By delektować się wyśmienitą czekoladą pitną, wystarczy rozpuścić w mleku trochę czekolady. Sam wybierasz ulubioną tabliczkę i wymarzone dodatki, by móc poczuć się jak w najlepszych pijalniach czekolady. To wspaniałe, że możesz ją przygotować w domu i cieszyć się przez długi czas tym aromatycznym napojem. Czekolada nie bez przyczyny nazywana jest królową wśród słodkości.
Gorąca czekolada to napój, który możesz przygotować na wiele sposobów. Mieszaj smaki, dodawaj ulubione dodatki i eksperymentuj, aż stworzysz swoją unikatową pitną czekoladę. Jeśli nie masz pomysłu na dobry początek, poniżej znajdziesz kilka inspiracji.
Czekolada z syropem
Do samodzielnego przygotowania czekolady pitnej z pewnością przydadzą się syropy barmańskie. Nadadzą nowych nut smakowych Twojej czekoladzie, a w połączeniu z innymi dodatkami mogą stworzyć bardzo smaczną kompozycję. Do czekolady na gorąco możesz wykorzystać:
- syrop migdałowy;
- syrop orzechowy;
- syrop malinowy;
- syrop pomarańczowy.
Opcji jest dosyć sporo, nie wahaj się więc próbować różnych przed odnalezieniem tej, która spodoba Ci się najbardziej.
Czekolada pitna z owocami
Owoce pasują niemal do wszystkiego, czekolada gorzka i mleczna nie stanowią tu wyjątku. Wybieraj jednak owoce i produkty owocowe sprawdzone i wysokiej jakości. Troska o starannie wyselekcjonowane składniki jest tu podstawą. Oto owoce i ich części, które możesz wykorzystać, gdy marzy Ci się czekolada do picia:
- jabłka — możesz je dosłownie pokroić w kosteczkę, wrzucić do kubka i zalać czekoladą pitną;
- pomarańcza — zarówno kawałki owoców, jak i skórka, także kandyzowana, zapewnią Ci pyszne doznania smakowe;
- wiśnie i czereśnie;
- borówki;
- żurawina;
- gruszka;
- konfitura z porzeczki lub z wiśni;
- orzeszki arachidowe — najlepiej sprażone i pozbawione skórek, by uniknąć gorzkiego smaku. Możesz je dodać w całości lub zblendować w malakserze na proszek;
Warto poszaleć z dodatkiem owoców. Urozmaicą Twój napój, a także będą lekkim przełamaniem słodyczy głównego składnika. Świetnie sprawdzą się też, gdy planujesz dodać na wierzch deseru bitą śmietanę.
Czekolada pitna — nieco mocniejszy akcent
Gorąca czekolada to pyszny napój. Dla uzyskania charakterystycznej, aksamitnie gęstej konsystencji warto poświęcić trochę czasu. Co jednak, gdy chcesz przygotować napój, który szybko Cię rozgrzeje po zimowym spacerze? Lub gdy chcesz nadać mocniejszego charakteru swojej czekoladzie? Nic prostszego! Zarówno czekolada gorzka, jak i czekolada mleczna świetnie komponują się z następującymi alkoholami:
- wódka orzechowa;
- wódka wiśniowa;
- amaretto;
- likiery kawowe (np. Baileys);
- nalewkę karmelową.
Wierzch takiej czekolady też możesz udekorować obficie bitą śmietaną. Będzie smacznie!
Czekolada pitna na wysoki procent
Jeśli czekolada gorzka to zdecydowanie Twoje smaki (lub smaki osoby, dla której przygotowujesz ten napój), możesz wymieszać mleko i czekoladę ze spirytusem lub wódką i uzyskać pyszny likier.
Składniki, które Ci będą potrzebne do tej receptury, są następujące:
- 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel;
- 250 ml czystej wódki;
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego;
- opcjonalnie: cukier waniliowy do smaku.
Przygotowanie wygląda następująco:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Połam ją na mniejsze kawałki, wówczas szybciej i bardziej równomiernie się rozpuści;
- Gdy czekolada zacznie zamieniać się w płyn, dolej do niej mleko skondensowane. Wymieszaj składniki dokładnie. Możesz użyć do tego trzepaczki lub po prostu kopystki czy drewnianej łyżki. Gdy mleko i czekolada się połączą, zdejmij je na chwilę z ognia i pozostaw do wystudzenia. Uważaj jednak, by mieszanka nie stężała;
- Do ostudzonej czekolady wlej wódkę i dokładnie wymieszaj;
- Powstały likier przelej do kilku małych buteleczek lub do jednej większej butelki.
Tak przygotowany smakołyk możesz przechowywać w lodówce. Nie rób tego jednak dłużej niż trzy-cztery tygodnie. Likier z czekoladą nada się świetnie do powolnego sączenia z kieliszka, ale zastosowanie będzie miał także jako dodatek do deserów, na przykład lodów.
Zachęcamy do samodzielnego przygotowania gorącej czekolady w towarzystwie ciekawych dodatków
Czekolada pitna może być niespodzianką dla Twoich gości. Oto kilka sugestii, czym możesz wzbogacić ten klasyczny napój:
- Marshmallows- topiące się w gorącej czekoladzie, dodają słodyczy i miękkości.
- Szczyptą cynamonu lub gałki muszkatołowej- dla dodatkowego aromatu i ciepła, idealne na zimowe wieczory.
- Skórką pomarańczową- cienkie paski świeżej skórki pomarańczowej wprowadzą cytrusowy akcent, doskonale komponujący się z czekoladą.
- Chili- odrobina chili podkręci smak i doda pikantności.
- Ciasteczkami lub cantuccini- idealne do maczania.
- Czekoladowymi wiórkami lub kakao- dla podkreślenia czekoladowego charakteru napoju.
- Karmelem- strużka karmelu może dodać słodyczy i głębi smaku.
- Laską cynamonu lub wanilii- nie tylko udekorują Twój napój, ale także delikatnie aromatyzują go podczas picia.
Gorąca czekolada serwowana z tymi dodatkami stanie się nie tylko bardziej aromatyczna i smaczna, co więcej może stać się centralnym elementem relaksu lub spotkań towarzyskich.
Komentarze