Pain au chocolat
1
4 godz.
12 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Pain au chocolat

Francuska klasyka w Twojej kuchni. Małe i niepozorne francuskie ciasteczko z pyszną czekoladą, które smakuje tak jakbyś zamówił je w modnej francuskiej kawiarence z widokiem na wieżę Eiffla. Pain au chocolat to mięciutkie bułeczki, które możesz zajadać zaraz po wyjęciu z piekarnika - poczekaj, tylko aż trochę przestygną.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pain au chocolat to kultowe francuskie ciacho, które właśnie trafia do Twojej kuchni. Jeśli lubisz croissanty i inne słodkie wypieki na bazie ciasta francuskiego, koniecznie zapisz ten przepis, tak by móc do niego powrócić i zająć się wypiekiem bułeczek. Gotowe bułeczki pięknie pachną i może od razu przygotuj podwójną porcję.

Ciasto francuskie słynie ze swojej kruchości i delikatnej struktury nasączonej masłem. Drożdże nadadzą mu pulchności i sprawią, że bułeczki z czekoladą staną się przyjemnie mięciutkie.

Tajemnicą smaku tych francuskich bułeczek i tym, co sprawia, że pain au chocolat są tak pyszne, jest perfekcyjnie przygotowane ciasto. Wykonaj wszystkie kroki z powyższego przepisu i dodaj prawdziwą czekoladę z kolekcji E.Wedel.

Przygotuj pain au chocolat ze swoją ulubioną czekoladą i podziel się pachnącymi bułeczkami z bliskimi.

 

Jak zrobić idealne ciasto do pain au chocolat? Dwa ważne kroki - ciasto rozwałkować i przykryć folią spożywcz

Dobrze rozwałkowane masło i ciasto to podstawa dobrego ciasta francuskiego. Mistrzowie cukiernictwa nieraz powtarzają ten proces nawet kilkanaście razy, aby powstały idealne płaty ciasta francuskiego.

Powstające ciasto francuskie owija się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Cierpliwość i poprawnie rozwałkowane masło i ciasto sprawiają, że późniejsze wypieki są przyjemnie chrupiące.

Bierz przykład od francuskich mistrzów cukiernictwa i rozwałkuj ciasto jak prawdziwy artysta. Pamiętaj, aby ciasto podzielić na odpowiednie kawałki przed zawijaniem bułeczek.

Do wałkowania ciasta użyj jednego z czterech rodzajów wałków do ciasta. Sprawdź też pomysł na wałkowanie ciasta bez wałka.

 

Klucz do sukcesu przy przygotowaniu pain au chocolat i crossaintów - dobrze rozwałkowane masło i ciasto. Sprawdź jaki wałek wybrać

Rozgrzej piekarnik i zacznij przygotowywać smakowite bułeczki z czekoladą. Ciasto na pain au chocolat trzeba rozwałkować jak francuski mistrz kuchni. To kluczowy moment dla uzyskania oczekiwanej struktury ciasta. Masz wprawione ręce i ulubiony wałek? Niezależnie od Twojej odpowiedzi, sprawdź jaki wałek wybrać do przygotowania idealnych pain au chocolat.

Drewniany wałek do ciasta - król polskich kuchni

Najpopularniejszy wałek do ciasta, który znajdziesz w niemal każdej kuchni jest wykonany z drewna. Przewagą tego wałka są: cena, właściwości drewna jako materiału ekologicznego i antybakteryjnego.

Niestety nie umyjesz go w zmywarce. Drewniana powierzchnia najczęściej oznacza także konieczność oprószania mąką. Bez mącznej osłony, ciasto może do niego przywierać.

Wałek na ciastka i nie tylko - wałek silikonowy

Jeśli chcesz dobrze rozwałkować ciasto i wiesz, że ten etap będzie trzeba powtórzyć kilka razy - masz przed sobą trochę pracy. Dobrze wybrać lekki wałek, który dodatkowo może posiadać regulację uchwytu.

Silikonowe akcesoria do pieczenia podbijają polskie kuchnie. Są ładne, kolorowe i nic do nich nie przywiera. Możesz je także zabrać ze sobą na wspólne pieczenie do znajomych – są na tyle lekkie i wygodne. Mistrzowie kuchni często noszą ze sobą swoje noże, Ty weź wałek. I najważniejsze, możesz go umyć w zmywarce.

