Przygotowanie świątecznej, aromatycznej kawy to prawdziwa ceremonia, w której każdy element ma ogromne znaczenie. Warto jednak poświęcić nieco czasu w kuchni, aby wprawić w zachwyt gości lub wywołać uśmiech na twarzach domowników. Kiedy raz spróbujesz tego przepisu, zakochasz się w tej nietuzinkowej wersji. Umili niejedno popołudnie!
Jak zmodyfikować przepis na aromatyczną, rozgrzewającą kawę świąteczną?
Powyższy przepis możesz w dowolny sposób zmieniać – tak, aby eksperymentować ze smakiem. Kawa i czekolada idą w parze również z wieloma innymi aromatami. Co zatem możesz jeszcze zrobić?
- Zamień gorzką czekoladę, która jest podstawą do przygotowania standardowej mokki, na czekoladę białą lub karmelową. Nadadzą deserowej kawie bardziej deserowego posmaku i łagodności. Pamiętaj, aby zrezygnować wówczas z dodawania chilli! W zamian możesz się pokusić o posypanie całości wiórkami kokosowymi.
- Zastąp miód syropem klonowym. Ma bardzo bogaty i wyrazisty smak, który także będzie strzałem dziesiątkę w tej mieszance.
- Na dnie szklanki umieść odrobinę konfitury wiśniowej lub różanej – będzie idealnie współgrała z czekoladową kawą.
- Możesz też wykorzystać pomarańcze uprzednio namoczone w rumie, które wydobędą zupełnie nowe nuty w smaku czekolady.
O czym pamiętać, przygotowując rozgrzewającą kawę świąteczną?
Przede wszystkim o naprawdę dobrej jakości kawie oraz czekoladzie. To one stanowią fundament do wydobycia z deseru naprawdę magicznego smaku. Dlatego absolutnie nie możesz sobie pozwolić na jakiekolwiek kompromisy w tym zakresie.
Przy wyborze kawy upewnij się, że ziarna są świeżo palone i najlepiej zmiel je tuż przed parzeniem. Nie sięgaj raczej po kawę rozpuszczalną.
Równie istotna jest właściwa temperatura mleka. Nie powinna być wyższa niż ok. 60-70°C , ponieważ mogłoby to doprowadzić do zwarzenia się pozostałych składników.
Zadbaj także o prezencję tego nietuzinkowego deseru – możesz go ozdobić wiórkami czekolady lub innymi dekoracjami cukierniczymi. Niech wygląda równie imponująco, jak będzie smakował!
Komentarze