Poranny koktajl bananowy z kakao
10
10 min
2 porcje
Łatwe
Napoje i koktajle

Poranny koktajl bananowy z kakao

Chcesz pysznie zacząć dzień? Przygotuj poranny koktajl bananowy z kakao. Kilka pożywnych składników zapewni Ci energię na cały poranek, a pyszny smak wprawi Cię w dobry humor od samego rana. Przepis jest prosty i szybki przygotujesz swój koktajl nawet w pięć minut. To świetna opcja dla zabieganych!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Taki koktajl to pożywne i smaczne śniadanie. Wzbogacony o kakao koktajl bananowy najpewniej trafi także w gust dzieci. Kolejnym atutem koktajli jest możliwość testowania wersji z różnymi składnikami. Za każdym razem możesz postawić na nowe wydanie koktajlu z bananem – wystarczy, że będziesz trzymać się jego bazy.

Sposób na dojrzałe banany

Banany do koktajlu mogą, ale nie muszą być jasne i sprężyste. Koktajl bananowy z kakao jest właściwie bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów – nawet tych, które zdają się być już tylko do wyrzucenia. Ten przepis ratuje je więc przed marnowaniem.

Skończyło Ci się mleko? To nie problem!

Jeśli nie masz mleka lub chcesz zrobić koktajl na innej bazie, oczywiście masz kilka możliwości.

  • Zastąp mleko jogurtem. Twój koktajl bananowy z kakao będzie miał wówczas bardziej kremową konsystencję. Możesz wykorzystać jogurt naturalny lub smakowy w ulubionej wersji.
  • Możesz też wykorzystać napój roślinny – migdałowy, owsiany, kokosowy, ryżowy, nawet sojowy z wanilią. Twój koktajl kakaowy zyska dodatkowe nuty smakowe.

Niezależnie od wybranego wariantu proces przygotowania wygląda podobnie: wrzucasz kawałki owoców do kielicha blendera, dodajesz mleko/jogurt/napój/roślinny, mieszasz i uzyskujesz pyszne śniadanie.

Co dziś chcesz zblendować?

Koktajl bananowy z kakao nie ma jednej, zamkniętej puli składników, której naruszenie grozi zepsuciem przepisu. Tutaj miksujemy co chcemy. Jak możesz wzbogacić swój koktajl bananowy? Spróbuj jednego z poniższych wariantów:

  • płatki owsiane – możesz je od razu wrzucić do blendera lub zalać wcześniej wrzątkiem. Pamiętaj, by dodać wówczas nieco więcej mleka, jogurtu lub napoju roślinnego, aby koktajl nie był zbyt gęsty. Możesz też wykorzystać płatki jaglane lub orkiszowe i użyć ich jako dodatku lub zastąpić nimi sezamki;
  • nasiona chia – bardzo pożywny dodatek, dzięki któremu Twój koktajl będzie jeszcze bardziej sycący;
  • wiórki kokosowe – jeśli połączysz je z napojem kokosowym, uzyskasz koktajl kakaowy z bananem i kokosem - te trzy smaki są bardzo dobrym połączeniem;
  • inne owoce – truskawki, poziomki, jagody, figi... Możesz je zmiksować ze swoim koktajlem. Możesz też pokroić (tu chodzi głównie o truskawki) na kawałki, przelać koktajl do miseczki, udekorować owocami i jeść łyżką. Do tego polecamy wariant z płatkami owsianymi (lub innymi). Odkryjesz wtedy owsiankę na nowo;
  • suszone owoce – w recepturze proponujemy daktyle, ale nie są one jedyną opcją. Suszone morele, figi, śliwki, rodzynki... Uzupełnij koktajl bananowy swoimi ulubionymi smakami;
  • banany – nie, to nie jest żadna pomyłka. Kto powiedział, że koktajl bananowy z kakao nie może mieć więcej banana? Im więcej tych owoców dodasz, tym gęstszy napój uzyskasz. Zaszalej więc i próbuj różnych proporcji;
  • orzechy – tutaj najlepiej sprawdzą się orzechy nerkowca i migdały. Wrzuć je posiekane do blendera i namieszaj w swoim koktajlu.

Dzieci jedzą oczami – nakarm ich wzrok!

