Ta wersja polewy czekoladowej jest chyba najbardziej klasyczną z możliwych (margarynę stosuje się zamiennie z masłem). Możesz ją wykorzystać do ciast i innych wypieków oraz deserów. Poniżej znajdziesz kilka zastosowań polewy, a także pewne modyfikacje, z którymi polewa pięknie zgra się z deserami!
Polewa czekoladowa — na to zwróć uwagę
Aby Twoja polewa czekoladowa wyszła idealnie, konieczne jest pełne skupienie podczas jej przygotowania oraz dbałość o każdy szczegół. Kiedy już opanujesz te elementy, ciasta ozdobione Twoją polewą nie tylko będą wyglądały zachwycająco, ale również zasmakują wszystkim gościom! Poniżej zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek!
Nie przegrzej margaryny
Umieszczając masło lub margarynę w rondelku, pamiętaj, by lekko ją podgrzać, a nie gotować. Wtedy zmniejszasz do minimum szanse, że polewa czekoladowa się przypali. Zwróć więc uwagę na ten szczegół. Jeśli nie czujesz się pewnie przygotowując polewę, możesz rozpuścić margarynę w kąpieli wodnej (ten trik sprawdzi się też, gdy używasz masła). Gdy się rozpuści, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Postaw na cukier puder
Robiąc polewę, wykorzystaj cukier puder. Cukier kryształ też się oczywiście sprawdzi, jednak gdy użyjesz cukru pudru, łatwiej będzie Ci utrzeć składniki. Skrócisz też czas przygotowania polewy. Po wymieszaniu cukru z margaryną zostanie Ci już tylko dodać kakao do roztopionego tłuszczu, wymieszać całość trzepaczką i... gotowe!
Dodaj odrobinę mleka
Polewa czekoladowa może czasem wyjść zbyt gęsta. Co możesz wówczas zrobić? Najprostszym sposobem jest dodanie odrobiny mleka. W sytuacji, gdy nie masz go w lodówce, wykorzystaj po prostu wodę. Dodaj dwie lub trzy łyżki i konsystencja od razu się zmieni.
Gdy polewa czekoladowa zastyga...
Polewa czekoladowa z kakao i margaryny pięknie zastyga na ciastach i deserach. Nie kruszy się też tak bardzo jak polewa przygotowana z rozpuszczonej tabliczki czekolady. Ślicznie połyskuje i nie utrudnia krojenia. Te właściwości sprawiają, że idealnie nadaje się na tort i do ciasta. Pięknie się prezentuje, zostaje na swoim miejscu, a po zetknięciu z nożem nie niweczy estetyki deserów, która ma ogromną rolę, zwłaszcza na przyjęciach.
Blok czekoladowy
Jeśli robisz polewę czekoladą, może zrobisz od razu także blok czekoladowy? Wystarczy uzupełnić przepis o kilka słodkości i zachwyt domowników masz gwarantowany. Taki deser może przywołać też wiele wspomnień z dzieciństwa.
Przygotuj te składniki:
- 250 g margaryny;
- 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 120 g cukru pudru;
- 130 ml mleka;
- 250 g mleka w proszku;
- kilka sztuk herbatników;
- opcjonalnie: ulubione orzechy.
Wykonanie:
- Margarynę umieść w rondelku, podgrzewaj na małym ogniu. Pamiętaj, że nie może się gotować;
- Dodaj płynne mleko, cukier puder i kakao;
- Gdy składniki się połączą, zdejmij je z ognia. Dodaj mleko w proszku i mieszaj całość energicznie;
- Pokrusz herbatniki i dodaj je do masy. Jeśli używasz orzechów, posiekaj je i dorzuć także do masy, a następnie wylej ją do keksówki. Schowaj całość do lodówki na kilka godzin do pełnego zastygnięcia. Po tym czasie możesz kroić i podawać blok czekoladowy.
W powyższej propozycji zostały zawarte herbatniki i orzechy. Jeśli masz ochotę na coś innego, możesz wybierać spośród rozmaitych dodatków. Oto kilka przykładów:
- rodzynki;
- suszone owoce: morele, banany, jabłka, żurawina, śliwki, daktyle;
- wiórki kokosowe;
- skórkę pomarańczową;
- inne dodatki, które Ci smakują.
W ten sposób możesz mieć pyszną przekąskę z ulubionymi dodatkami. Co więcej, możesz ładnie pokroić i zapakować blok w ozdobne pudełko i uczynić go wyjątkowym prezentem od serca dla bliskiej osoby.
Tarta z polewą czekoladową
Jeśli kruche ciasto to Twoje ulubione, mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Odkryj, jak z pomocą polewy czekoladowej możesz stworzyć niezwykle smakowitą i mocno czekoladową tartę. Prosty przepis i niewiele składników – to wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się tym wykwintnym deserem. Zacznijmy od przygotowania!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g masła;
- 50 g cukru pudru;
- 250 g serka mascarpone;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
- porcja polewy z przepisu głównego.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło i cukier puder. Zagnieć dokładnie. Wyrobione kruche ciasto zwiń w kulę, owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż się zarumieni.
- Serek mascarpone wymieszaj z kakao (nie musisz nawet wyjmować go z pudełka) i z cukrem waniliowym. Wyłóż równomiernie na upieczony spód do tarty. Zalej całość polewą i schowaj do lodówki na kilka godzin, by smaki przeszły. Po tym czasie Twoja prosta i pyszna tarta jest gotowa.
Oczywiście na polewie Twoja tarta nie musi się kończyć. Wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, migdały, kostki czekolady, bakalie, owoce — możesz do niej dodać, czego dusza zapragnie.
Komentarze