Za sprawą odpowiednich foremek z czekoladowego ciasta możesz wyczarować pączki z dziurką. Będą one idealną bazą do przepysznych dekoracji. Jeśli szukasz inspiracji na pasujące do nich dodatki, zerknij niżej – znajdziesz tu kilka pomysłów. Koniecznie sprawdź też na co zwrócić uwagę, aby Twój wypiek wyszedł idealnie.
Czekoladowe ciasto – o to zadbaj
Na początek – jest kilka rzeczy, o które trzeba się zatroszczyć, by Twoje donuty brownie (po angielsku często zwane the bronuts) wyszły idealne.
Wyjęcie z piekarnika w dobrym momencie
Pączki z dziurką czy donuty (zależnie jaką nazwę preferujesz) powinny być delikatne, lekko chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Jeśli chodzi o czekoladowe ciasto, niestety często pojawia się tendencja do przesuszania. Gdy w teście suchego patyczka drewienko wbite w donut wychodzi mokre, kusi, by potrzymać ciasto jeszcze trochę w gorącym piekarniku. Niestety jest to błąd, bo ciasto może wyjść już przesuszone. Dlatego jeśli patyczek nie jest oblepiony gęstym, surowym ciastem, warto wyjąć donuty – wtedy są już idealnie. Nie ma potrzeby, by piec je dłużej.
Składniki w temperaturze pokojowej
Jeśli składniki na donuty będą miały podobną temperaturę (te zimne – lekko się rozgrzeją, te gorące – przestudzą), wszystko idealnie się połączy. Ciasto będzie dobrze wymieszane i żaden składnik się nie zwarzy przez zbyt dużą różnicę temperatur. Zadbanie o tak drobne rzeczy sprawi, że Twoje czekoladowe ciasto będzie naprawdę deserem z górnej półki.
Donut – kształt pączków
Słynny kształt donutów w przypadku tak płynnego ciasta jak czekoladowe jest możliwy do uzyskania jedynie dzięki specjalnej formie na donuty. W normalnej blaszce tak płynna masa po prostu utworzyłaby klasyczne ciasto czekoladowe.
Jeśli zależy Ci na kształcie, ale nie masz akurat foremek na donuty, możesz zrobić je z ciasta drożdżowego – wtedy masz zbitą strukturę i masę, którą możesz formować zgodnie z wyobraźnią w pożądane kształty.
Dobrze sprawdzą się też donuty zrobione z ciasta parzonego – by nadać im smak, do mieszanki składników wystarczy dodać kakao. Czekolada zdobiąca ich wierzch też z pewnością będzie atutem tych słodkości. Jak przygotować donuty z ciasta parzonego?
Przygotuj składniki:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 130 ml mleka
- 120 ml wody
- szczyptę soli
- 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 130 g masła
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 200°C, grzanie góra dół;
- Naszykuj szeroką blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia;
- Wodę, mleko i masło połącz w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu do wrzenia;
- Zdejmij rondel z palnika, dodaj mąkę (najlepiej przesianą) i wymieszaj energicznie. Gdy nie będzie grudek, umieść ciasto ponownie na gazie na małym ogniu i mieszaj energicznie przez około 2 minuty;
- Zdejmij ciasto z ognia, przelej do misy miksera i zostaw na pół godziny, by wystygło;
- Przestudzone ciasto mieszaj za pomocą miksera, dodając pojedynczo jajka i kakao;
- Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, przełóż je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia "rysuj" ciastem okręgi. Dbaj o to, by zachować między nimi odległość co najmniej cztery centymetry – pamiętaj, że podczas pieczenia Twoje donuty urosną;
- Włóż blaszkę z donutami do piekarnika. Powinny się piec przez około 30 minut, aż się zarumienią. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, żeby ciasto nie opadło;
- Po upieczeniu trzymaj donuty wewnątrz piekarnika jeszcze przez 10 minut;
- Po ostudzeniu możesz dekorować donuty lub je nadziać na przykład serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym lub z kakao. Smacznego!
Ciasto, czekolada... co jeszcze?
Ciasto czekoladowe idealnie nadaje się do różnych (bardziej i mniej słodkich) połączeń. Wypróbuj kilka z nich, by znaleźć (lub odkryć) swoje ulubione!
Poszalej z polewą
Do czekolady pasuje... czekolada w jeszcze większych ilościach! Czekolada biała, mleczna, gorzka, karmelowa... Wszystkie mają swoje wyjątkowe zalety smakowe i nie tylko. Musisz wiedzieć, że czekolada gorzka bardzo ładnie wygląda na wypiekach w połączeniu z białą. Biała z kolei jest bardzo słodka w smaku, więc uważaj na ilość cukru dodawaną do ciasta. Podobnie w przypadku czekolady karmelowej. Jeśli lubisz bawić się smakami lub estetyką, przetestuj mieszanki różnych rodzajów czekolady na swoich donutach.
Penaut butter and jam
Masło orzechowe z dżemem lub powidłami to jeden z klasycznych smaków. Może on także koronować Twoje czekoladowe donuty! Posmaruj ich wierzch masłem orzechowym, nałóż na niego łyżeczką trochę konfitury i ciesz się znanym połączeniem i przepysznym smakiem.
Możesz też rozkroić donut niczym bajgla i posmarować go wewnątrz. Penaut butter and jam jest znane przede wszystkim jako duet do kanapek. Jeśli dodasz do tego sezonowe owoce, z pewnością zachwycisz się cudownym smakiem. Tak podany słodki bajgiel-donut może być dobrym pomysłem na lunch.
Posypki, posypki i jeszcze raz posypki
Donut może mieć na wierzchu niemal wszystko to, co na nim zmieścisz – kolorowe posypki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub kawałki czekolady, pokruszone ciasteczka – możesz go oprószyć większością słodkości, które zdołasz znaleźć.
Te drobne szczegóły zdobiące cały wypiek mają ogromne znaczenie estetyczne, wszak diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli więc robisz donuty na jakąś ważną okazję – wybieraj dodatki, tak jak lubisz i jak Ci się spodoba. Twoi goście z pewnością to docenią.
All you need is love
Jeśli chcesz wyrazić swoje uczucia drugiej osobie, możesz to zrobić właśnie za pomocą słodkiego kulinarnego upominku. Nie ma nic lepszego niż świadomość, że pyszne czekoladowe donuty były pieczone z myślą o obdarowywanej osobie. Własnoręcznie wykonane słodkości, na których zrobienie poświęca się uwagę i czas, są cennym darem, który nie sposób zignorować.
By taki podarunek miał odpowiednią oprawę, warto go ładnie, a przy tym praktycznie, zapakować. Na szczęście i na to jest kilka sposobów:
- eleganckie naczynie – misa lub porcelanowy talerz będą cenną częścią prezentu ubogacającą wnętrze domu lub mieszkania osoby obdarowanej;
- ozdobne pudełko – jeśli dobrze wyłożysz je na przykład pergaminem lub papierem śniadaniowym, może się zachować w idealnym stanie i służyć osobie obdarowanej jako piękne miejsce na przechowywanie drobiazgów lub... opakowanie na kulinarny prezent zwrotny;
- celofan – rozwiązanie ładne, ale do zastosowania raczej przy niskich temperaturach i w sytuacjach, gdy donuty nie są narażone na gwałtowne zmiany temperatur.
Komentarze