Muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową
Połączenie czekolady z owocami to zawsze świetny pomysł. Gdy planujesz deser do niedzielnej kawy, urodzinowy wypiek dla dziecka lub po prostu słodką przekąskę bez okazji wybierz nasze babeczki! Przepis na muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową to absolutny hit każdego przyjęcia.
Muffiny to jeden z tych wypieków, który zdaje się być obecny w naszej kuchni od lat, podobnie jak sernik czy brownie. Jednak, choć trudno sobie to wyobrazić, kiedyś wcale nie były tak popularne. Zanim trafiły na półki w cukierniach, a potem na nasze stoły i podbiły podniebienia smakoszy słodyczy na całym świecie, były mało znane. Pierwotnie zajadano się nimi w krajach anglosaskich, a zwłaszcza w Anglii. Epoka wiktoriańska była pod tym względem niezwykle interesująca i inspirująca kulinarnie. Babeczki pieczono dla służby z odpadków zebranych z pańskiego stołu. Jednym ze składników były ziemniaki! Wraz z resztkami chleba i masy były zagniatane i formowane w placki, a następnie pieczone na chrupko w piecu. Przysmak szybko opuścił pomieszczenia dla służb i zagościł na stołach mieszczaństwa. Można ich też było skosztować na ulicy, kupując smakołyk u sprzedawcy zwanego „muffin men”.