Jeśli odwiedzą Cię niespodziewani goście i potrzebujesz na szybko słodkich wypieków, ten prosty przepis na wilgotne czekoladowe muffiny z pewnością przypadnie im do gustu. Przygotowanie jest dość szybkie, a babeczka brownie zachwyca swoim smakiem w każdym kęsie. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na to, by Twoje czekoladowe babeczki się udały oraz kilka sposobów ich urozmiaicenia.
Co dodać do ciasta na babeczki brownie?
Wiesz już, że podstawowy przepis na babeczki czekoladowe zawiera mąkę pszenną, kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady, proszek do pieczenia i mokre składniki: roztopione masło i jajka. Po wymieszaniu ich na gładką masę uzyskujemy ciasto, które po włożeniu do nagrzanego piekarnika zamienia się w najlepsze babeczki pod słońcem. Co można do nich dodać, by je urozmaicić?
Lekka zmiana smaku
Jeśli dodasz kilka wyjątkowych składników różne nuty smakowe będą przenikać się z czekoladą w Twoich babeczkach, tworząc niesamowity efekt. Wypróbuj więc:
- kakao – to świetny pomysł, jeśli chcesz uzyskać mocno czekoladowe babeczki brownie. Kakao zdecydowanie wzmocni smak Twoich wypieków;
- laskę wanilii – jeśli chcesz, by czekolada połączyła się z powszechnie znanym i lubianym smakiem;
- miód – nada delikatnej słodyczy o innym charakterze niż czekolada – zmniejsz wówczas ilość cukru w przepisie. Możesz go także całkowicie zastąpić miodem;
- owoce – banany, maliny, jagody – przełamią nieco smak czekoladowych babeczek. Jeśli chcesz, by owoce znalazły się w wypieku w kawałkach i zlały się w masę czekoladową, pamiętaj o prostej zasadzie: najpierw miksuj, później dodaj owoce, a na koniec delikatnie wymieszaj całość łyżką i wstaw do piekarnika;
- orzechy – nerkowce i laskowe sprawdzą się tutaj najlepiej;
- masło orzechowe – możesz ułożyć jego kleksy łyżką na surowym cieście przed włożeniem babeczek do pieczenia;
- wiórki kokosowe – kokos z czekoladą bardzo się lubią i warto korzystać z każdej okazji do ich połączenia;
- niektóre alkohole – sprawdzi się tutaj rum (najlepiej czarny, likier amaretto lub Baileys) – możesz dodać go do masy lub nasączyć nim babeczki brownie po upieczeniu, tuż przed udekorowaniem ich kremem;
- kawa – łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej może wiele zrobić dla smaku Twoich babeczek brownie, nie wahaj się więc jej użyć, jeśli cenisz sobie ten smak (i napój).
Proszek do pieczenia – czy jest niezbędny?
Jeśli robisz babeczki brownie, już sama nazwa zakłada, że powinny być wilgotne w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Jeśli dodasz proszek do pieczenia, babeczki lekko się uniosą pod wpływem temperatury. Oczywiście jeśli chcesz postaw na tradycyjny wypiek brownie. Niskie babeczki też będą pyszne i zmieszczą więcej dekoracji.
Mąka pszenna – bez niej też się uda
Kiedyś trudno było sobie wyobrazić ciasto bez dodatku mąki pszennej. Nic dziwnego, ponieważ do wypieków nadaje się ona doskonale. Z biegiem czasu pojawiło się jednak dla niej kilka bardzo ciekawych alternatyw, które stają się coraz bardziej popularne w kuchni polskiej. Należą do nich:
- mąka ryżowa – zmielone ziarna ryżu;
- mąka migdałowa – zmielone migdały;
- zmielone orzechy wszelkich rodzajów.
Brownie nie jest jednak bardzo wymagającym ciastem, które musi dochodzić, rosnąć w określony sposób, fermentować lub wymagać innych specjalnych zabiegów aby wyszło pyszne. Wybierz do niego taką mąkę, jaka najbardziej Ci smakuje. Nie musi być to koniecznie mąka pszenna.
Krem na babeczki czekoladowe – miksujemy różne opcje
Przygotowanie kremu do muffinów nie jest skomplikowane. Co do zasady, sprowadza się ono do połączenia trzech składników. Ale i tutaj możesz coś urozmaicić, by Twoi bliscy i goście mogli ciągle odkrywać babeczki brownie na nowo. Co możesz zrobić, aby ich smak był za każdym razem wyjątkowy?
