Masło, żółtko i cukier utrzeć w misce na jednolitą maskę. Dodać słodką śmietankę i olejek waniliowy do smaku. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z solą i dobrze zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na około 30–60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać za pomocą foremki bałwanki i układać na blaszce wysmarowanej lekko masłem.
Bałwanki, przed pieczeniem, posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut na złoty kolor. Wystudzone bałwanki dekorować wedle uznania rozpuszczoną gorzka czekoladą.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: