Jak urozmaicić przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami?
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to bardzo prosty deser, który można modyfikować na wiele różnych sposobów. Jeśli nie lubisz słodkich wypieków – zmniejsz ilość cukru. Natomiast, jeśli jesteś fanem mocno słodkich deserów, pozostaw sugerowaną w przepisie ilość lub zamień cukier na miód lub syrop z agawy. Jeśli sięgniesz po słodziwo w ciekłej postaci, zrezygnuj z ok. 20-30 ml mleka – dzięki temu proporcja między składnikami nie zostanie zaburzona. Aby uzyskać bardziej intensywny i czekoladowy smak, zwiększ ilość kakao.
Jeśli chodzi o śliwki, możesz dodać je również do masy. Ciekawym zabiegiem jest przekrojenie ciasta na pół i wyłożenie konfiturą śliwkową. W ten sposób można uzyskać niepowtarzalny efekt i wyrazisty, kwaśny smak. Przełożone nim ciasto czekoladowe warto także dopełnić kremem na bazie ubitej słodkiej śmietanki i mascarpone. W ten sposób stworzysz deser, który sprawdzi się nawet podczas ważnych okazji, jak np. urodziny.
Chcesz jeszcze bardziej poeksperymentować? Nie ma sprawy! Możesz zastąpić śliwki innymi owocami. Idealnym wyborem będą maliny czy jagody. Pamiętaj jedynie, by postawić na owoce, które nadają się do zapiekania. Zimą możesz z powodzeniem zastąpić bananami lub gruszkami.
Jak udekorować ciasto czekoladowe ze śliwkami?
Ciasto czekoladowe ze śliwkami można również udekorować na wiele różnych sposobów. Jeśli zatopisz owoce skórką do dołu, po upieczeniu stworzą one ciekawy wzór. Jeśli jednak wolisz bardziej okazałe dekoracje, doskonale sprawdzi się polewa czekoladowa. Pozwala ona na przyczepienie wielu dodatków, a jednocześnie wpływa na smak ciasta. Przepis na perfekcyjną polewę czekoladową znajdziesz tutaj. Jako dekoracja świetnie sprawdzi się polewa wykonana zarówno z czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%, jak i czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej czy czekolady E.Wedel Białej.
Alternatywą dla polewy może być krem czekoladowy, który nadaje się idealnie zarówno do przyczepienia dekoracji, jak i stworzenia przy jego pomocy ciekawych kształtów. W tym celu warto wykorzystać specjalne końcówki do rękawa cukierniczego. Dzięki nim stworzysz okazałe ozdoby w domowych warunkach.
Ciasto udekorowane polewą lub kremem można posypać orzechami, które lekko się w nim zatopią. Po zastygnięciu, stworzą pyszną, czekoladowo – orzechową warstwę. Doskonale sprawdzą się również migdały, zarówno w formie płatków, jak i drobnych kawałków. Ich jasny kolor będzie idealnie kontrastował z ciemną polewą. Możesz również stworzyć dekoracje z suszonych bądź świeżych śliwek. Podkreślą one dodatek umieszczony we wnętrzu ciasta. W trakcie ciepłych miesięcy doskonale sprawdzą się za to listki mięty, które nie tylko wyglądają pięknie, ale i wprowadzą do deseru nutkę orzeźwienia.
Idealnie sprawdzi się też połączenie kilku kolorów polewy, w celu stworzenia minimalistycznej, ale smacznej dekoracji – bez żadnych dodatków!
Komentarze