Czekoladowe pralinki to świetny pomysł na prezent na Walentynki, Dzień Kobiet czy po prostu jako dodatek na świąteczny stół. Jeśli jesteś ciekawy możliwości smakowych, jakie tworzą i kilku pomysłów na nadzianie pralinek, zerknij na propozycje poniżej i... zrób sobie lub komuś prezent, który rozpływa się w ustach!
Praliny czekoladowe z chilli – wzbogać ich smak!
Domowe czekoladki świetnie smakują z chilli. Jeśli chcesz, by ich smak był nieco bogatszy, możesz dodać skórkę z pomarańczy.
Wybierz owoc, który nie jest nawoskowany i umyj go (możesz użyć miękkiego zmywaka lub włożyć na kilka minut do miski z ciepłą wodą i sodą). Osusz dokładnie i otrzyj owoc ze skórki. Posyp skórkę pomarańczową odrobiną cukru i rozetrzyj ją palcami – wówczas puści sok, który będzie o wiele bardziej aromatyczny.
Tak przygotowaną skórkę dodaj do śmietanki z czekoladą i chilli. Gotowe nadzienie przełóż do szprycy i nadziewaj pralinki czekoladowe.
Różnorodność smaków – spróbuj wszystkich!
Jeśli chcesz zrobić słodkie kuleczki z czekolady, wypróbuj różne warianty – możesz w ten sposób stworzyć wyjątkowy prezent o rozmaitych smakach.
Orzechy na kilka sposobów
Dobrym pomysłem na nadzianie pralinek są orzechy. Można je umieścić w pralinkach na kilka sposobów, by powstała wyjątkowa kompozycja oparta na różnych składnikach. Oto jakie masz możliwości:
- umieść jeden orzech w środku – zanurz jeden orzech (np. laskowy lub migdał) w całości w tężejącym nadzieniu pralinki i zgodnie z przepisem włóż foremkę do zamrażalnika. Gdy pralinki stężeją, udekoruj je;
- mieszanka orzechów – posiekaj ulubione orzechy i zmieszaj je z nadzieniem. Możesz też wsypać mieszankę w poszczególne warstwy, lub każdą z warstw obsypać innym rodzajem orzechów;
- masło orzechowe – możesz użyć gotowego jako nadzienie lub zrobić je samodzielnie: orzechy umieść w malakserze, dodaj odrobinę oliwy (łyżeczka na 150 g) i cukier wedle uznania. Miksuj, aż rozdrabniane orzechy zaczną wypuszczać z siebie tłuszcz i z sypkiej konsystencji uzyskasz spójną masę. Masła orzechowe możesz wymieszać z innymi dodatkami.
Owoce – idealny pomysł!
Czekolada – czy to gorzka, czy mleczna – bardzo się lubi z owocami. Naturalne więc jest, że sprawdzi się bardzo dobrze jako dodatek do czekoladek. Tu również masz do dyspozycji owoce pod różną postacią. Wybierz swoją ulubioną:
- konfitura;
- kawałki owoców zatopione w nadzieniu (dobrze sprawdzi się truskawka marakuja, maliny, jagody);
- suszone owoce – możesz ich użyć w całości lub kawałkach;
- marmolada – odrobina tego dodatku urozmaici Twoje słodkości.
Pralinki z kremem
To wyjątkowa propozycja, by odejść trochę od standardowej receptury. Przepisów na krem jest wiele, możesz je modyfikować i łączyć, aby podać praliny z kremem w kilku wariantach.
Czekoladowe praliny z kremem kokosowym
To prosty przepis, który nie wymaga ani wielu składników, ani dużego doświadczenia. Jak je przygotować?
Ubij 300 ml śmietanki kremówki z pożądaną przez Ciebie ilością cukru. Dodaj serek mascarpone (200 g). Krem możesz zostawić w takiej postaci jako śmietankowy, możesz też dodać do niego wiórki kokosowe (im więcej, tym krem będzie bardziej zbity). Dopełnij krem ostatnim dodatkiem – rozpuść 40 g białej czekolady w kąpieli wodnej i połącz z kremem. Takie nadzienie sprawdzi się tu idealnie, a także znajdzie zastosowanie także w innych wypiekach.
Jeśli robisz krem w wersji z dodatkiem czekolady białej i zostanie Ci niewykorzystane nadzienie, możesz dosypać do niego trochę wiórek i uformować kuleczki. Dzięki białej czekoladzie zastygną i mogą wzbogacić Twój słodki upominek. Uzyskasz pyszne czekoladowe praliny w różnych rozmiarach i smakach.
Inne pomysły na nadzienie
Twój upominek na słodko naprawdę może mieć wiele wariantów. Co jeszcze możesz dodać do pralinek?
- kawa – dosyp odrobinę kawy rozpuszczalnej do nadzienia czekoladowego. Możesz też dodać mniej śmietanki i dolać zamiast niej trochę espresso;
- marcepan;
- chałwa – możesz wymieszać ją z rozpuszczoną białą czekoladą lub po prostu pokruszyć do środka;
- karmel – możesz dodać masę kajmakową do kremu śmietankowego lub ułożyć w foremce przed dodaniem innego nadzienia;
- trufle;
- sama czekolada – możesz rozpuścić różne rodzaje czekolady: mleczną, gorzką, karmelową i białą, i łączyć je ze sobą w formie na praliny.
Pralinki czekoladowe jako prezent
Domowe czekoladki to doskonały pomysł na prezent – na urodziny, święta czy inne ważne okazje. Możesz je przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych składników.
Jeśli chcesz je podarować, nie zapomnij o jeszcze jednym ważnym elemencie – opakowaniu.
Czekoladki muszą być zapakowane nie tylko estetycznie, ale też praktycznie. Przy przenoszeniu trzymaj je z dala od źródeł ciepła, by się nie roztopiły. Do przechowywania świetnie sprawdzi się ozdobne pudełeczko – może być nawet z okienkiem, by efekty Twojej pracy były ślicznie wyeksponowane.
Jeśli zamierzasz podarować różne rodzaje czekoladek, pomyśl o pudełku z przegródkami, a nawet opisz pokrótce smaki i nadzienie. Osoba obdarowana będzie wówczas czerpać radość z odkrywania smaków i będzie mogła wybrać na początek (lub na koniec) swoje ulubione.
Praliny czekoladowe polecają się do uświetnienia Twoich prezentów i świąt!
Komentarze