JAK PRZYGOTOWAĆ SOLONY KARMEL?
Solony karmel jest bardzo prosty do zrobienia w warunkach domowych. W garnku, na średnim ogniu, podgrzewamy cukier, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie dodajemy masło i cały czas mieszamy, aby wszystko idealnie się połączyło. W końcu dodajemy śmietankę kremówkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż otrzymamy konsystencję sosu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy soli i koniec. Oto nasz solony karmel!
Przygotowany napój powinien wystarczyć na nawet 2-3 kubki. Warto pozostawić również trochę wolnej przestrzeni w naczyniu, gdzie zmieści się, np. bita śmietana.
O czym trzeba pamiętać, przygotowując gorącą czekoladę?
Aby gorąca czekolada miała odpowiedni smak, konieczne jest zastosowanie wysokiej jakości składników. Warto zadbać o wybór odpowiedniej czekolady, która jest głównym składnikiem całego napoju. Istotne okazuje się również ogrzanie śmietanki do temperatury pokojowej przed jej pomieszaniem z pozostałymi elementami. Wówczas zminimalizujesz ryzyko zwarzenia, a gotowy deser będzie jeszcze lepszy.
Czekoladę Gorzką Klasyczną 64% E. Wedel można zamienić również na bardziej mleczny wariant, a jeśli wolisz instensywniejsze i mocniejsze smaki – bardziej gorzki. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji i tego, na jaki rodzaj czekolady masz aktualnie ochotę w domu. Warto jednak zadbać o to, by konsystencja gotowego napoju nie była zbyt gęsta. W takim przypadku picie byłoby utrudnione, a płyn przypominałby bardziej mus czekoladowy.
Gorąca czekolada z karmelem to deser pozwalający na dość proste zmodyfikowanie. Do takiego napoju można dodać wiele innych składników lub swobodnie zmieniać proporcje podstawowych produktów według uznania. Dzięki temu, w łatwy sposób dostosujesz deser do aktualnych okoliczności i własnych preferencji.
Jak podawać gorącą czekoladę z karmelem?
Czekolada do picia komponuje się idealnie z wieloma składnikami. Zamiast solonego karmelu możesz również rozpuścić popularne cukierki krówki i dodać do nich sól. Jeśli nie lubisz takich smaków, słodka wersja również sprawdzi się doskonale. Czekoladę warto wzbogacić również o dodatki, które pozwolą na estetyczne udekorowanie deseru.
Świetnym wyborem będzie, np. bita śmietana. Należy umieścić ją na wierzchu gorącej czekolady, a dla jeszcze lepszego efektu smakowego, posypać ją wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi orzechami lub włożyć do niej Ptasie Mleczko® Mini Waniliowe. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!
W przypadku napoju przygotowywanego w okresie zimowym dobrym wyborem będzie także postawienie na przyprawy korzenne, które nadadzą gorącej czekoladzie bardzo ciekawych aromatów i walorów smakowych.
Istnieje także opcja zmodyfikowania wnętrza czekolady do picia. W tym celu należy umieścić w niej kawałki pokruszonych krówek, najlepiej wtedy, gdy płyn jest jeszcze ciepły. Wówczas warto jednak postawić wyłącznie na gorzki wariant czekolady lub zmniejszyć ilość karmelu. Im więcej tego składnika w różnych formach, tym słodszy napój. Trzeba wziąć to pod uwagę podczas modyfikowania składników i wzbogacania deseru o dodatkowe produkty. Wówczas całość pozostanie odpowiednio zbilansowana, cechując się niepowtarzalnym smakiem, idealnym na zimowe wieczory.
Komentarze