Szybkie babeczki czekoladowe – o ile dobrze skoordynujesz swoje działania – powstaną nawet w ciągu 30-40 minut, z czego sam czas poświęcony na ich przygotowanie wyniesie mniej niż kwadrans. A co z efektem? Będzie fenomenalny, ponieważ połączenie żurawiny z białą czekoladą zapewnia prawdziwą eksplozję smaków. Kwaskowy owoc w zestawieniu z intensywną słodyczą nabiera bardzo wielowymiarowego charakteru. To dlatego te składniki wykorzystuje się również do przygotowania aromatycznego brownie.
Pamiętaj, że Twoje szybkie babeczki czekoladowe mogą mieć również inne lub dodatkowe składniki. Przykładowo, możesz białą czekoladę zmieszać z mleczną, gorzką lub sięgnąć po czekoladę białą karmelową, Karmelowa E.Wedel. Ostateczny smak będzie też uzależniony od rodzaju żurawiny, jaką wybierzesz. Świeża lub mrożona będzie najbardziej cierpka, zaś suszona jest znacznie słodsza.
Te szybkie babeczki czekoladowe warto przyrządzać z odrobiną nonszalancji. Przy ich tworzeniu nie musisz działać zanadto precyzyjnie – zwłaszcza podczas mieszania ciasta. Im krócej będziesz mieszać ze sobą mokre i suche składniki, tym bardziej pulchne i puszyste będą gotowe muffinki.
Jeśli chcesz mieć pewność, że szybkie babeczki czekoladowe się upiekły – obserwuj ich kolor. Będą idealne, kiedy staną się intensywnie złociste. Wówczas wystarczy potwierdzić to, zanurzając w środku zapałkę lub drewnianą wykałaczkę.
A co z nimi zrobić, kiedy ostygną? Zaserwuj je gościom do popołudniowej kawy lub zapakuj do drugiego śniadania swojemu dziecku. Pewne jest jedno: ten deser szybko zniknie ze stołu!
Komentarze