Polewa do brownie
1
30 min
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Polewa do brownie

Każde ciasto możesz urozmaicić różnego rodzaju dodatkami: bitą śmietanką, owocami, galaretką... Do najbardziej popularnych klasyków należy jednak polewa czekoladowa. By ją wyczarować, wystarczy kilka składników i  troszkę czasu na przygotowanie. Jeśli też uważasz, że nie ma nic lepszego niż brownie z polewą czekoladową, koniecznie poznaj poniższy przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Powyższy przepis na polewę czekoladową zdecydowanie nie jest jedyny. Jeśli chcesz poznać więcej inspiracji, dodatków i możliwości, jakie niesie ten przepis, czytaj dalej.

Coś pod polewę czekoladową – brownie

By zrobić brownie z polewą czekoladową, warto też poznać przepis na... brownie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to ciasto, które możesz wykonać w każdej chwili, gdy masz ochotę na coś słodkiego.

Składniki

  • 180 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel 
  • 200 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczyptę soli
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Naszykuj blaszkę do pieczenia, najlepiej kwadratową formę o boku 24 cm, i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. W kąpieli wodnej umieść masło i posiekaną czekoladę;
  4. Do miski wbij całe jajka, zasyp je cukrem i ubij na puszystą masę;
  5. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i zmiksuj całość. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, szczyptę soli i mieszaj całość drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji;
  6. Przelej ciasto do formy i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 25 minut i po tym czasie sprawdź czy ciasto jest gotowe testem suchego patyczka – powinien być wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta;
  7. Po upieczeniu odstaw brownie do wystudzenia i polej je przygotowaną wcześniej polewą. Twoje brownie z polewą czekoladową jest gotowe. Smacznego!

Polewa czekoladowa – alternatywne składniki i sposoby wykonania

Jeśli szukasz innych opcji do przygotowania polewy czekoladowej, niżej poznasz możliwości, jakie stwarza ten niepozorny dodatek.

Masło

Najprostsze rozwiązanie i dość często stosowane jako dodatek do masy czekoladowej to masło. Od dekad było jednym z najbardziej dostępnych składników. Masło jest cenne ze względu na swoje właściwości. Zastyga na dość twardą masę, co jest niesamowicie istotne, jeśli chcesz przygotować bardziej zaawansowane ozdoby na torty i ciasta – nadruki, napisy, wzorki itp. 

Olej kokosowy (nierafinowany)

Z tym składnikiem polewa czekoladowa pokryje wypieki smaczną warstwą czekolady z delikatną nutką kokosa. Dodatkowym atutem oleju kokosowego jest połysk, jaki w efekcie końcowym zyskuje polewa czekoladowa. 

Śmietanka kremówka

Jeśli chcesz uzyskać delikatną polewę czekoladową o kremowej konsystencji, to Twój wybór powinien paść na śmietankę 36%. Aksamitna i pyszna, wręcz stworzona do połączeń z czekoladą mleczną i nie tylko. Jeśli chcesz umieścić na swoim cieście lekko ciepłą masę czekoladową, która pięknie się rozleje i nada charakteru Twojemu wypiekowi, wybierz śmietankę.

Polewa czekoladowa – jak ją podgrzewać?

By cieszyć się polewą czekoladową, trzeba podgrzać i wymieszać jej składniki. Istnieją jednak różne przepisy na jej przygotowanie. Wybierz ten, który sprawdzi się u Ciebie najlepiej!

Rondelek na małym ogniu

Pierwszy sposób nie wymaga specjalnych przygotowań i jedyne, co trzeba zrobić, to umieścić w rondelku składniki na polewę. Ten sposób jest najprostszy, ale równocześnie obarczony ryzykiem przypalenia polewy przy choćby chwili nieuwagi.

Kąpiel wodna

To sposób wymagający nieco czasu, ale nie musisz się przy nim obawiać przypalenia polewy. Napełnij naczynie (np. garnek) gorącą wodą i umieść na nim metalową miseczkę, w niej zaś składniki polewy. Wrzątek będzie ogrzewał metal, co doprowadzi do stopienia składników. Wówczas pozostaje Ci tylko wymieszanie całości i polewa czekoladowa jest gotowa.

Kuchenka mikrofalowa

Zdecydowanie najszybsze rozwiązanie, ale też najbardziej ryzykowne. Umieść produkty w naczyniu, które jest dostosowane do wymagań kuchenki mikrofalowej i podgrzej w niej składniki. Trudno określić czas grzania ze względu na różnice w sprzętach, musisz więc nieustannie zerkać, czy składniki się roztopiły. Chwila nieuwagi może kosztować Cię zalaną kuchenkę, utratę produktów i dodatkowe sprzątanie. W przeciwnym razie będziesz musiał zaczynać od początku. Korzystaj więc z tego sposobu jedynie w przypadku, gdy umiesz dobrze "wyczuć", jak działa Twoja mikrofala.

3 dodatkowe sposoby na polewę czekoladową

Jeśli chcesz zrobić klasyczną polewę z gorzkiej czekolady lub z czekolady deserowej, wymieszaj ją z wybranym tłuszczem w rondelku lub kąpieli wodnej. Możesz wymieszać też jednocześnie kawałki czekolady deserowej i mlecznej. Jeśli jednak nie posiadasz tej drugiej, a zależy Ci na nadaniu polewie odrobiny słodyczy, sprawdzi się tu odrobina cukru trzcinowego.

 

Zamiast gorzkiej czekolady możesz też zrobić polewę z Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Jeśli wymieszasz je w kąpieli wodnej z masłem i cukrem, uzyskasz pyszny efekt.

 

Mleczna czekolada idealnie się sprawdza na polewę do wypieków, które będą jadły dzieci i do pralinek. Jeśli chcesz lekko "podrasować" jej smak, możesz dodać łyżkę kakao – będzie bardziej intensywna w smaku.

Polewa czekoladowa – dodatki

Jeśli chodzi o dodatki do polewy czekoladowej, możliwości jest bez liku. Dla Twojej wygody – poniżej znajdziesz kilka pogrupowanych propozycji.

Na początek przyprawy: może to być cynamon, kardamon lub chilli. Dodaj te, które lubisz w ilości, która Ci odpowiada. Rób to jednak stopniowo i kosztuj, by nie przytłoczyć smaku czekolady. Polewę możesz też "doprawić" niewielką ilością kawy rozpuszczalnej.

 

Do polewy możesz dodać także alkohol. Najczęstsze warianty to wódka (biała lub smakowa, najlepiej – wiśniowa), whisky lub rum, stosownie do preferencji smakowych. Dobrym rozwiązaniem może być też brandy lub amaretto.

 

Do polewy możesz też dodać liczne składniki sypkie, na przykład:

  • Twoje ulubione orzechy (mielone, w kawałkach lub całości);
  • suszone owoce;
  • ulubione bakalie;
  • wiórki lub płatki kokosowe;
  • ryż preparowany;
  • pokruszone ciasteczka.

Takie dodatki urozmaicą smak polewy i w piękny sposób zmącą jej gładką, lustrzaną powierzchnię. Smacznego!

 

Komentarze