Nalewka czekoladowa
1
20 min
50 porcji
Średnie
Napoje i koktajle

Nalewka czekoladowa

Nalewka czekoladowa to słodycz połączona z nieco mocniejszym smakiem wódki. Jeśli lubisz uraczyć się czasem mocniejszym, dobrym trunkiem i lubisz słodkie alkohole z czekoladą, ta nalewka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu, zbierz więc składniki i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Domowa nalewka czekoladowa lub likier czekoladowy to napój z alkoholem, który nie jest trudny w przygotowaniu. Stworzysz go z zaledwie trzech składników. By zrobić dobrą nalewkę czekoladową, nie trzeba więcej — mleko skondensowane, wódka lub spirytus i czekolada stworzą wyborne połączenie.

Jeśli chcesz, by Twoja domowa nalewka czekoladowa nabrała innych walorów smakowych, sprawdź, co możesz dodać lub podmienić, by nieco ją urozmaicić. 

Dodaj przekrojoną laskę wanilii

Jaki składnik sprawi, że twoja nalewka zaowocuje nową, bogatą nutą smakową i nabierze więcej wyrazu? Do tego zadania świetnie sprawdzi się cała laska wanilii. Kiedy najlepiej ją dodać? W momencie, gdy podgrzewasz mleko skondensowane na małym ogniu. To właśnie wtedy dodaj całą, ale przekrojoną laskę wanilii, aby mleko przeszło jej smakiem. Wyjmij ją przed dodaniem kolejnych składników. Później zostanie już dorzucić czekoladę, wlać spirytus lub wódkę i nalewka czekoladowa z dodatkiem wanilii jest gotowa!

Jakiej wódki użyć?

Ważnym składnikiem nalewki czekoladowej jest alkohol. Nie można jej jednak mieszać z każdą czystą wódką. Najlepszy efekt i smak uzyskasz, korzystając z wódek zbożowych, zwłaszcza z żytniej. Jeśli masz zamiar wykorzystać spirytus (nalewka czekoladowa będzie wówczas mocniejsza), pamiętaj, by kupować go jedynie ze sprawdzonych źródeł i marek. W przeciwnym razie ryzykujesz nie tylko zepsuciem smaku nalewki, lecz także zatruciem.

Nalewka z gorzkiej czekolady

Jeśli czekolada mleczna jest dla Ciebie za słodka lub jesteś fanem gorzkiej czekolady, możesz właśnie na niej zrobić swoją nalewkę. Proporcje będą takie same, a w składnikach po prostu podmień czekoladę. Nalewka czekoladowa będzie również doskonała w smaku, jeśli użyjesz czekolady białej.

Do takiej nalewki również możesz dodać przekrojoną laskę wanilii dla wzbogacenia smaku. Wyjdzie równie smacznie, jak przy połączeniu z mleczną czekoladą.

Nalewka z wielu czekolad

Jeśli nie umiesz się zdecydować, którą czekoladę wybrać, możesz wybrać kilka rodzajów i zrobić więcej rodzajów nalewki. Zaopatrz się w małe buteleczki, w które będziesz ją rozlewać. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz degustować taki smak na jaki akurat przyjdzie ci ochota.

Jeśli Twoja nalewka czekoladowa będzie przelana w małe buteleczki, świetnie nada się na prezent. Taki samodzielnie wykonany upominek idealnie uzupełnieni też kosz prezentowy.

Nalewka czekoladowa - dodatki

Swoją nalewkę czekoladową możesz urozmaicić na wiele sposobów dla wzbogacenia jej smaku. By smaki były zróżnicowane (zwłaszcza, gdy robisz nalewkę do małych buteleczek), oprócz wanilii możesz dodać:

  • cynamon mielony (dodaj go do mleka skondensowanego i podgrzewaj razem);
  • anyż;
  • kardamon;
  • syropy smakowe (wiśniowy, pomarańczowy migdałowy lub miętowy — to bardzo dobre połączenie z czekoladą);
  • małe kawałki lub wiórki czekolady (dzięki nim smak będzie intensywny, a dodatkowo wpłyniesz lekko na teksturę trunku).

Nalewka czekoladowa — z czym ją podawać?

Nalewkę z czekolady możesz po prostu pić z kieliszka, ale śmiało wykorzystaj ją również w inny sposób. Oto kilka ciekawych opcji, z których możesz znaleźć swój ulubiony. 

Desery

Nalewką czekoladową udekoruj gotowe ciasto (zrób ozdobny wężyk na kawałku ulubionego wypieku tuż przed podaniem) i lody. W tym drugim wypadku wykorzystaj kieliszek nalewki po prostu jako polewę.

Dodatek do kawy i czekolady na gorąco

Jeśli robisz czekoladę na gorąco, możesz po prostu dolać do niej porcję nalewki, zamieszać, przystroić i cieszyć się rozgrzewającym napojem. 

Nalewka świetnie nada się również do kawy. Możesz dodać do niej nalewkę czekoladową na kilka sposobów:

  • do miksera wlej espresso i uzupełnij pożądaną ilością mleka i kilkoma kostkami lodu. Miksuj całość przez chwilę. Do szklanki na kawę wlej 30 ml nalewki i zalej zmiksowaną kawą. Posyp kakao do dekoracji. Czekoladowa frappe gotowa;
  • zaparz espresso i przelej je do filiżanki. Dolej do niego 20 ml nalewki. Uzupełnij spienionym mlekiem. Powstanie pyszne cappuccino;
  • W filiżance umieść gałkę lodów (najlepiej śmietankowych lub waniliowych). Wlej do nich espresso. Dodaj 20 ml nalewki czekoladowej. Ciesz się pysznym smakiem kawy z dodatkami!

Koktajle z nalewką 

Chcesz wypić nalewkę czekoladową jako dodatek do koktajlu? Oto prosty przepis: umieść w shakerze kilka kostek lodu i pożądaną ilość nalewki. Wstrząśnij nim dokładnie i przelej koktajl do szklanki z whisky i większą ilością kostek lodu. Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak koktajlu, możesz w shakerze umieścić też nieco wódki orzechowej.

Komentarze