Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek i mleka?
0
Pieczenie

Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek i mleka?

Wegańskie ciasta czekoladowe na dobre zagościły się na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego – coraz więcej osób decyduje się na świadomą rezygnację z produktów odzwierzęcych. W sieci aż roi się od poradników pokazujących jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe. Często jako zamiennik proponuje się brownie z fasoli. Co jednak z osobami, które chcą zrobić idealne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka, o smaku tego które jedli w młodości?

Ciasta czekoladowe to prawdziwa klasyka – nie ma chyba osoby, która nie doceniłaby ich smaku i aromatu, wyjątkowej konsystencji i szlachetności. Często stanowią podstawę innych, bardziej wymyślnych deserów. Przejście na dietę wegańską nie musi oznaczać rezygnacji z ich spożywania – wystarczy z przepisu wykluczyć jajka i mleko oraz miód, zastępując je innymi produktami. Podpowiadamy, jak zmodyfikować przepisy i co zrobić aby ciasto było nie tylko wegańskie, ale i pyszne!

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Ciasto czekoladowe bez jajek – z malinami, jeżynami i galaretką: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-bez-jajek-z-malinami-jezynami-i-galaretka/

Zadbaj o:

  • Mleko roślinne dobrej jakości

    Zastąpienie mleka jest najprostszym krokiem w przygotowywaniu ciasta wegańskiego – wystarczy zastąpić klasyczne mleko jego roślinnym odpowiednikiem! Należy jednak zwrócić uwagę na to z czego dane mleko zostało wykonane. Do przygotowywania deserów najlepiej sprawdza się mleko kokosowe i migdałowe. Ich smak jest na tyle delikatny, że stanowi doskonałą bazę do stworzenia jakiegokolwiek ciasta. Unikaj mleka ryżowego – chyba, że lubisz ciasta o niebanalnym smaku.
  • Dobrej jakości tłuszcz roślinny

    Idealnie do wypieków sprawdza się olej kokosowy nierafinowany. Warto zastąpić nim masło i margarynę – będzie to niemal niewyczuwalna zmiana… chyba, że na plus! Warto kupić dobrej jakości olej kokosowy, który może stanowić także podstawę do tworzenia kremu do ciast czy polewy.
  • Zachwycającą, ciemną czekoladę

    Im większa zawartość procentowa kakao w czekoladzie, tym głębszy jej smak! Przygotowując ciasto czekoladowe, w wariancie wegańskim, warto zdecydować się na Premium czekoladę 80% E.Wedel, której smak zachwyci nawet największych koneserów czekolady.

Uważaj na:

  • Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej

    Niemal każdy przepis na ciasto czekoladowe uwzględnia proces roztapiania czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że nie powinna mieć ona styczności z wodą, dlatego pokruszoną czekoladę umieść w suchej, metalowej miseczce o średnicy niewiele mniejszej niż garnek z wodą. Ewentualnie – możesz spróbować roztopić czekoladę w garnku o niemal takiej samej średnicy – podgrzewając ją nad parą wodną. Zasada numer 1 jednak brzmi – nie dopuścić do zamoczenia. Czekolada z dodatkiem wody traci swoje właściwości
  • Skład czekolady – nie tylko ciemna, ale i wegańska

    Wybierając czekoladę do wegańskiego ciasta czekoladowego należy zwrócić szczególną uwagę na to, jaki tłuszcz został dodany w procesie przygotowywania i czy nie było to masło. To właśnie on, a nie mleko, śmietana czy jajka, jest najczęściej pojawiającym się produktem odzwierzęcym w składach czekolada.
  • Przepisy bazujące na śmietanie i jajkach

    Wiele przepisów bazuje na śmietanie i jajkach – w takiej sytuacji ciężko przygotować stu procentowo wegańskie ciasto czekoladowe. W niektórych sytuacjach, patrząc na proporcję, jest to niemal niemożliwe. Warto wybierać więc te przepisy, w których łatwo zastąpić każdy ze składników. Zajrzyj do naszej zakładki z przepisami i przygotuj szybkie, wegańskie ciasto czekoladowe.
Podobała Ci się ta porada?