Przepis na Jabłecznik - Czyli szarlotka z kruszonką i jabłkami
4
2 godz.
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Przepis na Jabłecznik - Czyli szarlotka z kruszonką i jabłkami

Pachnący jabłecznik skusi każdego fana dobrych wypieków. Szarlotka na kruchym cieście to jeden z tradycyjnych wypieków, który od lat króluje w polskich domach. Chyba nie ma takiej babci, która nie miałaby swojego sekretnego przepisu na domową szarlotkę. Szarlotka z kruszonką to rewelacyjny przepis na ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Koniecznie spróbuj tego przepisu, a z pewnością będziesz do niego wracać za każdym razem, gdy najdzie Cię ochota na szarlotkę.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jabłecznik na kruchym cieście, który łatwo zrobisz w domu

Szarlotka z kruszonką jest przepyszna. To zdanie mówi samo za siebie. Domowe ciasto kruche z jabłkami możesz przygotować przez cały rok. Świetnie sprawdzi się jako deser na każdej imprezie i przekąska do filmu lub książki w jesienne i zimowe wieczory.

Ta szarlotka to ciasto, które możesz modyfikować wedle upodobań i tego, co masz akurat pod ręką. Sprawdź szafki w kuchni, zanim pobiegniesz do sklepu, bo może się okazać, że lepiej od razu przejść do pieczenia.

Podaj ją na zimno i ciepło. Przygotuj smakowite dodatki i polewy, które możesz dopasować do pory roku. Przygotuj perfekcyjną bitą śmietanę z posypką i nałóż na talerzyk porcję lodów. Przeczytaj opis do końca i dowiedz się jak urozmaicić przepis na szarlotkę.

Jak urozmaicić przepis na jabłecznik?

Ta prosta w upieczeniu szarlotka z kruszonką aż prosi się o smakowite dodatki. Sprawdź, jak przygotować takie, które możesz dopasować do okazji lub pory roku.

Bardzo łatwa polewa czekoladowa na szarlotkę

Pyszna szarlotka z polewą czekoladową to jest to. Ten przepis pomoże Ci przygotować prostą polewę, do której możesz dodać przyprawy i inne łakocie. Sprawdź, jak to zrobić.

Na początek przygotuj 250 ml śmietanki kremówki i 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50 % E.Wedel. Miej też pod ręką trochę mleka.

Zagotuj śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj połowę porcji czekolady. Wymieszaj całość drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Dodaj resztę czekolady i nadal mieszaj. Kontynuuj, aż uzyskasz gładką i jednolitą polewę. Jeśli polewa będzie za gęsta, rozcieńcz ją odrobiną mleka i wymieszaj.

Dodatki do polewy, które dopasujesz do pory roku i okazji

Zastanów się, z czym kojarzy Ci się lato, Święta, urodziny, czy jesienny wieczór. Dodaj do polewy dodatki, które sprawią, że Twoja szarlotka na kruchym cieście będzie zawsze oryginalna. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i dodaj swoje do komentarzy pod przepisem.

Co możesz zrobić?

  • Dodaj do polewy cynamon, kardamon i zmielone goździki - idealne na zimę i na Święta;
  • Sięgnij po sproszkowane chilli i dodaj odrobinę do polewy. Pikantna polewa ogrzeje Cię w chłodniejsze wieczory;
  • Pokrusz ulubione ciastka lub wafelki i zanurz je w polewie. Sprawisz tym, że ciasto stanie się bardziej chrupiące;
  • Oprósz polewę kawałkami orzechów, żurawiną i innymi bakaliami. Możesz też dodać do niej odrobinę miodu. Jeśli chcesz podać szarlotkę na ciepło, czekoladowo-miodowa polewa będzie przyjemnie rozgrzewająca;
  • Kolorowa posypka jest zawsze w modzie. Oprósz nią polewę i urodzinowa szarlotka gotowa.

Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną - klasyk w wedlowskim wydaniu

Sięgnij po delikatne lody z kolekcji OH! Lody E.Wedel OH! Wanilia 460 ml Opakowanie starczy na niejedną porcję szarlotki na kruchym cieście. Kremowe lody i domowa pachnąca szarlotka to klasyk, ale każdy przyzna - są tak pyszne, że palce lizać.

Dodaj do tego bitą śmietanę wedle sprawdzonego przepisu, dzięki której przypomnisz sobie i innym dziecięce lata.

Perfekcyjna bita śmietana do szarlotki na ciepło z lodami

Przygotuj 250 ml zimnej śmietanki kremówki 36%. Przed rozpoczęciem ubijania, wstaw do lodówki metalową miskę i widełki miksera - 30 minut powinno wystarczyć.

Na początku ubijaj śmietanę na najniższych obrotach przez pół minuty. Potem ustaw maksymalną moc i ubijaj, aż widełki będą zostawiać wyraźne ślady na sztywnej śmietanie.

Po koniec ubijania możesz dodać do śmietany cukier i olejki aromatyczne - migdałowe, waniliowe i takie, jakie lubisz.

Gotową bitą śmietanę od razu nakładaj na porcję ciasta. Smacznego!

Ile cukru dodać do jabłek na szarlotkę?

W tym przepisie polecamy dodać do nadzienia jabłecznika 50 gramów cukru, czyli 4 łyżki. Pamiętaj, że wiele zależy od samych jabłek. Miej na uwadze, że gatunki owoców różnią się od siebie – jedne są bardziej słodkie i delikatne, inne z kolei mocno kwaskowe. Tradycyjnie dobrze sięgnąć po szarą renetę. Tę odmianę charakteryzuje twardy, kwaskowaty miąższ. Nie rozpadają się one tak szybko, jak na przykład antonówka. Całość można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, Lepiej nie przesłodzić na starcie.

Jak długo piecze się jabłecznik?

Jabłecznik piecze się 50 minut w temperaturze 180°C. Możesz wydłużyć czas pieczenia, jeśli użyte jabłka są wyjątkowe soczyste. Uważaj na kruszonkę, by się nie wysuszyła.

Jaką mąkę wybrać do ciasta kruchego na szarlotkę?

Do ciasta kruchego na szarlotkę wybierz mąkę krupczatkę, tortową lub pszenna jasną. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Każdy domowy cukierni i piekarz prędzej czy później znajduje swój sposób na perfekcyjny dobór składników.

Czy mus jabłkowy trzeba gotować?

W tym przepisie proponujemy nadzienie bez uprzedniego gotowania. Jeśli jednak masz wyjątkowo soczyste jabłka, warto zagotować je, by oddały nadmiar soku.

Komentarze