (60-70 g) i dodaj do orzechów z łyżką erytrytolu (resztę zostaw na ciasto). Zagnieć spód i wyłóż nim dno tortownicy. Schowaj go w lodówce do czasu, aż powstanie masa (na minimum 25 minut);
  3. Nastaw piekarnik na 160°C, grzanie góra dół;
  4. Umieść masło w misce i zmiksuj na puszystą masę z erytrytolem. Może to zająć kilka minut;
  5. Do masy dodaj ser na sernik, mascarpone, kakao i jajka. Mieszaj całość tylko do połączenia składników, nie dłużej;
  6. Zetrzyj gorzką czekoladę lub posiekaj na drobne kawałki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką;
  7. Umieść sernik w nagrzanym piekarniku na około 40 minut. Jeśli się nie zarumieni i będzie surowy, możesz wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut;
  8. Po upieczeniu studź sernik przez około 15 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, później wyjmij go na blat do całkowitego wystudzenia;
  9. Przygotuj polewę czekoladową według przepisu powyżej. Przestudź ją lekko, po czym rozprowadź po wierzchu ciasta. Sernik najlepszy smak osiągnie, gdy spędzi kilka godzin w lodówce.

Co zrobić, by keto sernik wyszedł idealny?

Jak przy każdym cieście, ważna tu jest uważność i koncentracja. Wymieszaj dokładnie składniki, ale nie miksuj ich za długo, by masa serowa się nie zwarzyła.

Przyłóż też dużą wagę do jakości sera. Korzystaj ze sprawdzonych marek. Jeśli chcesz użyć zwykłego twarogu, zmiel go dwa, a najlepiej trzy razy. Jeśli chodzi o jaja, wybierz najlepiej wiejskie albo z wolnego wybiegu — są najwyższej jakości.

Po upieczeniu potrzymaj sernik przez kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wtedy jest mniejsza szansa, że pęknie podczas studzenia.

Zadbaj też o to, by dobrze go schłodzić. Dzięki temu Twoje ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia.

Komentarze