Miodownik z kajmakiem
1 godz. 30 min
8 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Miodownik z kajmakiem

Miodownik to klasyk wśród ciast – świątecznych i nie tylko. Jeśli chcesz, by ciasto miodowe ucieszyło Twych gości, domowników i Ciebie, zbierz składniki i działaj. Koniecznie upiecz je dzień wcześniej przed przybyciem gości – wówczas jego smak będzie zupełnie wyjątkowy. 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Główne składniki miodownika to miód i masa kajmakowa. Tradycyjne ciasto może zawierać też inne produkty wpływające na jego ostateczny smak i wygląd. Jeśli chcesz sprawdzić inne pomysły na miodownik, zobacz, co możesz dodać. 

Ciasto z kremem grysikowym 

Jeśli sama masa kajmakowa jest dla Ciebie za słodka, możesz zrobić krem, którego podstawowe składniki to masło i trochę ugotowanej kaszy manny. Przekładaj nim ciasto na zmianę z masą krówkową, a zyskasz pyszne urozmaicenie. By zrobić krem grysikowy, przygotuj: 

  • 500 ml mleka 
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 4 łyżki cukru 
  • 70 g kaszy manny 
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru waniliowego 

Wykonanie: 

  1. Zagotuj mleko i dodaj cukier (zarówno biały, jak i waniliowy); 
  1. Do gotującego się mleka dodaj 70 g kaszy manny. Mieszaj całość, aż zgęstnieje. Zdejmij ciepłą masę z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia. Przykryj ją folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni; 
  1. Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce i ubij na puch. Dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny (zadbaj o to, by była wystudzona, w przeciwnym razie krem może się zwarzyć). Ubij całość na puszystą masę. 

Tak powstałym kremem grysikowym możesz przekładać każde ciasto (nie tylko miodownik). Krem ma dosyć neutralny smak, dlatego bardzo dobrze komponuje się z masą kajmakową. 

A może budyń? 

Jeśli nie jesteś fanem kaszy manny, a masz w lodówce około dwie szklanki mleka i budyń w szafce, możesz w prosty sposób zrobić krem budyniowy. Postępuj z nim niemal identycznie jak z kremem grysikowym). 

Przygotuj: 

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • 400 ml mleka 
  • 200 g masła 
  • opcjonalnie: dwie łyżki cukru 

Wykonanie: 

  1. W około 130 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Jeśli chcesz, dodaj cukier (jeśli budyń nie ma go w składzie). Resztę mleka zagotuj; 
  1. Do zagotowanego mleka dodaj rozrobiony proszek i całość mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, by nie powstały grudki; 
  1. Gotowy budyń przykryj folią i odstaw do wystudzenia; 
  1. Miękkie masło umieść w misce i utrzyj na puch. Dodawaj stopniowo budyń, aż składniki kremu się połączą. Krem budyniowy jest gotowy! 

Takim kremem również możesz przekładać ciasto miodowe. Jeśli chcesz, by warstwy ciasta układały się równomiernie, podziel go wcześniej na równe części. Wtedy Twoje tradycyjne ciasto będzie nie tylko pyszne, ale też estetyczne. 

Zaszalej z orzechami włoskimi 

Wierzch miodownika możesz pokryć masą orzechową, która nada mu dodatkowych walorów smakowych. Jak ją przygotować? 

W niedużym rondelku umieść łyżeczkę masła, 2 łyżki miodu i garść posiekanych orzechów włoskich. Postaw całość na kuchence i podgrzewaj. Gdy masło i miód się roztopią, wyłóż całość masy na wierzchni blat ciasta przed włożeniem go do pieczenia. Ważne – pamiętaj, że blat ten będzie górną częścią ciasta, piecz go więc najlepiej na samym końcu. Do masy możesz dodać około 5 g cukru. Nie polecamy dodawać więcej niż łyżeczkę – miód dostatecznie osłodzi wypiek. 

Ciasto wstawiamy do lodówki 

Jeśli chcesz, aby miodownik wyszedł idealnie, pamiętaj, że najwięcej smaku zyska, gdy trochę poleży w lodówce. W tym czasie jego składniki się "przegryzą", a cała konsystencja nabierze odpowiedniej wilgotności. Możesz zostawić go w lodówce nawet na dwa dni przed podaniem go swoim gościom lub domownikom. Okaż mu cierpliwość, a odwdzięczy się niesamowitym smakiem! 

Komentarze