3
30 min
6 porcji
Łatwe
Napoje i koktajle

Biała czekolada na gorąco

Jeśli chodzi o rozgrzewające napoje bez kofeiny, miłośnicy czekolady nie mają na co narzekać. Obecnie dostępność receptur na czekoladę na gorąco do picia jest ogromna. Wystarczy znaleźć swój ulubiony smak, przygotować kilka składników i pyszny napój gotowy! Jeśli biała czekolada do picia jest tym, czego szukasz, ten przepis jest dla Ciebie. 

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Napój z białej czekolady sprawdza się nie gorzej niż ten z ciemnej czekolady. Jeśli chcesz się przekonać, ile możliwości daje biała czekolada, poznać ciekawe dodatki i przepis na czekoladę na zimno — zostań i przeczytaj, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Co wyróżnia gorącą białą czekoladę?

Gorąca czekolada może być jaśniejsza, ciemniejsza lub biała - wszystko zależy od tego jakiej tabliczki do jej przygotowania użyjesz. Co więc szczególnego, prócz koloru, ma do zaoferowania biała czekolada?

Przede wszystkim słodycz. Mimo, że wszystkie czekolady są słodkie, spośród nich to właśnie biała najbardziej raczy swym słodkim smakiem. Dlatego przy dekorowaniu napoju uważaj z innymi słodkimi dodatkami — unikaj takich z większą ilością cukru, by cieszyć się w pełni smakiem deseru.

Biała czekolada jest też najbardziej wrażliwa na temperaturę. Możesz ją oczywiście podgrzać, przelać do szklanki i wypić. Gorąca czekolada z pewnością będzie pyszna, jednak nie szalej ze zbyt wysoką temperaturą i uważaj, by mleko nie zawrzało. To prosta droga do rozwarstwienia napoju, a tego lepiej uniknąć. Samą czekoladę w tabliczkach również przechowuj w chłodnym miejscu — Twoja czekolada będzie wtedy smakować najlepiej. 

Jakie składniki dodać do białej czekolady?

Przede wszystkim jak najmniej słodkie. Jeśli chcesz przełamać smak białej czekolady, możesz użyć przypraw, na przykład:

  • kardamonu;
  • gałki muszkatołowej;

Dodasz w ten sposób nowe nuty smakowe, nie zasładzając sobie deseru. Poza tym nadasz swej czekoladzie lekko korzennych nut smakowych, co jest szczególnie istotne, jeśli chodzi o rozgrzewające napoje.

Przedstawione przyprawy możesz dodać do garnka jeszcze w trakcie grzania czekolady. Smak będzie wówczas najbardziej intensywny.

Jeśli dodasz je na dno kubka lub posypiesz nimi wierzch, nuta smakowa będzie nieco bardziej subtelna i zróżnicowana. Z każdym łykiem takiej gorącej czekolady będziesz czuć różną intensywność dodatków zawartych w napoju.

Biała czekolada na gorąco — inne dodatki

Do białej czekolady na ciepło możesz też dodać dużo innych dodatków, na przykład:

  • skórkę z pomarańczy;
  • suszone płatki hibiskusa;
  • cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii;
  • migdały w płatkach;
  • wiórki kokosowe.

Biała czekolada à la królowa śniegu — dekoracja

Pięknie podane dania i napoje cieszą również oczy. Warto więc postarać się i zadbać o estetykę Twojego gorącego napoju. Jeśli chcesz, możesz swojej czekoladzie zapewnić dekorację niczym z pięknych baśni z zimową scenerią w roli głównej. Potrzebne do tego będą sok z cytryny i trochę wiórków kokosowych.

Jak przygotować taką dekorację? Otóż:

  1. Przed podaniem gorącej czekolady namocz w soku z cytryny krawędź szklanki;
  2. Zwilżony brzeg zanurz w wiórkach kokosowych;
  3. Nalej do środka białą czekoladę. Gotowe!

Do takiego wystroju zamiast wiórków kokosowych możesz wykorzystać również płatki migdałów. Pokrusz je jednak lekko, ponieważ będą wtedy drobniejsze i bardziej „przyczepne". Ich twarde krawędzie idealnie się wkomponują, ponieważ będą wyglądały jak igiełki szronu.

