Liczba porcji24
Łączny czas:1 godz. 45 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Trudne

Maślane bałwanki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 350 g mąki typ 450
  • Szczypta soli
  • Olejek waniliowy do pieczenia
  • 50 ml śmietanki
  • 60 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło, żółtko i cukier utrzeć w misce na jednolitą maskę. Dodać słodką śmietankę i olejek waniliowy do smaku. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z solą i dobrze zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na około 30–60 minut.

  • 2

    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać za pomocą foremki bałwanki i układać na blaszce wysmarowanej lekko masłem.

  • 3

    Bałwanki, przed pieczeniem, posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut na złoty kolor. Wystudzone bałwanki dekorować wedle uznania rozpuszczoną gorzka czekoladą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ewelina Paurowicz 6 marca 2016 13:22
    Maślane ciasteczka, u mnie w kształcie serduszek, polane mleczną czekoladą Wedel są zaskakująco smaczne i kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Ich maślany smak świetnie komponuje się z wyborną czekoladą. Warto dodać, że konsystencja ciasta była bardzo plastyczna, dlatego nie było problemu z wykonaniem tego deseru.
  • Janusz Franckowski 4 marca 2016 21:42
    Bardzo smaczne ciasteczka o wspaniałym aromacie. Dość łatwe w wykonaniu. Połączenie gorzkiej czekolady i maślanej nuty - po prostu obłędne. Nasze ciasteczka wycięliśmy w ulubionym kształcie synka.