Tak oryginalne podanie mlecznego koktajlu jest naprawdę efektowne i sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i na imprezie ze znajomymi. Możesz przygotować większą ilość koktajlu i wielokrotnie napełniać zajączki. Wtedy słodka przyjemność może trwać naprawdę długo. Jesteś ciekawy czym jeszcze możesz napełnić wielkanocne zające? A może potrzebujesz kilku wskazówek dotyczących przepisu? Koniecznie czytaj dalej, żeby dowiedzieć się jak uświetnić swój deser.
Odetnij uszy raz dwa
Jeśli zastanwiasz się jak odciąć uszy zajączków, aby nie uszkodzić czekoladowej figurki, jest na to prosty sposób. Wystarczy, że przed całym procesem ogrzejesz czubek noża. Jak to zrobić? Przygotuj kubek z gorącą wodą i zanurz w nim ostrze. Następnie szybko przetrzyj nóż i przytrzymując korpus zajączka zacznij nacinać uszy. Gorący nóż natychmiast stopi czekoladę w odpowiednim miejscu. Musisz jednak pracować szybko, aby nóż nie zdążył wystygnąć.
W czym wymieszać koktajl?
Jeśli nie masz blendera kielichowego, umieść składniki na koktajl w wysokim naczyniu i zblenduj je blenderem ręcznym. Możesz też wykorzystać shaker do kotajli, słoik lub butelkę na wodę z szerokim otworem. W tym wypadku umieść składniki w środku wybranego pojemnika i mocno potrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Gotowy koktajl powinien mieć na tyle gładką konsystencje, aby dobrze było go pić przez słomkę.
Zamień koktajl w prawdziwy deser
Aby urozmicić ten oryginalny deser, możesz zamienić płynne wnętrze na smakowite co nie co. Wybór jest szeroki, bo do nadziania zajączków nadaje się każdy słodki krem i nie tylko. Wybierz więc swój typ w zależności od preferencji smakowych i efektu, jaki chcesz osiągnąć. Oto kilka propozycji, z których możesz skorzystać:
- Krem tiramisu – w tej wersji nie dodawaj biszkoptów, nadziej króliczki samym kremem i udekoruj ich wierzch kakao.
- Krem czekoladowy z musem malinowym – układaj je w zajączku na zmianę, zaczynając od czekoladowej warstwy – będzie pysznie!
- Krem z bitej śmietany i tartej czekolady – jeśli masz mało czasu, ale zależy Ci na przygotowaniu efektownego deseru, wymieszaj bitą śmietanę ze startymi na tarce czekoladowymi uszami. Nic się nie zmarnuje!
- Owocowa galaretka – rozpuść ulubiony smak we wrzątku, a tężęjącą galaretkę umieść w zajączku. Poczekaj aż zastygnie, udekoruj bitą śmietaną i gotowe!
Jak efektownie podać koktajl mleczny?
Masz ochotę podać swój koktajl mleczny w niecodziennym wydaniu? Tak aby prezentował się nie tylko pięknie, ale i elegancko? Oto kilka dodatków, które sprawią, że napój w czekoladowym zajączku będzie wyglądał niczym deser z najwyższej półki. Koniecznie podaj swoim gościom małe łyżeczki, którymi będą zajadać się pysznymi dekoracjami.
- Owoce świeże i mrożone: truskawki, maliny, borówki – nadadzą nie tylko świeżości, ale i naturalnego słodkiego smaku.
- Kawałki czekolady: aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny czekoladowy smak udekoruj bitą śmietanę pokrojoną w drobną kostkę czekoladą gorzką, mleczną lub białą.
- Orzechy: posiekane orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, czy słone pistacje dodadzą koktajlowi chrupkości i wyjątkowego smaku.
- Syropy smakowe: karmelowy, waniliowy, malinowy czy czekoladowy nadadzą koktajlowi nie tylko ciekawy smak, ale również pięknie go udekorują – w zależności od preferencji dodaj je na wierzch lub do środka koktajlu, tuż po przelaniu go do zajączka.
- Przyprawy: na wierzch bitej śmietany dodaj sproszkowany cynamon, imbir, chilli czy gałkę muszkatołową, aby nadać wyjątkową głębię smaku.
Klasyczny koktajl mleczny wyśmienicie prezentuje się dzięki zajączkowi z czekolady, co sprawia, że jest to idealna opcja na deser lub podwieczorek po wielkanocnym obiedzie. Tak przygotowany koktajl to idealny sposób na przywołanie uśmiechu na twarzach wszystkich gości!
Komentarze