Klasyczna babka piaskowa z polewą czekoladową
Tradycja wypiekania baby wielkanocnej w formie, jaka znana jest obecnie, sięga XVIII wieku. Od udanego wypieku zależało powodzenie rodziny, dlatego z ciastem należało obchodzić się bardzo ostrożnie, aby przypadkiem nie zrobił się zakalec. Choć obecnie baba wielkanocna utraciła swoje wyjątkowe znaczenie, wciąż jest jednym z najważniejszych dań na polskich stołach podczas wielkanocnych świąt.
Upieczenie idealnej baby nie jest proste. Efekt zależy od jakości składników, a także od sposobu przygotowania ciasta. Odstępstwa od przepisów mogą sprawić, że wypiek wyjdzie ciężki i wilgotne. Doskonale wypieczona babka jest delikatna, bardzo sypka i pełna smaku. Podstawą tego przepisu jest maślany puch, a od połączenia go z jajkami i mąką zależy sukces cukierniczy. Dowiedz się, na co uważać podczas przygotowywania klasycznej babki piaskowej z polewą czekoladową.
Babka piaskowa wszystkim kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Lekka, puszysta i pełna waniliowego smaku, wspaniale prezentuje się na stole w towarzystwie jaj i innych przysmaków. Oblana czekoladą, stanowi doskonały deser na niedzielne popołudnie. Dowiedz się, jak ją prawidłowo przygotować.