Pączki z czekoladą to świetny pomysł na śniadanie, deser, czy słodką przekąskę. Zadbaj o kilka rzeczy, by na pewno się udały!
Warunki dla drożdży
By ciasto drożdżowe wyrosło, należy trzymać je w ciepłym miejscu. Ważny jest jednak jeszcze jeden szczegół – należy unikać przeciągów. Przykryj więc dokładnie ciasto ściereczką i umieść je z dala od drzwi i okien (możesz nawet trzymać je w piekarniku w niewielkiej temperaturze, max 50°C, bez termoobiegu). Rozczyn możesz umieścić w kąpieli wodnej, dbaj jednak, by woda nie była gorąca. W takich warunkach ciasto pięknie wyrośnie i przemieni się w pyszne pączki z czekoladą.
Idealne pączki ze złotą obwódką
Złoty krążek biegnący wzdłuż pączków to wcale nie jest linia smażenia. Jeśli chcesz uzyskać ten pożądany wśród cukierników efekt, sekretu szukaj w cieście: musi być lekkie, puszyste, a co za tym idzie – dobrze wyrobione. Jeśli więc zabierasz się za wyrabianie ciasta, uzbrój się w dobrą playlistę, ulubiony podcast lub po prostu masę cierpliwości, która zwróci się w efekcie końcowym.
Nadzienie czekoladowe przed smażeniem
Jeśli chcesz usmażyć pączki i jeść je od razu ciepłe, jest na to sposób. Możesz je nadziać przed smażeniem. Ułóż kółko z ciasta drożdżowego na dłoni, lekko je jeszcze rozpłaszcz, umieść w nim krem czekoladowy i zamknij tak, jakbyś lepił pieroga. Następnie uformuj kulkę i lekko spłaszcz. Tak przygotowane naleśniki smaż według wskazówek podanych w przepisie, tu nic się nie zmienia.
Lukier na pączki z czekoladą? Oczywiście!
Jeśli jesteś fanem lukru na pączku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go dodać. Lukier jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Oto dwa sposoby na uzyskanie tego płynnego cukru:
- posyp cukrem pudrem gorące lub ciepłe pączki – temperatura zrobi za Ciebie resztę, cukier puder się rozpuści i powstanie lukier;
- wymieszaj cukier puder z wodą lub z sokiem z cytryny i polej nim pączki – zasada jest prosta: im mniej wody lub soku z cytryny, tym gęstszy lukier uzyskasz.
Tak przygotowane pączki z czekoladą z pewnością podbiją serce niejednego smakosza. Smacznego!
Komentarze