Babeczki z kolorowym kremem
To świetne rozwiązanie na przyjęcia i imprezy z motywem przewodnim lub na kinderbale. Uzyskanie kolorowego kremu nie jest skomplikowane. Wystarczy, że dodasz do niego galaretkę w wybranym kolorze. Im więcej galaretki dodasz, tym bardziej intensywny kolor uzyskasz. Jak więc zrobić kolorowy krem do babeczek?
Przygotuj dwa opakowania galaretki o ulubionym smaku. Zalej proszek wrzątkiem, ale użyj o połowę mniej wody, niż jest podane na opakowaniu. Mieszaj do momentu, aż galaretka się rozpuści. Odstaw ją do wystudzenia. Tężejącą galaretkę dodaj do kremu tuż przed końcem ubijania i udekoruj nią czekoladowe babeczki.
Do "barwienia" kremu nada się także kakao (na kolor brązowy), bądź barwniki spożywcze. Dzięki tym ostatnim wykonasz to nawet szybciej, jednak dużą zaletą galaretek jest ich owocowy smak. Różnobarwne kremy możesz łączyć z owocami lub dekoracjami w tej samej barwie, na przykład:
- różowy – z malinami;
- czerwony – z nasionami granata, z truskawkami,
- zielony – z agrestem lub kiwi;
- fioletowy – z ciemnymi winogronami;
- niebieski – z borówkami;
- brązowy – z kostkami czekolady.
Jak widzisz, możliwości jest całkiem sporo. Nie wahaj się z nich skorzystać i szukać nowych, własnych rozwiązań na pyszne, słodkie wypieki.
Krem na babeczki brownie
- 200 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 30 g cukru pudru
A może nie przepadasz za bezą i wolisz zastąpić ją klasycznym kremem na bazie mascarpone? To żaden problem – jego wykonanie nie powinno Ci przysporzyć trudności.. Sięgnij po 200 g serka mascarpone, 300 ml śmietanki kremówki oraz 30 g cukru pudru.
Na początek ubij na sztywno kremówkę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Nie miksuj jednak jej zbyt długo, tylko do momentu, gdy cukier puder się rozpuści. Inaczej śmietana może się zwarzyć.
W osobnej misce utrzyj mikserem mascarpone. Następnie dodawaj do niego po łyżce bitą śmietanę. Mieszaj, aż masa stanie się jednolita.
Gotowym kremem wypełnij rękaw cukierniczy lub szprycę. Udekoruj nim babeczki, wyciskając na wierzch krem w formie estetycznych ślimaczków.
Uproszczona wersja kremu
Jeśli zapomniałeś kupić serek mascarpone lub nie przepadasz za jego smakiem, możesz zastąpić go bitą śmietaną. W takim przypadku dodaj do przepisu żelatynę. W przeciwnym razie bita śmietana może długo się nie utrzymać na wypiekach. Żelatyna natomiast pomoże związać całość i pozwoli Ci cieszyć się pięknie przystrojonym deserem przez dłuższy czas. Jak dodać żelatynę do bitej śmietany, aby uzyskać gładki krem?
Na pół litra kremówki przygotuj pełną łyżeczkę żelatyny. Rozpuść ją w niewielkiej ilości gorącej wody – nalej jej dosłownie tyle, ile jest konieczne do rozpuszczenia proszku. Przygotowaną mieszankę odstaw do ostudzenia, nie pozwól jej jednak zastygnąć całkowicie.
Gdy ubijesz bitą śmietanę i dodasz cukier, wlej powoli zawiesinę z żelatyny. Dzięki jej dodatkowi bita śmietana będzie ładnie się prezentować przez dłuższy czas, a także zyska nieco połysku.
Przechowywanie babeczek z czekoladą
Jeśli zostaną Ci babeczki brownie, schowaj je do lodówki. Czas ich przechowywania uzależniony jest od tego, czy są ozdobione kremem. Jeśli tak, zjedz je najpóźniej następnego dnia, później mogą okazać się już nieświeże. Jeśli przechowujesz ciastka i krem osobno, muffiny mogą przetrwać nawet cztery dni. Jeśli to tylko możliwe dekoruj dokładnie tyle muffinek, ile chcesz podać. Pozostałe możesz udekorować później w razie potrzeby, a gdy zostaną, będą mogły dłużej przebywać w lodówce.
Komentarze