Powyższy przepis na pierniczki jest jedną z klasycznych wersji, mającą zastosowanie zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Sprawdzi się idealnie, gdy chcesz przygotować ciasteczka, którymi można się delektować, popijając szklanką mleka, lub wyjątkowe ozdoby choinkowe. Sprawdź, o co się zatroszczyć, by Twoje świąteczne pierniki miały niepowtarzalny charakter.
Ciasto w lodówce - sprzymierzeniec pierniczków
W przepisie głównym pojawiają się dwa momenty, w których ciasto na pierniczki powinno się znaleźć w lodówce na co najmniej godzinę. Pierwszy raz tuż po połączeniu składników. Masło wówczas lekko stężeje, dzięki czemu ciasto będzie się dobrze zagniatać. Warto tu wspomnieć o jednym szczególe – zagniecione ciasto będzie trochę lepkie – jest to jednak zupełnie naturalne ze względu na dodatek miodu. Jeśli bardzo utrudnia Ci to pracę, posmaruj ręce mąką. Będzie prościej.
Drugi moment, gdy ciasto powinno znaleźć się w lodówce, następuje po wykrojeniu pierniczków, tuż przed pieczeniem. Tutaj ten zabieg ma kluczowe znaczenie. Pomoże to ciastkom urosnąć w trakcie pieczenia i zapobiec ich odkształceniu – pierniczki zachowają swoją pożądaną formę.
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Ciasto wyszło idealne, pierniczki są pyszne, pięknie zarumienione i wystudzone. Co zrobić, by nie były twarde i nadawały się do jedzenia? Najlepiej sięgnąć po stare, tradycyjne sposoby na radzenie sobie z takim problemem. Oto kilka wskazówek, które stosuje każda babcia:
- cierpliwość – pierniczki zazwyczaj miękną od dwóch do nawet czterech tygodni. Zamknij je w szczelnym pojemniku (w plastikowym pudełku lub metalowej puszce) i cierpliwie czekaj;
- odpowiednie dodatki – pierniczki, absorbując wilgoć z otoczenia, miękną. Włóż więc do pojemnika skórki z jabłek, z pomarańczy lub – po prostu – kromkę chleba. Będą miały z czego pobierać wodę (w przypadku owoców będzie to także cudowny aromat). Pamiętaj jednak, by wymieniać owoce lub chleb co dwa, trzy dni, by mieć pewność, że nie spleśnieją.
Pierniczki świąteczne na choinkę
W przypadku gdy Twoje świąteczne pierniczki powstają z myślą o ozdobieniu choinki, możesz je zrobić z jednej porcji nawet tuż przed samymi świętami. Będą pięknie stroić drzewko, nawet gdy pozostaną twarde. Radzimy jednak przygotować je zawczasu, by móc cieszyć się i ich wyglądem, i smakiem, podkradając je z drzewka, gdy nikt nie patrzy.
Dziurki na sznurek
Pamiętaj, by zrobić dziurki jeszcze w surowych pierniczkach – po upieczeniu jest duże ryzyko, że ciasteczka się połamią. W tym celu posłuż się wykałaczkami. Jeśli nie masz ich w domu lub zależy Ci bardzo na równych rozmiarach dziurek, możesz wykorzystać słomkę do napojów, najlepiej metalową. To da Ci pewność, że dziurki, przez które przewleczesz wstążkę, wyjdą równe i odpowiednio duże.
Nawlekanie pierniczków
Przy nawlekaniu pierniczków zachowaj ostrożność, by ich nie pokruszyć. Jeśli możesz, nie używaj nitki, zwłaszcza, gdy Twoje pierniczki mają duży rozmiar. Może się ona łatwo urwać, a wtedy łatwo o połamanie się ciastka. Bezpiecznym, a także ładnym rozwiązaniem będzie wstążka, włóczka lub kolorowe sznurki. Jeśli dekorujesz choinkę darami natury - suszonymi plastrami pomarańczy, orzechami, laskami cynamonu itp., do zawieszania pierniczków i innych ozdób świetnie pasować będzie naturalny sznurek jutowy lub konopny.
Jeśli pierniczki na choinkę przygotowujesz wcześniej, zrób je z podwójnej porcji ciasta. Na pewno zasmakują Tobie i Twojej rodzinie, więc warto przygotować się na tę okoliczność i zrobić więcej tych aromatycznych ciasteczek.
Pierniczki z lukrem na kilka sposobów
Lukier, który został przedstawiony w przepisie podstawowym, to tak zwany lukier królewski. Zastyga na sztywną skorupkę, wychodzi zbity i śnieżnobiały – stąd jego nazwa. Jeśli jednak zależy Ci na innym efekcie, zawsze możesz skorzystać z innego przepisu, który Cię zadowoli. Poniżej znajdziesz dwie popularne i szybkie do wykonania alternatywy.
