Jak widzisz, przepis na babeczki czekoladowe jest dość prosty i co najważniejsze – szybki. Gotowe pyszności przygotujesz nawet w mniej niż 60 minut. Twoi bliscy z całą pewnością będą się nimi zajadać. To świetny dodatek do popołudniowej kawy albo do lunch boxa, który możesz zabrać do pracy czy na zajęcia.
Pamiętaj: muffinki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – wówczas nie wyschną i nie utracą swojej miękkości.
Przygotuj muffinki z orzechami włoskimi i pysznym kremem czekoladowym. Upewnij się, że masz wszystkie pozycje z listy składników i do dzieła!
Smacznego!
Jak urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe?
Masz ochotę nieco zmienić ten przepis na babeczki i przygotować coś bardziej oryginalnego? Nie ma problemu! Eksperymenty kulinarne są mile widziane. W jaką stronę pójść? Spróbuj na przykład:
- dodać kilka łyżek kakao więcej, aby babeczki nabrały ciemniejszego koloru i głębszego smaku,
- wmieszać w ciasto nie tylko orzechy włoskie, ale również migdały, orzechy pekan, laskowe czy nerkowce. Dobrze sprawdzą się również bakalie – np. suszone daktyle, rodzynki, a nawet śliwki,
- udekorować wierzch muffinek kremem z bitej śmietany i ozdobami cukierniczymi – dzięki temu przepis na babeczki czekoladowe stanie się bardziej wyrafinowany.
Oczywiście, możliwości jest znacznie, znacznie więcej. Nie wahaj się zatem, improwizuj by stworzyć własną, unikalną wariację na temat klasycznych babeczek!
Koniecznie przeczytaj cały opis i sprawdź, jak przygotować najlepsze dodatki do babeczek czekoladowych z orzechami włoskimi.
Co zrobić, aby przepis na babeczki czekoladowe się udał?
Aby Twoje babeczki wyszły naprawdę dobre, pamiętaj, że:
- bardzo ważne jest ubicie białek na gęstą, puszystą oraz sztywną pianę – od tego zależy puszystość muffinek,
- nie można zapomnieć o tym, aby pianę dodawać do masy na muffiny powoli i delikatnie – nie chcesz stracić bąbelków powietrza, które pomogą babeczkom urosnąć,
- należy pilnować babeczek podczas pieczenia – jeśli zauważysz, że za bardzo się rumienią, wyłącz termoobieg lub zakończ pieczenie przed czasem. Możesz je pozostawić na kilka minut w gorącym piekarniku – aby „doszły”,
- przesiej wszystkie suche składniki,
- zastosuj się do wszystkich kroków i porad z przepisu.
Nie zapomnij również, że jeśli chcesz wykorzystać przepis na babeczki czekoladowe do przygotowania większej ilości pyszności, wszystkie składniki trzeba przemnożyć proporcjonalnie, dodając ich np. 2-3 razy więcej.
Muffinki z orzechami włoskimi i smakowitymi dodatkami
Muffinki z orzechami włoskimi, które przygotujesz zgodnie z powyższym przepisem to znakomity punkt wyjścia do dalszych wypieków. Poza tym możesz modyfikować przepis i przygotować smakowite dodatki do swoich babeczek z orzechami włoskimi.
Poniżej znajdziesz dokładne opisy sprawdzonych propozycji i porady jak je wykonać w domu. Do dzieła!
Jak wykonać proste ozdoby cukiernicze w domu? Muffinki czekoladowe jak z najlepszej cukierni
Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wykonać piękne ozdoby cukiernicze w domu. Zacznij od przygotowania lejącego się karmelu, z którego "namalujesz" dowolne kształty.
Przygotuj drewnianą deskę kuchenną i rozłóż na nią papier do pieczenia.
Roztop porcję cukru trzcinowego lub białego na patelni. Mieszaj cukier, aby powstała płynna karmelowa masa. Zdejmij patelnię z ognia i nałóż porcję gorącego karmelu na drewnianą łyżkę.
Maluj nią na papierze dowolne wzory. Przygotuj figury geometryczne, małe zwierzątka, serduszka i to na co tylko masz ochotę. Nie przejmuj się, jeśli kształty będą nieregularne - tak ma być. Każda ręcznie robiona ozdoba jest na wagę złota.
Poczekaj, aż karmelowe ozdoby zastygną na papierze. Oderwij je i umieść na babeczkach z orzechami włoskimi i pysznym kremem czekoladowym.
Komentarze