Jak przygotować masło orzechowe domowej roboty?
Pomysł na ciasteczka z masła orzechowego z gorzką czekoladą to prosty sposób na domowy, szybki wypiek. Jeśli lubisz masło orzechowe, to z pewnością znasz jego wszechstronne zastosowanie. Dlatego sprawdź, jak przygotować domowe masło orzechowe w ilości wystarczającej do powyższego przepisu!
Aby przygotować masło orzechowe domowej roboty, potrzebujesz tylko dwóch składników:
- 150 g orzechów ziemnych (niesolonych),
- szczypty soli.
Wsyp orzechy i sól do blendera. Miksuj, aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie wyłączaj blender i oddzielaj od ścianki naczynia resztki orzechów. Wszystkie orzechy muszą być dokładnie zblendowane. Jeśli w trakcie miksowania nie powstała jeszcze jednolita masa, a urządzenie się nagrzało, wyłącz je na chwilę.
Gotowe masło orzechowe przełóż do słoika lub od razu użyj w przepisie na ciasteczka
z masła orzechowego z gorzką czekoladą.
Jak mogę urozmaicić przepis na ciasteczka z masła orzechowego z gorzką czekoladą?
W przepisie użyliśmy daktyli, ale możesz je zastąpić suszonymi morelami, ananasami lub figami. Dzięki temu Twoje ciasteczka będą lekko soczyste.
Dobrym pomysłem jest również dodanie np. miodu, kakao, wiórków kokosowych, czy cynamonu do Twojego masła orzechowego. Wybierz te, które najbardziej lubisz i dodaj je do blendera razem z orzechami ziemnymi i solą.
Co powiesz na słodkie cukiernicze wyzwanie?
Jeśli ciasteczka z masła orzechowego z gorzką czekoladą masz już za sobą, sprawdź, jak przygotować kultowy Tort Szwarcwaldzki - przepis na prawdziwą słodką ucztę, którą przygotujesz z okazji urodzin bliskiej osoby i na każdą inną okazję.
Komentarze