Jak upiec klasyczne shortbread?
4
2 godz. 40 min
20 porcji
Łatwe
Ciastka

Jak upiec klasyczne shortbread?

Shortbread to ciasteczka, które idealnie pasują do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się jako podwieczorek lub przekąska „na szybko”, a odpowiednio zapakowane mogą być także doskonałym prezentem dla bliskiej osoby.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Z czym kojarzy nam się Szkocja? Z płomienną mową wygłoszoną przez Mela Gibsona w filmie „Breaveheart – Waleczne Serce”, ze szkocką kratą, whisky i kiltami. Szkoci są też znani z niezwykłej przekąski jaką jest shortbread. Te klasyczne, maślane ciasteczka są dostępne w niemal każdym sklepie, jednak często ich skład zostawia wiele do życzenia. Można tam znaleźć m.in. tłuszcze roślinne zamiast masła, chemię i utwardzacze, konserwanty i wzmacniacze smaku. To wszystko sprawia, że ich smak także nie jest idealny. W przypadku tych wykonywanych samodzielnie, w zaciszu swojej kuchni, nie ma tego problemu!

Komentarze