Jak nie zwarzyć gorącej czekolady podczas przygotowania?
Aby czekolada mogła zachować swoje właściwości, należy dbać o jej właściwą temperaturę podczas podgrzewania. Powinna być rozpuszczana w maksymalnie 50℃. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że od masy kakaowej oddzieli się tłuszcz i składniki będą do wyrzucenia.
Kiedy rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej, zwróć uwagę, czy naczynie nie dotyka tafli wody. Jeśli tak, to natychmiast podnieś miskę i ustaw ją wyżej, wylej wodę z garnka lub zmniejsz moc palnika. Wiele osób ogrzewa czekoladę np. w mikrofali. To szybki i sprawdzony sposób, jednak najpierw zadbaj o najmniejszą moc i najkrótszy czas grzania. Dzięki temu będziesz mógł stale kontrolować stopień rozpuszczenia się produktu.
Jeśli czekolada się zwarzyła i oddzielił się tłuszcz, szybko wyłącz palnik i dodaj łyżkę lub dwie zimnego mleka. Wymieszaj energicznie składniki i zobacz, jak Twój napój nabiera idealnie gładkiej konsystencji. Szczegółowe porady na temat, jak zrobić doskonałą gorącą czekoladę znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.
Jak urozmaicić smak gorącej czekolady z karmelem?
Szukasz pomysłu na urozmaicenie ulubionego deseru? A może chcesz zaskoczyć gości niepowtarzalnym smakiem gorącej czekolady? Zamiast słonego karmelu, możesz wykorzystać także szczyptę lub dwie papryczki chilli – w zależności od ilości napoju.
Dobrym pomysłem jest także dodanie kieliszka alkoholu np. likieru kawowego lub smakowej wódki. Zrób to na końcowym etapie, aby alkohol nie wyparował pod wpływem ciepła. Taki napój z pewnością pomoże Ci się odprężyć i zrelaksować po całym dniu pracy. To także dobry wybór np. na przyjęcie ze znajomymi. Pamiętaj o tym, żeby nie podawać alkoholu dzieciom i kobietom w ciąży.
A jeśli lubisz dawkę pozytywnej energii o poranku, to przygotuj gorącą czekoladę z dodatkiem małego espresso. Duża dawka kofeiny od razu "postawi Cię na nogi", a słodki płyn doda energii i zapału do działania. Warto wykorzystać ten przepis w codziennych sytuacjach!
Jak podawać gorącą czekoladę z karmelem?
Napój najlepiej smakuje zaserwowany w dużych, ceramicznych kubkach, które doskonale chronią przed utratą ciepła. Dzięki temu będziesz mógł dłużej cieszyć się rozgrzewającym płynem. Na wierzch dodaj bitą śmietanę, odrobinę karmelu i pianki marshmallow, a stworzysz wspaniały deser, prosto z luksusowej kawiarni.
Możesz także podać gorącą czekoladę w wysokich szklankach z uchem. Na dno dodaj łyżkę karmelu i zalej gorącą czekoladę. Przez przezroczyste ścianki będziesz mógł obserwować, jak obie warstwy łączą się w pyszny płyn.
Wypróbuj ten przepis już dziś, a z pewnością nie pożałujesz!
Komentarze