Kołacz z dodatkami
50 min
7 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Kołacz z dodatkami

Ciepłe, pachnące kołacze przywodzą na myśl oprószone śniegiem budki w Zakopanem czy Karpaczu. Delikatne i aromatyczne, rozpływają się w ustach. W dodatku to idealna przekąska w trasie, bo nie wymaga użycia sztućców! Klasyczne kołacze są fantastyczną bazą do pysznych dodatków, jak brązowy cukier, cynamon czy orzechy. Teraz możesz przygotować je w domowym zaciszu!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czym udekorować kołacze?

Doskonałym dodatkiem mogą okazać się migdały, wiórki kokosowe czy liofilizowane owoce. Możesz dodać je do ciasta lub posypać nimi przyszykowane kołacze, zaraz przed pieczeniem.

Uwielbiasz słodkie desery? Przygotuj sos czekoladowy z przepisu na proste ciasto czekoladowe! Pamiętaj, by oblać kołacze dopiero, gdy przestygną. W innym wypadku polewa może rozrzedzić się i spłynąć. Jeśli chcesz rozprowadzić czekoladę równomiernie, pozostaw gotowe wypieki na wałkach. W ten sposób zyskasz dostęp do ich całej powierzchni i nie pobrudzisz się, trzymając za drewnianą rączkę.

 

Czy kołacze miewają nadzienie?

Oryginalne wypieki są puste w środku. Niemniej, każdy przepis może być zmodyfikowany i dostosowywany do indywidualnych gustów. Dlatego spróbuj wypełnić kołacze bitą śmietaną albo gęstym budyniem.

Smacznego!

 

 

Komentarze