Wałki z innych tworzysz sztucznych - tańsze rozwiązanie na dobre wałkowanie. Wałki do każdego ciasta

Świetne ciasta przygotujesz mając pod ręką wałek z tworzywa sztucznego. Jest tani, łatwy w utrzymaniu czystości i lekki. Znajdziesz go w wielu kolorach i wzorach. Niektóre modele mają też regulowane uchwyty.

Wałek mistrza kuchni - twardy jak stal. Wypieki jak z cukierni

Mistrzowie kuchni i cukiernicy w dużych restauracjach często sięgają po wałki stalowe. Podczas ich użytkowania praca z ciastem to czysta przyjemność. Zanim ciasto trafi do piekarnika, zyskuje idealnie równą powierzchnie - bez ubytków, bez przywierania do powłoki wałka, bez ryzyka nadmiaru mąki w cieście. Mają perfekcyjnie równą powierzchnie odporną na mycie w zmywarce.

Praca z takim wałkiem to pewność, że ciasto będzie idealne.

Choć sprzęt do wypieków stanowczo ułatwia pracę i czasem, jak w przypadku wyrabiania ciasta mikserem, wpływa na efekt, nie jest on niezbędny w domowej cukierni. Tak naprawdę wystarczą ci produkty na dany deser, podstawowe akcesoria oraz piekarnik.

Rozwałkuj ciasto bez wałka. Sprawdź ten sposób u siebie

Rozwałkuj ciasto bez wałka. Przygotuj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto na stolnicy lub silikonowej macie i przejdź do wałkowania.

Ale jak to zrobić bez wałka? To proste! Sięgnij po pustą butelkę po winie!

Wybierz taką, która jest najbardziej regularna - wcięcia, ozdoby i zwężenia tylko utrudnią pracę. Usuń etykiety i klej. W tym celu warto wyparzyć butelkę przed wałkowaniem. Osusz swój zastępczy wałek i do dzieła. Stosuj się do wszystkich reguł wałkowania - jak podsypywanie mąką - a z czasem zapomnisz, że używasz prowizorycznego wałka.

 

Pain au chocolat z polewą czekoladową lub sosem karmelowym

Francuskie ciastka świetnie smakują z dodatkową polewą lub lukrem. Chrupiące croissanty i mięciutkie bułeczki au chocolat, aż proszą się o dodanie czekoladowej polewy lub sosu karmelowego. Sprawdź, jak przygotować te pyszne dodatki.

Delikatne pain au chocolat z polewą czekoladową

Pamiętaj, aby wstawić bułeczki z czekoladą do dobrze rozgrzanego piekarnika. Kiedy ciasteczka będą się piec, przygotuj polewę czekoladową.

Dobierz czekoladę, która będzie kontrastować z nadzieniem bułeczek. Jeśli w ciastkach jest czekolada mleczna, do polewy użyj delikatnie gorzkiej wersji.

Przygotuj 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel i 250 ml śmietanki kremówki 36%.

Podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i połam czekoladę na kawałki.

Dodaj połowę porcji czekolady do gorącej śmietanki. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż powstanie jednolita masa.

Następnie dodaj resztę czekolady i nadal mieszaj. Polewa ma być aksamitna. Poczekaj, aż polewa przestygnie i oblej nią gotowe pain au chocolat.

Możesz oprószyć bułeczki bakaliami, kawałkami orzechów. Świetnie sprawdzą się płatki migdałów lub zmielone pistacje.

 

Sos karmelowy, któremu nie można się oprzeć

Sos karmelowy znajdzie uznanie wielu podniebień i może sprawić, że niejeden deser zniknie w mig. Jeśli piekarnik jest już rozgrzany i czeka na bułeczki, od razu zabierz się za przygotowanie sosu karmelowego na całą blachę pain au chocolat.

Przygotuj 100 ml śmietanki 36%, 2 łyżki masła i 100 g cukru.

Na początek wsyp do garnka o szerokim dnie cukier. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni i zostaw na kilka minut na średnim ogniu. Nie musisz go w tym czasie mieszać. Cukier ma się rozpuścić i przybrać brązową barwę. Należy jednak uważać, by nie poczerniał.

Gdy cukier zbrązowieje, przykręć ogień, dołóż masło i wymieszaj. Na koniec zdejmij garnek z ognia i dodaj śmietankę. Mieszaj energicznie przez minutę, tak by uzyskać jednolitą masę.

Poczekaj aż sos przestygnie i oblej nim bułeczki. Możesz przekroić ciastka i dodać go do środka.

Wiesz uż jak przygotować pyszną polewę czekoladową i sos karmelowy do swoich pain au chocolat.

Przed Tobą wiele smakowitych wypieków. Smacznego!

Komentarze