Lukier z wodą
Cukier puder przesiej przez sitko i stopniowo dodawaj do niego wodę. Ucieraj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o pożądanej konsystencji. Taką mieszanką posmaruj pierniczki i odstaw do zastygnięcia.
Lukier z sokiem z cytryny
Wyciśnij sok z cytryny średniej wielkości. Będzie łatwiej, jeśli przetoczysz ją dłonią po blacie - uzyskasz wówczas więcej soku. Do miski przesiej cukier puder. Dodawaj stopniowo sok z cytryny i postępuj analogicznie do powyższego sposobu. Ucieraj, aż uzyskasz gładką masę (jeśli połączysz z dodagtkiem wody, lukier wyjdzie śnieżnobiały). Gotowym lukrem udekoruj pierniczki świąteczne.
Inne alternatywy z lukrem
Na lukier składają się tylko dwa składniki, a sposobów na niego i urozmaiceń jest ogromna ilość. Co jeszcze możesz zmienić, przygotowując tę smaczną dekorację?
Na początek – kolejność. W powyższych przepisach na lukier pojawił się cukier puder, który należy utrzeć z wodą lub sokiem cytrynowym. W przygotowaniu lukru dość popularna jest nieco inna metoda. Należy w niej zamienić kolejność dodawania składników: wodę lub sok z cytryny (albo ich mieszankę) podgrzej aż będzie gorąca i dodawaj cukier puder do uzyskania pożądanej gęstości. Całość wymieszaj.
Przy tej metodzie jest nieco więcej pracy, ale dzięki niej uzyskasz idealnie gładką konsystencję lukru. Możesz używać go zarówno jako dekoracji, ale i polewy do swoich wypieków. Pamiętaj, aby wykorzystać go dopiero gdy przestygnie, lecz zanim stężeje. Kiedy lukier jednak zastygnie, podgrzej go, co przywróci mu płynną konsystencję.
Jeśli chcesz uzyskać gruby lukier, który zastyga w skorupkę, zadbaj, by był gęstszy. Pamiętaj tylko, że wówczas będzie potrzebował po nałożeniu więcej czasu, by stężeć.
Dodaj trochę koloru!
Marzą Ci się kolorowe lukrowane pierniczki? Wystarczy, że podzielisz gotowy lukier na porcje i dodasz trochę barwników spożywczych – do każdej porcji inny. Uważaj jednak, dodawaj je ostrożnie, nawet kropelka może zmienić intensywność koloru.
Jeśli w domu nie masz barwników lub nie chcesz ich stosować – nic straconego! Kilka substancji barwiących masz zapewne we własnej w kuchni. Kolory możesz uzyskać z pomocą przypraw i żywności:
- niebieski/fiolet – użyj soku z borówek;
- żółty – nieco kurkumy nada intensywny kolor;
- czerwony – stosownie do pożądanego odcienia wybierz sok z wiśni, aronii, malin lub buraka;
- pomarańczowy – sok z marchwi (jeśli nie masz wyciskarki, zetrzyj marchewkę na tarce i lekko posyp cukrem - puści sok);
- zielony – idealnie nadadzą się zmiksowane liście ziół, np. bazylia, mięta.
Martwisz się o to, że pierniczki zmienią smak, przez polanie lukrem z wytrwanymi dodatkami? Ilość cukru potrzebna do przygotowania lukru skutecznie je zamaskuje. Dla pewności możesz też zawsze wybrać pasujące smakowo składniki, na przykład maliny zamiast buraka albo miętę lub melisę zamiast bazylii.
Przyprawy korzenne niejedną mają postać
Istnieje wiele przypraw korzennych, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. I choć pewnie masz w szufladzie resztkę opakowania kupionej mieszanki przypraw korzennych lub do piernika, warto postawić na domowej roboty przyprawę. Nie jest ona trudna do przygotowania, wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane składniki (w dowolnej konfiguracji):
- anyż;
- goździki;
- odrobina gałki muszkatołowej;
- cynamon;
- imbir;
- kardamon;
- szafran;
- kurkuma.
Możesz wybrać wszystkie lub kilka. Niektóre z nich (np. anyż i goździki) są częściej dostępne w gwiazdkach lub nasionkach - możesz je zetrzeć na proszek w młynku lub w moździerzu. W ten sposób otrzymasz domową przyprawę, która przyda Ci się szczególnie zarówno do małych pierniczków, jak i dużego piernika lub innych świątecznych wypieków.
Komentarze