Jeśli sernik z brzoskwiniami to Twój pierwszy sernik, poznaj nasze wskazówki. Z pewnością pomogą Ci przygotować idealne ciasto. Jeśli jednak przygotowanie sernika to dla Ciebie żadna nowość – nic straconego. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji jak uświetnić swój wypiek.
Składniki na sernik z brzoskwiniami – co warto wiedzieć?
Masło, budyń waniliowy, cukier puder, twaróg... Wiele z tych składników jest łatwo dostępnych. Zadbaj jednak o to, aby kupić produkty najwyższej jakości i stworzyć dobre warunki do wypieku sernika.
Dodać żółtka czy całe jajko?
Przepis na sernik z brzoskwiniami nie jest trudny, choć może wydawać się taki dla osób, które zaczynają przygodę z wypiekami. Jeśli boisz się, że nie zdołasz ubić porządnie białek, możesz dodać jaja do masy w całości.
Co ważne – bez względu na to czy ubijesz białka oddzielnie, czy nie – nie popełnisz błędu. Istnieje wiele przepisów na to ciasto. Sam sernik, jak powszechnie wiadomo, ma wiele odmian. Przygotowanie niektórych wymaga oddzielenia żółtka od białek, a przy innych ten krok się pomija.
Galaretka absorbuje aromaty
Jeśli robisz sernik z brzoskwiniami, wiedz, że galaretka na wierzchu bardzo łatwo może pochłonąć zapachy innych produktów, które przechowujesz w lodówce. Jeśli chcesz tego uniknąć, umieść sernik w specjalnym szczelnym opakowaniu lub owiń folią. Dzięki temu ciasto będzie smakować tak jak trzeba.
Duża puszka brzoskwiń
By sernik z brzoskwiniami wyszedł przepyszny, możesz wrzucić owoce także do masy serowej. Pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wymieszaj z resztą składników. Smak będzie znacznie bogatszy. Jeśli obawiasz się, że masa serowa rozejdzie się po dodaniu brzoskwiń, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną – wystarczy jedna łyżka.
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście – jak go zrobić?
Kruchy spód to popularna opcja do sernika z brzoskwiniami. Równie popularna jak spód z herbatników, ale wymaga więcej pracy. Jak go przygotować? Poniżej znajdziesz przepis na kruchy spód do sernika.
Kruche ciasto – składniki:
- 2 żółtka
- 70 g masła zimnego
- 140 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
Ciasto kruche – przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra dół;
- Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia;
- Na stolnicy wysyp mąkę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wszystkie składniki zagnieć dokładnie aż powstanie gładkie ciasto;
- Gotowe ciasto rozwałkuj i umieść w tortownicy. Schowaj je do lodówki na minimum pół godziny, po czym nakłuj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 15 minut;
- Zarumieniony spód odstaw do wystudzenia przed dodaniem masy serowej;
- Na schłodzone ciasto wylej sernik z brzoskwiniami i piecz całość według głównego przepisu;
- Twój tradycyjny sernik z brzoskwiniami na cieście kruchym jest już gotowy. Smacznego!
Po upieczeniu możesz swoje ciasto podzielić na porcje. Pamiętaj, że ciasto kruche i masa serowa lepiej będą kroić się w temperaturze pokojowej.
Postępuj ostrożnie z masą serową
Niezależnie od tego czy wykonujesz sernik z brzoskwiniami, czy tradycyjny, masie serowej należy się dużo uwagi, tak by się udała. Zadbaj więc o kilka drobiazgów.
Odpowiedni twaróg
Do masy serowej nie możesz dodać pierwszego lepszego sera. Jeśli stosujesz twaróg sernikowy z wiaderka, zatroszcz się o jego odpowiedni skład i jakość. Ta sama zasada obowiązuje, jeśli dodajesz serek mascarpone.
Jeśli decydujesz się na biały ser do mielenia, wybierz tłusty. Zadbaj o to, by był ze sprawdzonej firmy lub od sprawdzonego dostawcy.
Jak dodać masło?
Masło do masy serowej ubij na puch. Poświęć na to tyle czasu, ile będzie konieczne i nie poddawaj się w trakcie, mimo że może to zająć chwilę W przeciwnym razie Twoja masa serowa nie będzie idealnie gładka i aksamitna.
Komentarze