Mrożona czekolada do picia z dodatkiem brzoskwiń
0
25 min
4 porcje
Średnie
Napoje i koktajle

Mrożona czekolada do picia z dodatkiem brzoskwiń

Mrożona czekolada jest idealnym wyborem w trakcie gorących miesięcy. Cechuje się ona intensywnym smakiem, a jednocześnie pozwala na ochłodzenie się w upały. Warto w czasie letnich dni urozmaicić nieco czekoladę do picia i do jej przygotowania użyć dodatkowo sezonowych owoców, np. brzoskwiń. Jesteś ciekaw, jak przygotować taki deser? Sprawdź nasz przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować zimną czekoladę z dodatkiem brzoskwiń?

Czekolada do picia sprawdzi się w każdych warunkach. Jeśli chcesz dodać jej nieco więcej słodyczy możesz ją dodatkowo udekorować. Na wierzchu napoju możesz położyć bitą śmietanę i posypać ją wiórkami kokosowymi, czekoladowymi lub pokruszonymi orzechami. Idealnie sprawdzą się też kawałki świeżej brzoskwini zahaczone o brzeg szklanki. Taki deser jest doskonałym wyborem w trakcie miesięcy letnich, kiedy to na rynku pojawiają się świeże owoce. Warto zatem udekorować wierzch czekolady truskawkami, malinami, borówkami czy porzeczkami. Dobrym wyborem jest też listek mięty, który sprawi, że całość będzie wyglądała jeszcze atrakcyjniej.

 

Jeśli chcesz pozostać w czekoladowych klimatach, wierzch bitej śmietany możesz posypać kakao. Wówczas zyska on ciekawy wygląd, a jednocześnie nie wpłyniesz na smak napoju. Mrożona czekolada do picia komponuje się z różnymi dodatkami, dlatego warto eksperymentować z dekoracjami, by znaleźć tą idealną dla siebie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować taki deser również w trakcie nieco chłodniejszych miesięcy. Wówczas warto wzbogacić mrożoną czekoladę z brzoskwiniami przyprawami korzennymi, które nadają wyrazistego smaku i niezwykłych aromatów. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.

Jak zmodyfikować przepis na mrożoną czekoladę?

Mrożony napój sprawdzi się idealnie latem, ale w trakcie chłodniejszych miesięcy świetnym wyborem będzie gorąca czekolada. Można ją przygotować w dokładnie taki sam sposób. Wówczas nie musisz wkładać deseru do lodówki, tylko możesz go pić od razu po przygotowaniu – gdy jest jeszcze ciepły. W ten sposób stworzysz słodki, pełen smaku deser idealny na sezon zimowy. Przepis ten jest więc niezwykle uniwersalny i pozwala na łatwe dostosowanie do aktualnych okoliczności i preferencji danej osoby.

 

Napój na zimno można zmodyfikować również poprzez zamienienie dżemu przygotowanego ze świeżych owoców lub tych z puszki na mus, np. z brzoskwiń. To doskonały pomysł w sezonie zimowym, w którym nie ma dostępnej aż takiej gamy składników, jak w trakcie cieplejszych dni. Modyfikując napój, można również zmniejszyć ilość cukru lub zwiększyć dawkę czekolady E.Wedel Karmelowej. Jeśli chcesz, zamień ten składnik na 90 g Czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej przed zmieszaniem z innymi elementami. Taki napój jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się świetnie w przypadku osób, które potrzebują szybkiego deseru, aby poczęstować przyjaciół podczas letnich spotkań.

 

Do mrożonej czekolady nie trzeba używać konkretnego owocu podanego w przepisie. W rzeczywistości można zastosować dowolne produkty. Brzoskwinie można zastąpić wieloma innymi sezonowymi dodatkami. Sprawdzą się doskonale zarówno porzeczki, jak i maliny, śliwki czy nawet agrest. Bez względu na wybrany owoc, całość należy przygotować w dokładnie ten sam sposób. Warto postawić na produkty kwaśne, które pozwalają na przełamanie bardzo słodkiego smaku czekolady. Jeśli nie chcemy całych owoców możemy postawić na mus lub dżem, który wzbogaci smak Twojej mrożonej czekolady. W ten sposób sprawisz, że całość będzie nieco mniej słodka, a jednocześnie pełna smaku prosto z sezonowych owoców.

Komentarze