Jeśli czekolada biała ma być elementem przyjęcia (zwłaszcza takiego dla dzieci), płatki i wiórki możesz z powodzeniem zastąpić przestudzoną, ale nie zastygniętą jeszcze galaretką. Będzie to wtedy zdecydowanie bardziej słodki deser, a rozmaite kolory pozwolą odróżnić szklaneczki ze słodkim napojem.

Czekolada na zimno czy na gorąco?

Podobnie jak mleczna, czy gorzka – biała czekolada do picia również może być serwowana na dwa sposoby. Dużą popularnością cieszy się jej ciepła wersja, idealna na chłodne zimowe wieczory. Jednak w pozostałych, cieplejszych porach roku warto zastąpić ją napojem zimnym.

Biała czekolada na zimno z mrożonymi malinami - przepis

Do wykonania tego przepisu użyj białej czekolady, lub wybierz inną swoją ulubioną. Z pewnością będzie pysznie!

Składniki

  • 150 g Czekolady Białej E.Wedel;
  • 600 ml mleka lub napoju roślinnego;
  • wiórki białej czekolady, ulubione orzechy lub płatki róży do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Połam białą czekoladę na mniejsze kawałki;
  2. Umieść na małym ogniu rondelek z mlekiem lub z napojem roślinnym.
  3. Gdy mleko się podgrzeje, wrzuć do niego kawałki czekolady. Podgrzewaj i mieszaj, by czekolada się rozpuściła. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Trzymaj ją na ogniu tylko do otrzymania kremowej konsystencji;
  4. Gdy składniki się połączą, przelej gorącą białą czekoladę do szklanek. Gdy lekko przestygnie, udekoruj ją wedle uznania. Twoja gorąca biała czekolada jest gotowa. Smacznego!

 

Dlaczego biała czekolada na zimno jest tak wyjątkowym deserem? 

  • jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu,
  • wymaga zastosowania tylko kilku składników — sekret deseru tkwi w ich wysokiej jakości,
  • łączy w sobie dwa kontrastowe smaki — słodycz czekolady przełamują kwaskowate maliny,
  • podobnie w kwestii estetyki i kolorów — biały, lekko beżowy kolor urozmaica krwista czerwień oszronionych malin,
  • wygląda bardzo elegancko, gdy jest serwowana w małych szklaneczkach,
  • można ją podawać na wiele sposobów, za każdym razem zmieniając dodatki i sposób dekoracji.

Jako, że może być serwowana na zimno, stanowi świetny pomysł na przekąskę imprezową. Jej zaletą jest to, że przygotujesz ją nawet wiele godzin wcześniej i przechowasz w lodówce. Wyjmiesz ją dopiero wtedy, gdy nadejdzie czas serwowania deseru, udekorujesz i podasz swoim gościom. Na pewno wszyscy będą zaskoczeni taką formą poczęstunku, ciekawszą niż ciastka czy inne wypieki, które najczęściej goszczą na polskich stołach.

Biała czekolada do picia – sposób serwowania

Biała czekolada do picia to słodka i przepyszna baza do dalszych cukierniczych eksperymentów. Zobacz ile możliwości stwarza przed Tobą ten prosty przepis. Oprócz proponowanych mrożonych malin możesz też wykorzystać:

  • świeże owoce do ozdobienia napoju — banany, truskawki, jagody,
  • lody — to zdecydowanie podkręci smak deseru,
  • kruszonkę wykonaną z mieszanych orzechów,
  • polewę owocową lub z mlecznej czekolady,
  • wiórki kokosowe do posypania deseru,
  • powidła i konfitury,
  • bitą śmietanę.

Pamiętaj jednak o tym, że czekolada biała jest znacznie słodsza od mlecznej. Dlatego nie przesadź z ilością dodatków o dużej zawartości cukru. Dla wyrównania smaku możesz skusić się na przyprawy — pikantne chili to tylko jedna z opcji, która doda deserowi bardziej wyrazistego charakteru.

Komentarze