Aromatyczna rozgrzewająca kawa świąteczna
0
5 min
4 porcje
Łatwe
Napoje i koktajle

Aromatyczna rozgrzewająca kawa świąteczna

Mała czarna to nie jedyna kawa, którą warto zaparzyć w okresie zimowym. Masz ochotę się rozgrzać i pobudzić zmysły w chłodne, grudniowe popołudnie? Sprawdź nasz przepis na aromatyczną, rozgrzewającą kawę świąteczną i daj się zaskoczyć!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotowanie świątecznej, aromatycznej kawy to prawdziwa ceremonia, w której każdy element ma ogromne znaczenie. Warto jednak poświęcić nieco czasu w kuchni, aby wprawić w zachwyt gości lub wywołać uśmiech na twarzach domowników. Kiedy raz spróbujesz tego przepisu, zakochasz się w tej nietuzinkowej wersji. Umili niejedno popołudnie!

Jak zmodyfikować przepis na aromatyczną, rozgrzewającą kawę świąteczną?

Powyższy przepis możesz w dowolny sposób zmieniać – tak, aby eksperymentować ze smakiem. Kawa i czekolada idą w parze również z wieloma innymi aromatami. Co zatem możesz jeszcze zrobić?

  • Zamień gorzką czekoladę, która jest podstawą do przygotowania standardowej mokki, na czekoladę białą lub karmelową. Nadadzą deserowej kawie bardziej deserowego posmaku i łagodności. Pamiętaj, aby zrezygnować wówczas z dodawania chilli! W zamian możesz się pokusić o posypanie całości wiórkami kokosowymi.
  • Zastąp miód syropem klonowym. Ma bardzo bogaty i wyrazisty smak, który także będzie strzałem dziesiątkę w tej mieszance.
  • Na dnie szklanki umieść odrobinę konfitury wiśniowej lub różanej – będzie idealnie współgrała z czekoladową kawą.
  • Możesz też wykorzystać pomarańcze uprzednio namoczone w rumie, które wydobędą zupełnie nowe nuty w smaku czekolady.

O czym pamiętać, przygotowując rozgrzewającą kawę świąteczną?

Przede wszystkim o naprawdę dobrej jakości kawie oraz czekoladzie. To one stanowią fundament do wydobycia z deseru naprawdę magicznego smaku. Dlatego absolutnie nie możesz sobie pozwolić na jakiekolwiek kompromisy w tym zakresie.

Przy wyborze kawy upewnij się, że ziarna są świeżo palone i najlepiej zmiel je tuż przed parzeniem. Nie sięgaj raczej po kawę rozpuszczalną.

Równie istotna jest właściwa temperatura mleka. Nie powinna być wyższa niż ok. 60-70°C , ponieważ mogłoby to doprowadzić do zwarzenia się pozostałych składników.

Zadbaj także o prezencję tego nietuzinkowego deseru – możesz go ozdobić wiórkami czekolady lub innymi dekoracjami cukierniczymi. Niech wygląda równie imponująco, jak będzie smakował!

Komentarze