Biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową
0
30 min
5 porcji
Średnie
Ciastka

Biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową

Wiśnie komponują się idealnie ze słodką czekoladą. Pozwalają na przełamanie jej smaku, tworząc spójną całość. Są doskonałym wyborem, np. w przypadku bardziej skomplikowanych ciast składających się z kilku warstw. Jak przygotować biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową?

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową?

Biszkopt czekoladowy to ciasto, które można w bardzo łatwy sposób modyfikować, dostosowując je do własnych preferencji. Konfitura wiśniowa komponuje się doskonale również z czekoladowym czy śmietankowym kremem. W takim przypadku trzeba jednak przekroić ciasto na trzy części, a jedną z nich wyłożyć dodatkowo przygotowaną masą, zazwyczaj na bazie śmietanki i mascarpone. Doskonale sprawdzi się też dodanie do ciasta całych wiśni.

 

Dobrym pomysłem jest też nasączenie biszkoptu przed przełożeniem go dżemem – wówczas nie będzie taki suchy. Najlepiej wykorzystać wodę z cytryną, która idealnie nawilży ciasto, nadając mu nieco kwaskowaty smak. Ten prosty krok sprawdzi się doskonale również wtedy, gdy wypiek ma pełnić funkcję urodzinowego tortu i planujesz przełożyć ciasto kremem lub bitą śmietaną.

 

Na wierzchu biszkoptu czekoladowego z konfiturą wiśniową może znaleźć się też polewa. Jest ona doskonałą bazą do stworzenia efektownych dekoracji, a jednocześnie wpływa na smak ciasta. Jeśli nie przepadasz za wiśniami, dobrze sprawdzą się też inne konfitury w kwaśnym wydaniu. Świetnym wyborem są, np. śliwki czy porzeczki. Takie ciasto można modyfikować w dowolny sposób, dostosowując jego smak do tego, na co ma się aktualnie ochotę.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową?

Podobnie jak w przypadku brownie, biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową można udekorować w dowolny sposób. Najłatwiejszym rozwiązaniem okazuje się postawienie na ciemną, mleczną lub białą polewę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka bądź słodkiej śmietanki. W takiej bazie można następnie zatopić płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy pokruszone orzechy.

 

Lubisz kulinarne eksperymenty? Pokuś się o stworzenie efektownych dekoracji, np. z zastosowaniem świeżych owoców. Ciasto takie jak biszkopt czekoladowy daje ogromne pole do popisu. Latem możesz postawić na świeże owoce, najlepiej sezonowe – aby w pełni nacieszyć się ich smakiem. Zimą możesz natomiast postawić na takie ozdoby jak błyszczące perełki, czy cukrowe śnieżynki, idealnie wpasowujące się w okołoświąteczny klimat. Gładka powierzchnia biszkoptu pozwala na udekorowanie ciasta zgodnie z własnymi upodobaniami i przyozdobienia go tak, aby sprawdziło się także w roli tortu okolicznościowego.

Jak podawać biszkopt czekoladowy z konfiturą wiśniową?

Biszkopt czekoladowy jest gotowy do zaserwowania od razu po upieczeniu i wystudzeniu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich, możesz go serwować „na ciepło”, w towarzystwie lodów śmietankowych czy waniliowych – tak jak szarlotkę. Słodki smak deseru skomponuje się równie dobrze z gorzką, czarną kawą. Latem najlepiej postawić na napoje mrożone, które pozwalają na ochłodzenie się w trakcie bardzo gorących dni.

 

Biszkopt czekoladowy z wiśniami smakuje tak samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Solo, jak i z dodatkami. To Ty decydujesz, kiedy i z czym będzie serwowany – my jedynie dajemy Ci przepis na ciasto, które sprawdzi się podczas każdej okazji.


Komentarze