Pączki z czekoladą
8
1 godz.
25 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Pączki z czekoladą

Pączki są zawsze dobrym pomysłem – w tłusty czwartek, w każdy inny czwartek i w ogóle we wszystkie dni tygodnia. Choć klasyczne wydanie tego deseru to pączki z nadzieniem różanym, tu znajdziesz inną, nieco słodszą propozycję – pączki z czekoladą.



Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pączki z czekoladą to świetny pomysł na śniadanie, deser, czy słodką przekąskę. Zadbaj o kilka rzeczy, by na pewno się udały!

Warunki dla drożdży

By ciasto drożdżowe wyrosło, należy trzymać je w ciepłym miejscu. Ważny jest jednak jeszcze jeden szczegół – należy unikać przeciągów. Przykryj więc dokładnie ciasto ściereczką i umieść je z dala od drzwi i okien (możesz nawet trzymać je w piekarniku w niewielkiej temperaturze, max 50°C, bez termoobiegu). Rozczyn możesz umieścić w kąpieli wodnej, dbaj jednak, by woda nie była gorąca. W takich warunkach ciasto pięknie wyrośnie i przemieni się w pyszne pączki z czekoladą.

Idealne pączki ze złotą obwódką

Złoty krążek biegnący wzdłuż pączków to wcale nie jest linia smażenia. Jeśli chcesz uzyskać ten pożądany wśród cukierników efekt, sekretu szukaj w cieście: musi być lekkie, puszyste, a co za tym idzie – dobrze wyrobione. Jeśli więc zabierasz się za wyrabianie ciasta, uzbrój się w dobrą playlistę, ulubiony podcast lub po prostu masę cierpliwości, która zwróci się w efekcie końcowym.

Nadzienie czekoladowe przed smażeniem

Jeśli chcesz usmażyć pączki i jeść je od razu ciepłe, jest na to sposób. Możesz je nadziać przed smażeniem. Ułóż kółko z ciasta drożdżowego na dłoni, lekko je jeszcze rozpłaszcz, umieść w nim krem czekoladowy i zamknij tak, jakbyś lepił pieroga. Następnie uformuj kulkę i lekko spłaszcz. Tak przygotowane naleśniki smaż według wskazówek podanych w przepisie, tu nic się nie zmienia.

Lukier na pączki z czekoladą? Oczywiście!

Jeśli jesteś fanem lukru na pączku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go dodać. Lukier jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Oto dwa sposoby na uzyskanie tego płynnego cukru:

  • posyp cukrem pudrem gorące lub ciepłe pączki – temperatura zrobi za Ciebie resztę, cukier puder się rozpuści i powstanie lukier;
  • wymieszaj cukier puder z wodą lub z sokiem z cytryny i polej nim pączki – zasada jest prosta: im mniej wody lub soku z cytryny, tym gęstszy lukier uzyskasz.

 

Tak przygotowane pączki z czekoladą z pewnością podbiją serce niejednego smakosza. Smacznego!

 

Komentarze