Mini babeczki wielkanocne
2
1 godz.
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Mini babeczki wielkanocne

Babka wielkanocna to świąteczny klasyk. Niezmienną popularnością cieszy się klasyczna babka piaskowa, jednak coraz częściej na naszych stołach pojawiają się jej inne odsłony. Przedstawiamy więc pomysł na pełny czekolady wypiek w niebanalnej formie – babki w wersji mini! Małe babeczki będą nie tylko wzorowo pasować do koszyczka wielkanocnego. Równie uroczyście będą się prezentować na świątecznym stole! 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

By zrobić mini babeczki wielkanocne, wystarczy trochę cierpliwości, bo jest to ten rodzaj ciasta, który zawsze wychodzi. Jeśli chcesz poznać kilka pomysłów na to, jak urozmaicić babki czekoladowe, czytaj dalej. 

Zadbaj o ciasto na mini babeczki wielkanocne 

Masło na ciasto powinno być w temperaturze pokojowej – wówczas najłatwiej będzie się je ubijać. Jeśli chodzi o cukier – sięgnij po biały drobny do wypieków. Bardzo dobrze się rozpuszcza i współpracuje z masłem. 

Gdy wbijasz jajka, dobrą praktyką jest wbijanie ich najpierw pojedynczo do osobnej miseczki. Wtedy będziesz mieć pewność, że żadne z nich nie jest zepsute. Ułatwi to też sprawę, jeśli trafi się skorupka – będzie można zadziałać od razu i po prostu ją wyjąć. 

Jeśli zdarzyło się, że nie masz proszku do pieczenia, nie przejmuj się – możesz użyć w jego zastępstwie sody oczyszczonej. 

Test suchego patyczka – potraktuj go poważnie 

Babka czekoladowa, podobnie jak większość ciast, wymaga odpowiedniego czasu pieczenia. Powinieneś zadbać o to, by ciasto nie wyszło ani surowe, ani przesuszone. Aby w trakcie pieczenia zyskać tę pewność, wykorzystaj test suchego patyczka. 

Przeprowadza się go w bardzo prosty sposób, poprzez wbicie drewnianego patyczka w ciasto. Jeśli nie ma na nim kawałków surowego ciasta, oznacza to, że czas pieczenia ciasta dobiegł końca. Możesz je wyjąć nawet wtedy, gdy patyczek jest wilgotny – wówczas ciasto na spokojnie dojdzie. Jeśli będzie zbyt suche, straci swój cały urok i jego smak nie będzie tak doskonały. 

Mini babeczki – dodatkowe składniki 

Babka czekoladowa to ciasto, które bez większych problemów łączy się z innymi składnikami. Możesz pokusić się o różne dodatki, które – stosownie do Twoich potrzeb – podkreślą słodycz lub ją przełamią. Dla przykładu do jeszcze surowego ciasta możesz dodać: 

  • sok i skórkę z cytryny – to zdecydowanie przykład na coś, co przełamie słodycz babki; 
  • cukier – jeśli babka czekoladowa wyda Ci się za mało słodka, możesz najzwyczajniej ją dosłodzić – czy to cukrem pudrem, czy sięgnąć po zwykły cukier; 
  • bakalie – możesz wrzucić do ciasta swoje ulubione i cieszyć się pysznym dodatkiem. 

Babeczki wielkanocne – dekoracja wierzchu 

Chcesz pięknie udekorować babkę i szukasz ciekawego pomysłu na to jak to zrobić? Skorzystaj z naszych propozycji: 

  • polej babeczki wielkanocne czekoladą – umieść całą tabliczkę we wrzątku, poczekaj aż się rozpuści, odetnij róg i polewaj płynną czekoladą wypieki. Możesz wymieszać ciemną czekoladę z białą; 
  • zatop kwiaty w polewie – możesz udekorować polewę na babeczki wielkanocne pokruszonym hibiskusem, lawendą czy nawet płatkami róż. To będzie bardzo ciekawa odmiana; 
  • posyp cukrem pudrem – czasem proste rozwiązania są najlepsze. Wykorzystaj cukier puder, którym posypiesz swoje wypieki po wierzchu. 

Mini babeczki wielkanocne – hołd dla klasyki 

Jeśli masz w domu jajka w lekkim nadmiarze, w połączeniu z cukrem pudrem możesz z nich stworzyć najbardziej klasyczną polewę na babkę czekoladową (i nie tylko) - lukier. Świąteczne ciasto, które wymaga odświętnej dekoracji będzie wyglądać pięknie z lukrem królewskim. Potrzebujesz do niego 200 g cukru pudru i dwa białka. 

Przygotowanie polega na ubiciu białek (niekoniecznie na sztywną pianę), zasypaniu ich cukrem pudrem i na mieszaniu do połączenia składników. Gdy lukier będzie gotowy, możesz udekorować nim swoje ciasto. Im grubsza warstwa, tym dłużej będzie zastygać. 

By dopełnić klasycznego dzieła, jakim są mini babeczki wielkanocne, obsyp ich wierzch kandyzowaną skórką pomarańczową – jeszcze zanim zastygnie lukier. Smacznego! 

 

Komentarze