Praliny czekoladowe z chilli
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Praliny czekoladowe z chilli

Czekoladki to dosłownie najsłodszy możliwy pomysł na prezent – dla nauczyciela, dla bliskiej osoby, na Dzień Matki czy dla kontrahenta. Jeśli chcesz kogoś (lub siebie!) ucieszyć pysznymi pralinkami z lekko pikantną nutą, jesteś we właściwym miejscu. Zbierz kilka składników i do dzieła! 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czekoladowe pralinki to świetny pomysł na prezent na Walentynki, Dzień Kobiet czy po prostu jako dodatek na świąteczny stół. Jeśli jesteś ciekawy możliwości smakowych, jakie tworzą i kilku pomysłów na nadzianie pralinek, zerknij na propozycje poniżej i... zrób sobie lub komuś prezent, który rozpływa się w ustach! 

Praliny czekoladowe z chilli – wzbogać ich smak! 

Domowe czekoladki świetnie smakują z chilli. Jeśli chcesz, by ich smak był nieco bogatszy, możesz dodać skórkę z pomarańczy. 

Wybierz owoc, który nie jest nawoskowany i umyj go (możesz użyć miękkiego zmywaka lub włożyć na kilka minut do miski z ciepłą wodą i sodą). Osusz dokładnie i otrzyj owoc ze skórki. Posyp skórkę pomarańczową odrobiną cukru i rozetrzyj ją palcami – wówczas puści sok, który będzie o wiele bardziej aromatyczny. 

Tak przygotowaną skórkę dodaj do śmietanki z czekoladą i chilli. Gotowe nadzienie przełóż do szprycy i nadziewaj pralinki czekoladowe. 

Różnorodność smaków – spróbuj wszystkich! 

Jeśli chcesz zrobić słodkie kuleczki z czekolady, wypróbuj różne warianty – możesz w ten sposób stworzyć wyjątkowy prezent o rozmaitych smakach. 

Orzechy na kilka sposobów 

Dobrym pomysłem na nadzianie pralinek są orzechy. Można je umieścić w pralinkach na kilka sposobów, by powstała wyjątkowa kompozycja oparta na różnych składnikach. Oto jakie masz możliwości: 

  • umieść jeden orzech w środku – zanurz jeden orzech (np. laskowy lub migdał) w całości w tężejącym nadzieniu pralinki i zgodnie z przepisem włóż foremkę do zamrażalnika. Gdy pralinki stężeją, udekoruj je; 
  • mieszanka orzechów – posiekaj ulubione orzechy i zmieszaj je z nadzieniem. Możesz też wsypać mieszankę w poszczególne warstwy, lub każdą z warstw obsypać innym rodzajem orzechów; 
  • masło orzechowe – możesz użyć gotowego jako nadzienie lub zrobić je samodzielnie: orzechy umieść w malakserze, dodaj odrobinę oliwy (łyżeczka na 150 g) i cukier wedle uznania. Miksuj, aż rozdrabniane orzechy zaczną wypuszczać z siebie tłuszcz i z sypkiej konsystencji uzyskasz spójną masę. Masła orzechowe możesz wymieszać z innymi dodatkami. 

Owoceidealny pomysł! 

Czekolada – czy to gorzka, czy mleczna – bardzo się lubi z owocami. Naturalne więc jest, że sprawdzi się bardzo dobrze jako dodatek do czekoladek. Tu również masz do dyspozycji owoce pod różną postacią. Wybierz swoją ulubioną: 

  • konfitura; 
  • kawałki owoców zatopione w nadzieniu (dobrze sprawdzi się truskawka marakuja, maliny, jagody); 
  • suszone owoce – możesz ich użyć w całości lub kawałkach; 
  • marmolada – odrobina tego dodatku urozmaici Twoje słodkości. 

Pralinki z kremem 

To wyjątkowa propozycja, by odejść trochę od standardowej receptury. Przepisów na krem jest wiele, możesz je modyfikować i łączyć, aby podać praliny z kremem w kilku wariantach. 

Czekoladowe praliny z kremem kokosowym 

To prosty przepis, który nie wymaga ani wielu składników, ani dużego doświadczenia. Jak je przygotować? 

Ubij 300 ml śmietanki kremówki z pożądaną przez Ciebie ilością cukru. Dodaj serek mascarpone (200 g). Krem możesz zostawić w takiej postaci jako śmietankowy, możesz też dodać do niego wiórki kokosowe (im więcej, tym krem będzie bardziej zbity). Dopełnij krem ostatnim dodatkiem – rozpuść 40 g białej czekolady w kąpieli wodnej i połącz z kremem. Takie nadzienie sprawdzi się tu idealnie, a także znajdzie zastosowanie także w innych wypiekach. 

Jeśli robisz krem w wersji z dodatkiem czekolady białej i zostanie Ci niewykorzystane nadzienie, możesz dosypać do niego trochę wiórek i uformować kuleczki. Dzięki białej czekoladzie zastygną i mogą wzbogacić Twój słodki upominek. Uzyskasz pyszne czekoladowe praliny w różnych rozmiarach i smakach. 

Inne pomysły na nadzienie 

Twój upominek na słodko naprawdę może mieć wiele wariantów. Co jeszcze możesz dodać do pralinek? 

  • kawa – dosyp odrobinę kawy rozpuszczalnej do nadzienia czekoladowego. Możesz też dodać mniej śmietanki i dolać zamiast niej trochę espresso; 
  • marcepan; 
  • chałwa – możesz wymieszać ją z rozpuszczoną białą czekoladą lub po prostu pokruszyć do środka; 
  • karmel – możesz dodać masę kajmakową do kremu śmietankowego lub ułożyć w foremce przed dodaniem innego nadzienia; 
  • trufle; 
  • sama czekolada – możesz rozpuścić różne rodzaje czekolady: mleczną, gorzką, karmelową i białą, i łączyć je ze sobą w formie na praliny. 

Pralinki czekoladowe jako prezent 

Domowe czekoladki to doskonały pomysł na prezent – na urodziny, święta czy inne ważne okazje. Możesz je przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych składników. 

Jeśli chcesz je podarować, nie zapomnij o jeszcze jednym ważnym elemencie – opakowaniu. 

Czekoladki muszą być zapakowane nie tylko estetycznie, ale też praktycznie. Przy przenoszeniu trzymaj je z dala od źródeł ciepła, by się nie roztopiły. Do przechowywania świetnie sprawdzi się ozdobne pudełeczko – może być nawet z okienkiem, by efekty Twojej pracy były ślicznie wyeksponowane. 

Jeśli zamierzasz podarować różne rodzaje czekoladek, pomyśl o pudełku z przegródkami, a nawet opisz pokrótce smaki i nadzienie. Osoba obdarowana będzie wówczas czerpać radość z odkrywania smaków i będzie mogła wybrać na początek (lub na koniec) swoje ulubione. 

Praliny czekoladowe polecają się do uświetnienia Twoich prezentów i świąt!

Komentarze