Prosty przepis na babeczki czekoladowe z orzechami włoskimi
1
25 min
16 porcji
Łatwe
Ciastka

Prosty przepis na babeczki czekoladowe z orzechami włoskimi

Lubisz słodkie muffinki? Cóż to za pytanie! Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na taki wyjątkowy przysmak. A co, gdyby dało się je przygotować w naprawdę wyjątkowej wersji? Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na babeczki czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich. Smacznego!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, przepis na babeczki czekoladowe jest dość prosty i, co najważniejsze – szybki. Gotowe pyszności przygotujesz nawet w mniej niż 60 minut. Twoi bliscy z całą pewnością będą się nimi zajadać. To świetny dodatek do popołudniowej kawy albo do lunch boxa do szkoły czy pracy.

Pamiętaj: przepis na babeczki czekoladowe pozwoli Ci na wykonania większej porcji babeczek, niż jesteś w stanie zjeść przez jeden dzień. Przechowuj nadmiar w szczelnie zamkniętym słoiku – aby nie wyschły i nie utraciły swojej miękkości.

 

Jak urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe?

Masz ochotę zmienić nieco ten przepis na babeczki czekoladowe i przygotować coś bardziej oryginalnego? Nie ma problemu! Eksperymenty kulinarne są jak najbardziej mile widziane. A w jaką stronę pójść? Spróbuj na przykład:

  • dodać kilka łyżek kakao więcej, aby babeczki nabrały ciemniejszego koloru i głębszego smaku,
  • zamienić czekoladę mleczną na białą, aby dodać całości delikatnie mlecznego posmaku,
  • wmieszać w babeczki nie tylko orzechy włoskie, ale np. również migdały, orzechy pekan, laskowe czy nerkowce. Dobrze sprawdzą się również bakalie – np. suszone daktyle, rodzynki, a nawet śliwki,
  • udekorować wierzch muffinek kremem czekoladowym z bitej śmietany i ozdobami cukierniczymi – dzięki temu przepis na babeczki czekoladowe stanie się bardziej wyrafinowany.

Oczywiście, możliwości jest znacznie, znacznie więcej. Nie wahaj się zatem, improwizuj by stworzyć własną, unikalną wariację na temat klasycznych babeczek!

 

Co zrobić, aby przepis na babeczki czekoladowe się udał?

Aby Twoje babeczki wyszły naprawdę dobre, pamiętaj że:

  • bardzo ważne jest ubicie białek na gęstą i puszystą oraz sztywną pianę – od tego zależy puszystość muffinek,
  • nie można zapomnieć o tym, aby pianę dodawać do masy na muffiny powoli i delikatnie – nie chcesz stracić bąbelków powietrza, które pomogą babeczkom urosnąć,
  • należy pilnować babeczek podczas pieczenia – jeśli zauważysz, że za bardzo się rumienią, wyłącz termoobieg lub zakończ pieczenie przed czasem. Możesz je pozostawić na kilka minut w piekarniku – aby „doszły”.

Nie zapomnij również, że jeśli chcesz wykorzystać przepis na babeczki czekoladowe do przygotowania większej ilości smakołyków, wszystkie składniki trzeba przemnożyć proporcjonalnie, dodając ich np. 2-3 razy więcej. Smacznego!

Komentarze