Dzieci często potrafią trwale uprzedzić się do potrawy czy przekąski wyłącznie przez wygląd, który im się nie spodoba. Choć znalezienie sposobu na grymaśnika może zająć ładną chwilę, pomyślmy, że sami wolimy jeść to, co lubimy w formie, która cieszy oko. Z dziećmi jest podobnie, tyle że ich niechęć może trwać nawet kilka lat nim się ponownie przekonają do danego dania. Jak więc podać koktajl, by cieszył nie tylko podniebienie, ale również oko? Poniższe sposoby spodobają się nie tylko najmłodszym.

Zacznij od przygotowania szklanki na koktajl:

  • możesz na dno umieścić białą, posiekaną czekoladę. Będzie to dodatkowa warstwa kolorystyczna. By nie wypływała, możesz na chwilę zanurzyć szklankę w bardzo ciepłej wodzie – czekolada lekko się roztopi i zostanie na dnie;
  • ścianki szklanki możesz polać miodem lub... Czekotubką E.Wedel – wzorek na szkle zrobiony z płynnej czekolady przeniknie nie tylko do koktajlu, lecz także do dziecięcego (i nie tylko) gustu;
  • krawędź szklanki zwilż wodą lub sokiem z cytryny. Na talerzyku umieść cukier/wiórki kokosowe/posiekaną czekoladę i obtocz w tym szklankę. Uzyskasz piękną i smaczną dekorację;
  • jeśli masz truskawki, "nadziej" jedną na krawędź szklanki – razem z czerwoną słomką będzie to doskonałe udekorowanie koktajlu – zresztą, nie tylko bananowego. Truskawka dobrze czuje się w niemal każdym otoczeniu, nie wahaj się z tego korzystać.

Wybierz swój ulubiony sposób lub dwa i korzystaj śmiało wedle uznania. Ale to jeszcze nie koniec możliwości.

Wierzch koktajlu jest nie mniej ważny. Tutaj też możesz rozegrać sprawę na kilka sposobów:

  • posypka – biała, posiekana czekolada, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy – dodaj co tylko lubisz lub co tylko znajdziesz w kuchni;
  • owocowa dekoracja – małe owoce, takie jak jagody czy maliny będą doskonale prezentować się na wierzchu Twojego koktajlu. Możesz też dla dodatkowych wrażeń estetycznych udekorować go miętą.

Opcji, jak zapewne już widzisz, jest wiele. Możesz wzbogacać swój koktajl zarówno od środka, jak i na zewnątrz. Wykorzystaj bez wahania różne składniki i ciesz się każdą chwilą przygotowywania posiłku. Wówczas spożywanie koktajlu będzie dla Ciebie czystą przyjemnością. Nie tylko zresztą picie czy jedzenie. Przygotowywanie koktajli jest doskonałą okazją do wspólnego spędzania czasu z najbliższymi. Prostota wykonania czyni koktajl bananowy z kakao idealną okazją do nauki łączenia smaków i obycia w kuchni. Słodki smak uczyni tę naukę przyjemną i stworzy okazję do przebywania ze sobą w radosnej atmosferze.

Koktajl bananowy z kakao - czy tylko na śniadanie?

Ależ oczywiście że nie, choć trzeba przyznać, że na ten właśnie posiłek nadaje się wprost idealnie. Koktajl bananowy sprawdzi się również na lunch, podwieczorek czy nawet na kolację. Możesz zabrać ze sobą na lunch do pracy, do szkoły czy na uczelnię. Gdy między posiłkami wpadną do Ciebie znajomi – idealnie nada się na poczęstunek. Jeśli są niezapowiedziani, zaproś ich do współpracy przy przygotowaniach – możesz pochwalić się swoimi zdolnościami zorganizowania przekąski na szybko, lub powymieniać się doświadczeniami i znaleźć u nich inspirację. Czas spędzony w kuchni łączy nie tylko domowników.

Przechowywanie koktajlu z bananów

Jeśli jesteś już po śniadaniu i zostało Ci jeszcze trochę koktajlu, oczywiście nie musisz go wyrzucać. Postaraj się jednak wypić go tego samego dnia, najpóźniej następnego dnia rano. Najlepszą konsystencję i właściwości koktajl bananowy z kakao ma przez jeden dzień – wykorzystaj je więc maksymalnie i zrób tyle koktajlu, ile będziesz w stanie wypić.

Komentarze