Warto wiedzieć
Poniżej znajdziesz kilka trików, które pomogą Ci w przygotowaniu, przechowywaniu i urozmaiceniu batoników z twarogu.
Czym zastąpić śmietankę?
Jeśli w lodówce masz tylko resztkę kremówki, nie musisz dokupować całego opakowania. Przeznacz śmietankę na polewę, a masę twarogową rozrzedź używając jogurtu naturalnego. Skuteczność w obu przypadkach będzie taka sama.
Wyjdź poza schemat
Domowe batoniki twarogowe nie muszą mieć kształtu typowego prostopadłościanu. Jak przygotować inne kształty? Najprostsze rozwiązanie to silikonowe foremki. Sposób przygotowania masy jest taki sam, jak w przepisie. Zamiast formować batoniki, przygotuj foremki - dokładnie je umyj, wysusz i lekko natłuść, np. oliwą. Umieść w nich masę twarogową, schładzaj ją w lodówce przez około dwie godziny i polej rozpuszczoną czekoladą.
Batoniki twarogowe możesz też wycinać za pomocą foremek do ciasteczek (rób to na papierze do pieczenia, by uniknąć trudności przy przenoszeniu).
Dobry batonik twarogowy? Ten nadziany!
Batoniki twarogowe od lat można spotkać w większości sklepów. Jednak ich smak nigdy nie będzie w pełni skrojony pod ciebie. Idealnie dostosowany do Twoich preferencji może być jedynie ten, wykonany domowym sposobem. Niezależnie od tego, czy smak gotowych batoników Ci nie pasuje, czy po prostu marzysz o bardziej wytrawnej przekąsce, możesz łatwo podjąć się własnoręcznego przygotowania tych kultowych słodyczy.
Jeśli chcesz urozmaicić swoje batoniki twarogowe, sprawdź kilka pomysłów:
- wiórki kokosowe – to zdecydowanie pyszna opcja – zarówno delikatna i wyrazista. Czekolada w połączeniu z kokosem sprawia, że skierujesz swoje myśli do wakacyjnych chwil;
- dżem – ulubione owoce dopełniające Twoje batoniki? Pewnie! Wolisz przełożyć dżemem masę serową czy ułożyć ją na wierzchu? W obu wariantach będzie smacznie;
- orzechy – tutaj masz dużo wariantów do wyboru. Wybierz ulubiony rodzaj orzechów (pistacje, orzechy pekan, nerkowce, włoskie, laskowe - to, co lubisz), posiekaj je i dodaj do masy twarogowej;
- czekolada – po co się ograniczać? Weź kilka kostek (dobrze sprawdzi się czekolada Mleczna Klasyczna E.Wedel), pokrój ją na mniejsze kawałki (nie musisz siekać) i uzupełnij nią masę twarogową. Schowaj masę do lodówki i... polej kolejną warstwą czekolady;
- kolejna polewa – kto powiedział, że batoniki twarogowe mogą mieć tylko jedną polewę? Gdy zastygnie pierwsza polewa na Twojej przekąsce, dodaj kolejną – może to być druga warstwa, całkowicie przykrywająca pierwszą lub fantazyjne wzorki na wierzchu batoników. Bardzo ciekawy efekt uzyskasz, wybierając białą czekoladę E.Wedel.
Batoniki to pyszna przekąska, którą możesz dowolnie łączyć z innymi ulubionymi słodkościami. Nie obawiaj się próbować nowych wariantów. Pamiętaj, że dobry batonik twarogowy to taki, który spełnia Twoje oczekiwania.
Batoniki twarogowe – przechowywanie
Jak zapewne się domyślasz, batoniki najlepiej jest przechowywać w lodówce.
Podczas przygotowania zadbaj o odstępy między nimi, by się nie skleiły. Dla wygody, podczas przenoszenia układaj je na tacce, desce lub płytkim talerzu. Aby nie przywarły, wyłóż podstawkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Gotowe batoniki twarogowe przechowuj w lodówce do trzech dni. Nie ma większego znaczenia, jak je ułożysz. Jeśli zawartość Twojej lodówki obejmuje potrawy o intensywnym zapachu, dla bezpieczeństwa zamknij batoniki w szczelnym opakowaniu.
Jak widzisz, batoniki twarogowe są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużo czasu, składników ani sprzętu. Możesz je na spokojnie zrobić, gdy masz ochotę na coś prostego i efektownego zarazem. Smacznego!
Komentarze