Jakie owoce wybrać do biszkopta czekoladowego z masą z białej czekolady?
Jak widzisz, w tym przepisie podajemy Ci kilka sugestii co do tego, jakie owoce wybrać. Możliwości jest jednak znacznie więcej, ponieważ z masą czekoladową dobrze komponuje się wiele owoców. Dobrze jest kierować się sezonowością, a więc sięgać po takie produkty, które zostały niedawno zebrane – wówczas masz pewność głębokiego i intensywnego smaku owoców.
Jeśli zaś sięgasz po te mrożone, upewnij się, że przed dodaniem do masy dobrze je rozmrozisz oraz pozbędziesz się nadmiaru wody.
Jak urozmaicić biszkopt czekoladowy?
Istnieje wiele sposobów na to, aby urozmaicić ten deser. Przykład? Dodaj szczyptę chilli lub mielonego imbiru do masy na biszkopt. Albo wykończ całość z wykorzystaniem polewy czekoladowej oraz podprażonych płatków migdałowych. Możesz także nadać kompozycji bardziej „anielskiego” posmaku – zastąp wówczas ciemne kakao w masie na biszkopt Czekoladą Białą E.Wedel oraz wiórkami kokosowymi. Wyjdzie nieco cięższa, ale wyjątkowo wilgotna wersja.
Uwaga! Biszkopt możesz również nasączyć. Strzałem w dziesiątkę będzie np. polanie go mocną herbatą lub kawą albo – w wersji dla dorosłych – ponczem z kawy i likieru amaretto bądź odrobiną wiśniówki (zwłaszcza, jeśli wykorzystujesz też świeże wiśnie). Spróbuj i przekonaj się na własnym… podniebieniu, jak ciekawy efekt można osiągnąć!
Komentarze