Adwokat i czekolada to dwa składniki, których smaki bardzo łatwo ze sobą połączyć. Jeśli jednak chcesz w pełni poczuć rozkosz tej mieszanki - zadbaj o szczegóły. Dzięki temu będziesz w pełni cieszyć się tym deserem.
Dobre składniki mają znaczenie
Gdy chcesz zrobić gorącą czekoladę zwróć uwagę na zakupach z jakich składników ją przygotujesz. Dbałość o szczegóły zaczyna się już tutaj.
- Jeśli chodzi o czekoladę, wybierz gorzką lub lekko gorzką. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj czekolady E.Wedel, których smak doskonale komponuje się z deserami.
- Kupując adwokat, zadbaj, by był to zaufany produkt sprawdzonej marki, najlepiej taki, który miałeś już okazję przetestować.
- Mleko wybierz tłuste (3,2%), by czekolada miała gęstszą konsystencję. Zadbaj też o pozostałe dodatki jak przyprawy, orzechy i inne wybrane, by Twoja pitna czekolada w pełni cieszyła dobrym smakiem.
Adwokat - zrób sobie domowy trunek
Często najlepsze jakościowo produkty to takie, o których przygotowanie zadbasz osobiście. Dlatego nie wahaj się i przygotuj domowej roboty likier jajeczny. Przepis na adwokat nie jest skomplikowany, zrobisz go więc bez problemu we własnej kuchni.
Przygotuj:
- 250 ml spirytusu, wódki lub białego rumu
- laskę wanilii
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200-230 g cukru
- 6 żółtek
Wykonanie:
- Mleko przełóż do średniego rondelka. Ostrzem noża rozetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj ziarenka do mleka. Zagotuj razem składniki i odstaw do wystudzenia;
- Do misy miksera wlej żółtka i dodaj cukier. Ubijaj je przez 6-7 minut, by były bardzo puszyste. Najlepiej będzie, jeśli zrobisz to na parze — wlej do garnka niewielką ilość wrzątku i ułóż na nim miskę z żółtkami tak aby nie dotykała wody;
- Po ubiciu żółtek, zdejmij miskę z garnka. Dodawaj do nich powoli ostudzone mleko z wanilią, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję;
- Do gotowej masy bardzo powoli wlewaj alkohol i jednocześnie delikatnie mieszaj. Jeśli zrobisz to za szybko, adwokat może się ściąć;
- Gotowy adwokat przelej do butelki i umieść w lodówce, by zgęstniał. Najlepiej na całą noc. Gotowe!
Zrobiony własnoręcznie adwokat możesz śmiało dodać do gorącej czekolady. Takie połączenie smakuje wybornie, szczególnie, gdy możesz rozkoszować się nim ze swoimi bliskimi lub zaprosić na degustację znajomych.
Przygotowany przez ciebie adwokat będzie idealnie pasował nie tylko do gorącej czekolady. Jeśli robisz torty, adwokat może posłużyć Ci jako poncz do nasączenia biszkopta. Możesz też bez obaw dodać go do masy budyniowej (najlepiej śmietankowej lub waniliowej) i tak powstałym kremem przełożyć swój wypiek. Zachwyt gości masz gwarantowany!
Czekolada o wyrazistym smaku — jakie dodatki?
Jeśli lubisz urozmaicenia w smaku, nie wahaj się przed eksperymentami z Twoją czekoladą z adwokatem. Znajdziesz tu kilka pomysłów, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czekolada — namieszaj już na samym początku
Jeśli zależy Ci na niebanalnym połączeniu smaków w Twojej gorącej czekoladzie, wymieszaj ze sobą kilka różnych tabliczek — mleczną, lekko gorzką, karmelową, mocno gorzką. Proporcje wybierz według własnych preferencji. Posiekaj lub połam czekoladę na drobne kawałki przed umieszczeniem jej w kąpieli wodnej, wówczas smaki szybko się wymieszają.
Chcesz bardziej zaszaleć ze smakiem gorącej czekolady? Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej. Do filiżanek wlej adwokat i wrzuć posiekają czekoladę mleczną. Gdy dodasz czekoladę gorzką, mleczna zacznie rozpuszczać się w gorącym płynie i zwiększy ilość doznań smakowych, które z pewnością przypadną ci do gustu!
Przyprawy i dodatki do smaku
Do czekolady możesz dodać najróżniejsze przyprawy takie jak na przykład cynamon, kardamon, anyż, chilli. Dodaj je już w kąpieli wodnej. Uważaj jednak na ilość dodawanego chili i kardamonu — te przyprawy dodadzą czekoladzie pikantności.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej przełamać smak czekolady, dodaj do niej owoce w różnej postaci. Doskonale sprawdzą się tutaj:
- jabłka: pokrój je w kosteczkę i dodaj do deseru — uzyskasz smak a la szarlotka;
- maliny: świeże lub mrożone. Mrożone maliny wrzuć do garnka, a gdy trochę odmarzną dodaj łyżeczkę miodu. Świeże i mrożone maliny możesz dodać na spód deseru jeszcze przed wlaniem do niego adwokatu. Dobrze będzie tu pasować również konfitura z malin;
- mango: pokrojone w kostkę udekoruje Twoją czekoladę. Za to pulpa z mango świetnie nadaje się jako spód tego deseru.
- skórka pomarańczowa: gdy dodasz ją już do kąpieli wodnej może stać się niebanalnym "nadzieniem" Twojej czekolady.
Niezależnie od wybranych dodatków udekoruj gorącą czekoladę bitą śmietaną i ciesz się słodkim smakiem z nutą różnych dodatków. Smacznego!
Komentarze