Mrożona czekolada z dodatkiem czerwonej porzeczki
3
30 min
6 porcji
Łatwe
Napoje i koktajle

Mrożona czekolada z dodatkiem czerwonej porzeczki

Mrożona czekolada to orzeźwiający napój, który świetnie sprawdza się w trakcie gorących dni. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a jego smak można wzbogacić dodatkiem dowolnych owoców i innych składników. Jak przygotować orzeźwiającą mrożoną czekoladę z czerwonymi porzeczkami?

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na mrożoną czekoladę z czerwonymi porzeczkami?

Przepis na chłodną czekoladę z dodatkiem czerwonych porzeczek można dostosować do własnych preferencji. Jeśli chcesz uprościć przygotowanie deseru, postaw na gotowy dżem porzeczkowy, który można dostać w sklepie lub przygotować samodzielnie i przechowywać w domowej spiżarce. Istnieje również opcja zamienienia czerwonych porzeczek na ich czarny lub biały odpowiednik. Doskonale sprawdzi się też mieszanka kilku gatunków, w zależności od Twoich preferencji i dostępności konkretnych owoców.

 

Czekolada do picia może być również nieco mniej słodka. Jeśli nie lubisz dużej ilości cukru, postaw na gorzki wariant czekolady – idealnie sprawdzi się czekolada E.Wedel Klasyczna Gorzka 64%. Czekolada z wyższą zawartością kakao mogłaby bowiem sprawić, że deser wyszedłby niewystarczająco słodki.  

Jak udekorować czekoladę do picia z dodatkiem czerwonych porzeczek?

Mrożoną czekoladę z dodatkiem czerwonych porzeczek można udekorować na kilka sposobów. Doskonale sprawdzi się umieszczenie na wierzchu bitej śmietany, najlepiej przygotowanej samodzielnie. Na takiej bazie bez problemu utrzymają się również inne dodatki, takie jak wiórki kokosowe, czekoladowe czy syrop owocowy. Na bitej śmietanie można ułożyć także świeże czerwone lub czarne porzeczki. Latem doskonałym pomysłem jest udekorowanie całości listkiem świeżej mięty, który sprawi, że deser będzie prezentował się bardzo estetycznie.

Jak podawać mrożoną czekoladę z czerwonymi porzeczkami?

Mrożony napój sprawdzi się doskonale w trakcie letnich, upalnych dni oraz ciepłych wieczorów. Zimą lepszym rozwiązaniem jest gorąca czekolada przygotowana w podobny sposób, jednak bez chłodzenia poszczególnych elementów deseru. Chłodny napój czekoladowy może być podawany zarówno w pojedynkę, jak i z dodatkiem bitej śmietany czy innych dekoracji. Najważniejsze, by był on odpowiednio zimny i orzeźwiający.

 

Po wyjęciu napoju z lodówki należy go wypić odpowiednio szybko, szczególnie w trakcie bardzo gorących dni. Mrożoną czekoladę można udekorować bitą śmietaną. Natomiast w upalne dni, idealnie sprawdzi się jeszcze dodatek w postaci gałki lodów, np. E.Wedel OH! Wanilia. Najlepiej przechowywać gotowe desery w lodówce i wyjąć na chwilę przed planowanym spożyciem.

 

Czekoladę do picia z dodatkiem czerwonych porzeczek najlepiej podawać w wysokich, eleganckich szklankach. Jeśli owoce zostaną zagotowane do tego stopnia, by stworzyć jednolitą całość, taki napój można będzie z powodzeniem pić przez słomkę. W sytuacji, gdy w czekoladzie znajdą się większe fragmenty czerwonych porzeczek, warto podawać deser razem z długą łyżeczką, która pozwoli na dostanie się do dżemu umieszczonego na dnie szklanki.

Komentarze