Babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową
2
1 godz.
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową

Czekoladowe muffinki to pyszny i sprawdzony sposób na udany deser. Ale jeśli chcesz nadać im niepowtarzalnego aromatu, wypróbuj dodatek skórki pomarańczowej. Szczególnie że zapach czekolady i pomarańczy podczas ich przygotowania będzie unosił w całym domu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, bo obok takiego deseru nikt nie przejdzie obojętnie! 

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli pieczesz babeczki ze skórką pomarańczową, choć sposób przygotowania nie jest trudny, zwróć uwagę na kilka szczegółów, które mogą znacznie ułatwić Ci pracę.

Babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową - dodaj im słodyczy!

Jeśli chcesz, by Twoje muffinki były nie tylko pięknie udekorowane, ale i słodsze, możesz je polukrować. Najprostszy przepis na lukier to wymieszanie odrobiny soku z cytryny z cukrem pudrem. Im gęstsza masa, tym grubsza skorupka lukru będzie zwieńczać Twoje czekoladowe muffinki. Taki lukier możesz również wzbogacić otartą skórką pomarańczy.

Jeśli jednak chcesz zrobić śnieżnobiały lukier królewski, sposób jest prosty - wymieszaj ze sobą następujące składniki:

  • 170 g cukru pudru
  • 1 białko
  • łyżka soku z cytryny

Białko ubij mikserem lub trzepaczką na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, a na koniec sok z cytryny. Tak powstałym lukrem udekoruj babeczki ze skórką pomarańczową.

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak ją zrobić?

Kandyzowanie oznacza duszenie skórki z pomarańczy w syropie cukrowym. Jeśli chcesz cieszyć się domową kandyzowaną skórką pomarańczową, przygotuj:

  • 5 pomarańczy
  • 250 g cukru
  • 100 ml gorącej wody

Wykonanie:

  1. Pomarańcze umyj dokładnie i sparz gorącą wodą;
  2. Wyciśnij z nich sok i oczyść skórkę (nie powinno być w niej śladów miąższu ani białych włókien). Pokrój ją w kostkę;
  3. Umieść skórkę na patelni lub w rondelku z szerokim dnem i zasyp cukrem oraz zalej wodą. Przykryj naczynie pokrywką na 10 minut i smaż całość, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij pokrywkę i zostaw garnek na ogniu jeszcze na około 30 min. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody co jakiś czas, bo gdy cukier skarmelizuje się zbyt szybko, skórka zrobi się zbyt twarda;

Wykorzystaj tyle ile potrzebujesz. Resztę przechowuj do innych deserów ze skórką pomarańczy. 

Muffinki - wskazówki do pieczenia

Robiąc babeczki czekoladowe, pamiętaj o kilku istotnych kwestiach. Składniki i sposób przygotowania mają duże znaczenie.

Nie zapomnij o proszku do pieczenia

Jeśli marzysz o pięknych i puszystych muffinkach, do wypieku babeczek wsyp proszek do pieczenia. Albo zrób babeczki z dodatkiem 1,5 łyżki sody oczyszczonej, która sprawdzi się tak samo dobrze. Jeśli jednak zdarzy Ci się zapomnieć o proszku do pieczenia, ciasto się nie zmarnuje. Po wyjęciu babeczek z piekarnika, otrzymasz muffinki brownie. Będą niższe i nieco bardziej zbite niż klasyczne babeczki czekoladowe, ale nadal pyszne w smaku i zachwycające swoją słodyczą.

Nie żałuj kakao

Jeśli chcesz, by Twoje babeczki ze skórką pomarańczową były intensywnie czekoladowe, zwiększ nieco ilość dodanego kakao. Zdecydowanie sprawi ono, że smak czekolady będzie bardziej intensywny. Wybierz jednak produkt bardzo dobrej jakości, ze starannie wyselekcjonowanych ziaren (np. Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel).

Koniecznie dodaj czekoladę w kawałkach

By Twoje babeczki ze skórką pomarańczową dosłownie rozpływały się w ustach, dodaj do jeszcze surowego ciasta połamaną na małe części czekoladę mleczną. Kawałki stopią się podczas pieczenia, dodając rozkosznie słodką i delikatną nutę smakową Twoim wypiekom. Smak będzie wielowymiarowy, gdy w puszystym cieście wyczuwalne będą takie lekko chrupiące urozmaicenia.

Zatroszcz się o dobre wypieczenie babeczek

Dobrze wypieczone muffinki to takie, które nie są ani surowe, ani zbyt suche. By czas pieczenia był optymalny, warto po 20-23 minutach zrobić test suchego patyczka, aby sprawdzić, co dzieje się w środku babeczek. Kawałki surowego ciasta świadczą o tym, że muffinki nie są jeszcze dopieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, wypiek jest idealny, nie przedłużaj więc czasu pieczenia, bo wyschnięte babeczki również nie będą dobre. Dokładny czas pieczenia zależy zazwyczaj od rodzaju piekarnika.

Babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową to niezwykle apetyczne połączenie. Mogą być wyjątkowym wypiekiem na specjalne wydarzenia, ale sprawdzą się również do popołudniowej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy, że udekorujesz je zgodnie z okazją. Nie wahaj się zaszaleć z dodatkami, aby zaskoczyć swoich gości i dopasować smak muffinek do Waszych preferencji smakowych. Smacznego!

A może coś jeszcze do Twoich babeczek?

Babeczki ze skórką pomarańczową zawsze mogą być bardziej… pomarańczowe. Wystarczy syrop barmański i trochę pysznych, kremowych składników, a uzyskasz smaczny krem do dekoracji.

Przygotuj:

  • 300 g serka mascarpone;
  • 350 ml śmietanki kremówki;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 50 ml syropu pomarańczowego;
  • opcjonalnie: skórkę pomarańczową otartą z pomarańczy.

Wykonanie:

  1. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem lub cukrem pudrem;
  2. Wymieszaj bitą śmietanę z mascarpone. Dodaj syrop barmański i skórkę pomarańczową i zamieszaj ponownie;
  3. Umieść krem w rękawie cukierniczym i udekoruj babeczki ze skórką pomarańczową.

Na wierzch możesz dodać jeszcze kawałki pomarańczy pokrojonej w kostkę. Jeśli masz trochę czekolady, zetrzyj ja na tarce i zrób z niej słodką posypkę. Smacznego!

Komentarze