Lubisz, kiedy Twoja czekolada na gorąco jest bardzo gęsta? Zastąp mleko śmietaną kremówką lub… zmniejsz nieco jego ilość, na przykład o 1/3. Wówczas powstała mikstura będzie bardziej kremowa. Możesz też oczywiście zwiększyć ilość zastosowanej czekolady – eksperymentuj, aby uzyskać konsystencję idealną! Nie musisz się obawiać o ostateczny efekt – z całą pewnością będzie spektakularny!
Jak jeszcze można przygotować rozgrzewającą czekoladę?
Szukasz innych przepisów na rozgrzewającą czekoladę na gorąco? A co powiesz na dodanie do niej… odrobiny alkoholu? Pamiętaj, że to oczywiście wersja wyłącznie dla dorosłych. Jej przyrządzenie jest bardzo proste. Już po połączeniu mleka i czekolady dodaj kieliszek rumu, likieru kawowego lub brandy albo… wykorzystaj wiśnie w rumie, które umieścisz na spodzie kubka. Ale uwaga! Musisz bardzo delikatnie mieszać całość, aby nie dopuścić do zwarzenia się masy – istotny jest moment dodania alkoholu.
Możesz także poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady – np. z białą. Przełamanie jej imbirem może być wyjątkowym eksperymentem i sposobem na stworzenie ciekawego kontrastu smaków: intensywnie słodkiego oraz pikantnego.
Pomyśl także o ciekawych dekoracjach czekolady – dobrze spiszą się np. pianki Ptasie Mleczko® MINI Waniliowe czy… bita śmietana, do której trafi odrobina kakao. Możesz też zaszaleć i dodać na wierzch pianki Ptasie Mleczko® Śmietankowe, bo słodkich pyszności nigdy nie za wiele!
Pewne jest jedno: tak przygotowany deser stanie się gwiazdą każdego leniwego popołudnia przed telewizorem czy zimowego spotkania z przyjaciółmi. Pamiętaj: jeśli któryś z gości nie pije standardowego mleka krowiego, możesz je zastąpić np. wersją bez laktozy lub mlekiem roślinnym. Spisze się równie dobrze.
Komentarze