Czekoladowe trufle w pistacjach – z gorzkiej lub białej czekolady
1
4 godz.
12 porcji
Średnie
Ciastka

Czekoladowe trufle w pistacjach – z gorzkiej lub białej czekolady

Lubisz słodkie czekoladki? A co, gdyby można je było przygotować samodzielnie – z dobrze znanych i sprawdzonych składników? Jeśli masz ochotę na nietuzinkową wersję tego deseru, stwórz czekoladowe trufle w pistacjach. Poznaj nasz przepis krok po kroku i zobacz, jakie to proste!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, mimo że trufle czekoladowe w pistacjach to wyrafinowany i ekskluzywny deser, jego przygotowanie jest bardzo proste. Dlatego warto poświęcić czas na ich wyczarowanie – możesz to zrobić samodzielnie albo korzystając z pomocy najbliższych. Wspólne tworzenie takich słodkości stanie się doskonałą zabawą!

 

Co zrobić, by urozmaicić czekoladowe trufle w pistacjach?

Poznałeś już przepis na czekoladowe trufle w pistacjach i widzisz, że bez problemu poradzisz sobie z ich samodzielnym stworzeniem. Możesz więc się zastanawiać, w jaki sposób go urozmaicić. Sposobów jest bardzo wiele. Poznaj kilka naszych sugestii.

  • Połącz czekoladę gorzką i białą dla uzyskania niezwykłej fuzji smaku – dzięki temu czekoladowe trufle w pistacjach będą półwytrawne, a jednocześnie przypadną do gustu tym, którzy lubią słodsze i delikatniejsze łakocie.
  • Obtocz część trufli w pokruszonych pistacjach, a drugą np. w kakao. Dzięki temu zyskasz dwie wersje, które będą się różniły nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dlatego będą się prezentowały efektownie np. na tacy wystawionej podczas ważnego przyjęcia.
  • Posiekane pistacje również do wnętrza trufli, aby nadać im jeszcze bardziej orzechowy posmak. Możesz także wzbogacić recepturę o inne orzechy – np. makadamia, pekan, laskowe, a także o migdały.
  • Wykonaj dodatkowo polewę czekoladową na trufle – może powstać zarówno z gorzkiej, jak i białej czekolady. Upewnij się jednak, że posypiesz tak przygotowane praliny pistacjami tuż po oblaniu ich czekoladową masą. Wtedy będą się dobrze utrzymywały na czekoladkach.
  • Wzbogać smak masy na czekoladowe trufle w pistacjach nietuzinkowym alkoholem. Może zamienisz rum na likier kawowy albo pomarańczowy? W wersji bezalkoholowej możesz wykorzystać mocną herbatę lub kawę, które również dobrze nasączą pralinki.

Pamiętaj: tak przygotowany, nietuzinkowy deser stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole i… szybko z niego zniknie. Jednak dzięki temu, że jego przyrządzenie jest proste i stanowi świetną zabawę, na pewno szybko powrócisz do tego przepisu. Spróbuj i przekonaj się, że pokochasz tę łatwą, a zarazem niesamowicie wyrafinowaną recepturę. Życzymy smacznego!

Komentarze